Η Βουλή προσπαθεί να βρει την ρύθμιση εκείνη που θα είναι και ορθή και δίκαιη και θα απαλλάσσει τους 143.365 των ιδιοκτητών που μέσω επιστολών από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών καλούνται να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα που για διάφορους λόγους ήταν ακινητοποιημένα.
O Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου δήλωσε ότι έχει δοθεί παράταση τριών εβδομάδων στους αρμόδιους φορείς να εξετάσουν τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν για επίλυση του θέματος. Παράλληλα, η Ολομέλεια της Βουλής θα εγκρίνει την Πέμπτη παράταση της προθεσμίας που δίνεται σε ιδιοκτήτες να έρθουν σε επικοινωνία με το ΤΟΜ και να διευθετήσουν το θέμα σε 12 μηνιαίες δόσεις από τις 30 Σεπτεμβρίου ως το τέλος Νοεμβρίου.
Επειδή, όπως είπε, πολλοί από τους ιδιοκτήτες δεν δήλωσαν την καταστροφή ή ακινητοποίηση του οχήματος και ενημερώθηκαν για τα οφειλόμενά τους μέσω των επιστολών «πολλοί απευθύνονται στο ΤΟΜ και ζητούν διευκρινίσεις και διαγραφή του χρέους αυτού».
Το πρόβλημα, ανέφερε, «αφορά 143.365 οχήματα σε σύνολο χρέους 53 εκ. ευρώ». Μέχρι τώρα, πρόσθεσε, 15.297 περιπτώσεις έχουν αποταθεί προς το ΤΟΜ και έχουν γίνει κάποιες διευθετήσεις», που αφορούν ποσό ύψους 4,4 εκ. ευρώ. Το θέμα, εξήγησε, είναι πολύ δύσκολο γιατί η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή με τα οχήματα να χωρίζονται σε 9 με 10 κατηγορίες.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου υπάρχουν οχήματα για τα οποία υπάρχει πιστοποιητικό καταστροφής αλλά αυτό δεν κατατέθηκε έγκαιρα στο ΤΟΜ, κλαπέντα αυτοκίνητα με δηλώσεις στην Αστυνομία χωρίς να ενημερωθεί το ΤΟΜ, οχήματα που βρίσκονται στο εξωτερικό χωρίς να έχει δηλωθεί, οχήματα που έχουν υποστεί ολική καταστροφή από οδική σύγκρουση χωρίς να δηλωθεί, που παραδόθηκαν σε μη αδειούχες εγκαταστάσεις επεξεργασίας οχημάτων, περιπτώσεις όπου από άγνοια δεν δηλώθηκε η ακινητοποίηση των οχημάτων, περιπτώσεις όπου δεν έχουν κατατεθεί τα έγγραφα μεταβίβασης οχημάτων, περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες απεβίωσαν και οχήματα που έχουν παραδοθεί σε συνεργεία και πάλι χωρίς να δηλωθεί.
Ανέφερε ότι η Επιτροπή αποφάσισε ότι εντός τριών εβδομάδων το ΤΟΜ θα εξετάσει όλες τις προτάσεις που υπάρχουν από πλευράς κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως είναι η εισήγηση για να καταθέτει ο ιδιοκτήτης του οχήματος ένορκο δήλωση ότι το αυτοκίνητο αυτό ήταν ακινητοποιημένο ή μια βεβαίωση από συνεργείο οχημάτων και έπειτα «θα προχωρήσουμε σε μια νομοθετική ρύθμιση ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα και στις περιπτώσεις εκείνες που πραγματικά το όχημα δεν κυκλοφορούσε να διαγραφεί το χρέος αυτό».
Είπε ακόμη ότι «έχουμε καταλήξει και την ερχόμενη εβδομάδα θα εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής η παράταση της υποβολής αίτησης προς το Τμήμα Οδικών Μεταφορών για να διευθετηθούν εκείνες οι περιπτώσεις όπου ένας ιδιοκτήτης επιθυμεί να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του γι αυτά τα οχήματα και το οφειλόμενο ποσό να εξοφληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις». Η παράταση σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου θα δοθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε επί του θέματος ότι στο σύνολό της η Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής μετά τις χιλιάδες των επιστολών που έχουν σταλεί έχει δείξει ότι προσπαθεί να βρει μια λύση που να μην αδικεί κανένα πολίτη ο οποίος πραγματικά είχε ακινητοποιήσει το αυτοκίνητό του για διάφορους λόγους και είχε αποσυρθεί από την κυκλοφορία.
Πρόσθεσε ότι από κοινού με το Υπουργείο Συγκοινωνιών η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από κοινού έχουν καταθέσει εισηγήσεις και προτάσεις τις οποίες θα επεξεργαστούμε το επόμενο δεκαπενθήμερο για να βρούμε εκείνη την λύση που θα είναι ορθή και θα εξυπηρετεί τους πολίτες.
“Δεν έχουμε πρόθεση να αδικήσουμε κανένα και είμαι σίγουρος ότι με την σωστή δουλειά θα βρεθούν οι τρόποι που θα είναι και νομικά ορθοί ώστε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν χρεωμένοι σήμερα με ένα αρκετά μεγάλο ποσό που δεν έχουν ουσιαστική ευθύνη εκτός της ευθύνης ότι έπρεπε να δηλώσουν ότι είχε ακινητοποιηθεί ή καταστραφεί το αυτοκίνητο”, είπε ο κ. Ζαχαρίου.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής δήλωσε ότι έχει δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στους οδηγούς οχημάτων μετά την αποστολή χιλιάδων επιστολών οι οποίοι δεν έχουν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας τους.
Ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ατόμων που δεν έχουν την δυνατότητα προσκομίσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να μπορέσει να διαγραφεί το οφειλόμενο ποσό προς το Τμήμα Οδικών Μεταφορων.
Ο κ. Φακοντής είπε ότι ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε πρόταση Νόμου με στόχο να βοηθήσουμε τις περιπτώσεις εκείνων των ιδιοκτητών τα οχήματα των οποίων έχουν καταστραφεί ή έχουν δοθεί για ανακύκλωση είτε για εξαρτήματα είτε βρίσκονται σε απραξία και δεν είναι πλέον σε κυκλοφορία με μια ένορκο δήλωση στο Δικαστήριο να διαγράφεται το αστικό χρέος.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι το θέμα των ακινητοποιημένων οχημάτων είναι ένα θέμα υπαρκτό για χιλιάδες πολίτες και υπάρχει μια Νομοθεσία η πρόθεση της οποίας ήταν να βάλει μια τάξη στον τομέα αυτό, η άγνοια ή η μη ενημέρωση των πολιτών τους άφησε εκτεθειμένους σε οφειλόμενα – καθυστερημένα πολλών χιλιάδων ευρών για κάθε περίπτωση.
Ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στις περιπτώσεις όπου ακινητοποιήθηκαν οχήματα χωρίς να δηλωθούν, μεταβιβάστηκαν οχήματα χωρίς να δηλωθούν και είτε δόθηκαν για μεταπώληση είτε για ολοκληρωτική καταστροφή χωρίς να τηρηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες.
Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει πρόταση Νόμου στην Βουλή με στόχο να υπάρξει ένα πλαίσιο διαχείρισης και ρύθμισης των περιπτώσεων αυτών στην βάση της διαγραφής των οφειλών μέσα από την εκ των υστέρων υποβολή δικαιολογητικών και τον έλεγχο αυτών των στοιχείων.
Πηγή: ΚΥΠΕ
http://ikypros.com/?p=44519#sthash.CATorfAf.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου