Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Κοτόπουλο στο γάλα

Υλικά:
1,5 kg κοτόπουλο ολόκληρο
Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
60 gr φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 ξυλάκι κανέλα
1 γεμάτη χούφτα φρέσκο φασκόμηλο
3 κλαδάκια φρέσκο φασκόμηλο
Το ξύσμα από 2 λεμόνια.


2 μεσαία λεμόνια κομμένα σε φέτες
12 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
600 ml γάλα φρέσκο, πλήρες

Εκτέλεση:
Χρησιμοποιούμε μια γάστρα ή πυρέξ, το οποίο να μπορεί να χωρέσει ολόκληρο το κοτόπουλο και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μάτι και στο φούρνο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.
Λιώνουμε τις 6 σκελίδες σκόρδο και μαρινάρουμε το κοτόπουλο για μια ώρα περίπου, μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, το φασκόμηλο και το ξύσμα του λεμονιού.
Αφού περάσει η 1 ώρα, κόβουμε σε λεπτές φέτες το υπόλοιπο σκόρδο και το τοποθετούμε κάτω από το δέρμα του πουλιού και στην κοιλιά του.
Στην κοιλιά του πουλιού τοποθετούμε και 1 κλαδί φασκόμηλο και τις μισές φέτες του λεμονιού.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι και το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κοτόπουλο απ' όλες τις πλευρές. Όταν ροδίσει το κοτόπουλο, το αφαιρούμε από το σκεύος και το τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Πετάμε τα λίπη από τη γάστρα αλλά κρατάμε την καραμελένια κρούστα που έχει δημιουργηθεί στον πάτο. Θα δώσει υπέροχη γεύση αργότερα.
Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στο σκεύος και το περιχύνουμε με το γάλα. Προσθέτουμε σκόρπια, μέσα στο γάλα και πάνω στο κοτόπουλο, τις υπόλοιπες φέτες του λεμονιού του φασκόμηλου και τα δυο κλωνιά φασκόμηλου. Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια και ψήνουμε το κοτόπουλο στον προθερμασμένο φούρνο, για 1μιση ώρα.
Κατά το ψήσιμο, το γάλα "κόβει" λόγω του λεμονιού, σχηματίζοντας έτσι μικρά κομμάτια τυριού, τα οποία είναι πεντανόστιμα.

Για να σερβίρουμε, αφαιρούμε τα οστά και χωρίζουμε το κρέας σε μερίδες. Περιχύνουμε κάθε μερίδα με ζωμό από τη γάστρα και τυρόπηγμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: