Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Αυξήσεις μισθών ζητούν στην Βρετανία

Με κεντρικό σύνθημα, «η Βρετανία χρειάζεται αυξήσεις μισθών», δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως του δημοσίου τομέα, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο Λονδίνο.


Τα εργατικά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι ενώ το πραγματικό μέσο εισόδημα έχει συρρικνωθεί κατά 50 λίρες την εβδομάδα από το 2008, η κυβέρνηση προσφέρει αυξήσεις κάτω από όριο του 1%, που τρέχει ο πληθωρισμός.

Ενώ οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών είναι έως και 175 φορές μεγαλύτεροι από τον μέσο μισθό, τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα χρήματα από το ελάχιστο όριο διαβίωσης.

«Αυτός ο κόσμος, κυρίως χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, καλούνται να πληρώσουν το τίμημα για τις πράξεις των πλούσιων και των ισχυρών. Αυτός ο κόσμος δεν προκάλεσε την τραπεζική κρίση και για την κατεδάφιση της οικονομίας, αλλά πληρώνει το τίμημα. Χάθηκαν 600.000 θέσεις εργασίας και οι μισθοί συμπιέζονται στα όρια του βασικού», υποστήριξε ο Ντέιβ Πρέντις, γενικός γραμματέας του συνδικάτου Unison.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές μόνο στο Λονδίνο οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 80.000.

Κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας πραγματοποιήθηκαν στο Μπέλφαστ και την Γλασκόβη.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές και καλά οργανωμένες.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η μεγάλη συμμετοχή δασκάλων, εργαζομένων στους τομείς της υγείας και των ταχυδρομείων καθώς δημοσίων υπαλλήλων, στέλνει ισχυρό μήνυμα στη Ντάουνινγκ Στριτ

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πάγωμα των μισθών συμβάλλει στην συγκράτηση της ανεργίας και ότι οι εργαζόμενοι ευνοούνται από μέτρα, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος, το πάγωμα των δημοτικών τελών και των φόρων στα καύσιμα. .

Πηγή euronews
http://www.sigmalive.com/news/local/172148#sthash.iod3L5Mu.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: