Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Έκαναν παράνομη ανασκαφή και βρήκαν φαραωνικό ναό 3.400 ετών

Ιδιώτες που έκαναν παράνομη ανασκαφή κάτω από ένα σπίτι στα νότια του Καΐρου έφεραν στο φως έναν φαραωνικό ναό ηλικίας 3.400 ετών, βυθισμένο κάτω από υπόγεια ύδατα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μαμντούχ αλ Νταμάτι.


"Η αστυνομία αρχαιοτήτων έλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επτά πρόσωπα έκαναν ανασκαφή" κάτω από το σπίτι του ενός στην περιοχή Μπαντρασίν, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας. Από την ανασκαφή αυτή ανακαλύφθηκε ένας ναός, βυθισμένος κάτω από νερά βάθους εννέα μέτρων. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν μάλιστα εξοπλισμό καταδύσεων για να μπορέσουν να φτάσουν στον ναό.
Το μνημείο ανάγεται στην εποχή του φαραώ Τούθμωσις Γ΄ (1479-1425 π.Χ.). Στο χώρο βρέθηκαν επτά τοιχογραφίες καλυμμένες με ιερογλυφικά, ένα άγαλμα από ροζ γρανίτη, ύψους δυόμισι μέτρων, καθώς και βάσεις από κίονες, επίσης από ροζ γρανίτη. Το υπουργείο τόνισε ότι θα συνεχίσει την ανασκαφή.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επτά συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, επειδή η ζώνη όπου πραγματοποιούσαν την ανασκαφή δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των αρχαιολογικών χώρων.
Σημειώνεται ότι στις αρχές της περιόδου της 18ης δυναστείας, υπό τη βασιλεία του Τούθμωσις Γ΄, η Αίγυπτος γνώρισε τη χρυσή εποχή της, επεκτείνοντας τα σύνορά της μέχρι και τη σημερινή Συρία. Για τον λόγο αυτό, κατά τη σύγχρονη εποχή ο φαραώ απέκτησε το προσωνύμιο "Ναπολέοντας της Αιγύπτου".
Οι παράνομες ανασκαφές και το εμπόριο αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο είναι συχνό φαινόμενο, το οποίο εντάθηκε μάλιστα μετά την εξέγερση του 2011 και την εκδίωξη του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: