Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Επέστρεψε κρουαζιερόπλοιο και έκλεισε σταθμός τρένου λόγω Έμπολα


Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφει το κρουαζιερόπλοιο Carnival Magic που εκτελούσε ταξίδι αναψυχής στην Καραϊβική καθώς ένας από τους επιβάτες του είναι εργαζόμενος στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας όπου διαγνώστηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η περίπτωση είναι χαμηλού κινδύνου εντούτοις το Carnival Magic, που ανήκει στην Carnival Cruise Lines, αναμένεται να δέσει στο λιμάνι του Γκάλβεστον στο Τέξας την Κυριακή. Ο εργαζόμενος στον υγειονομικό τομέα του Ντάλας, ο οποίος λέγεται ότι δεν έχει κανένα σύμπτωμα της θανατηφόρου νόσου και σύμφωνα με τα ιατρικά πρότυπα που έχει θέσει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων βρίσκεται στο τέλος των 21 ημερών που είναι το ανώτερο περιθώριο για την επώαση του ιού  Έμπολα, έχει οικειοθελώς μπει σε απομόνωση σε καμπίνα του πλοίου μαζί με ένα ακόμη άτομο που τον συνόδευε στην κρουαζιέρα.

Το Carnival Magic, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, έπρεπε να δέσει σε λιμάνια του  Μεξικού και του Μπελίζ αλλά οι δυο αυτές χώρες αρνήθηκαν τον ελλιμενισμό του κρουαζιερόπλοιου εξ αιτίας των ανησυχιών για τον ιό Έμπολα.  Ο εργαζόμενος στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας επιβιβάστηκε στο πλοίο από το λιμάνι του Γκάλβεστον στις 12 Οκτωβρίου για μια επταήμερη κρουαζιέρα και όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είχε έρθει σε άμεση επαφή με τον  Τόμας Έρικ Ντάνκαν, τον ασθενή από τη Λιβερία που τελικά κατέληξε από τον ιό.

Οι  ανησυχίες σχετικά με τον ιό Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλαπλασιαστεί αφότου νόσησαν δύο νοσοκόμες από το νοσοκομείο του Ντάλας όπου νοσηλεύτηκε ο πρώτος ασθενής του Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, ένας σταθμός τρένων και λεωφορείων του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών του Ντάλας στο Τέξας έκλεισε το Σάββατο έπειτα από την πληροφορία ότι μία γυναίκα ασθένησε σε χώρο του σταθμού, ωστόσο εκπρόσωπος του οργανισμού διέψευσε πληροφορία που μεταδόθηκε από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η γυναίκα βρισκόταν υπό παρακολούθηση για πιθανή έκθεσή της στον ιό Εμπολα.

Η γυναίκα βγήκε από τρένο στο σταθμό Γουάιτ Ροκ στο βορειο-ανατολικό Ντάλας και έκανε εμετό, γεγονός που οδήγησε τον οργανισμό να κλείσει το σταθμό και να καλέσει ομάδα διαχείρισης επικίνδυνων υλικών.  Ο οργανισμός διαβεβαίωσε ότι το τρένο και η πλατφόρμα θα επιθεωρηθούν και θα καθαριστούν όπως απαιτεί το πρωτόκολλο ασφαλείας.

Ψύχωση αρχίζει να καταλαμβάνει πολλές περιοχές των ΗΠΑ για τον κίνδυνο από τον ιό Εμπολα, καθώς αρχίζουν να αναφέρονται περιστατικά εκδήλωσης πανικού και επιβολής περιοριστικών μέτρων κατά μεμονωμένων προσώπων. Δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Μέιν ετέθη σε υποχρεωτική αργία για τρεις εβδομάδες αφού συμμετείχε σε συνέδριο στο Ντάλας. Οι Αρχές της πολιτείας του  Μέιν εξήγησαν ότι δεν υπάρχουν υποψίες ότι η δασκάλα ήρθε σε επαφή με πρόσωπο  που είχε εκτεθεί στον ιό, αλλά το μέτρο ελήφθη "ως ανταπόκριση στις ανησυχίες  των γονέων".

Η ψύχωση στις ΗΠΑ στέρησε από έναν φωτορεπόρτερ της Washington Post τη συμμετοχή του σε διάσκεψη, όπου είχε προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο της  Σίρακιουζ. Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Μισέλ ντε Σιλ βρισκόταν το Σεπτέμβριο στη Λιβερία για να καλύψει την κρίση του Εμπολα και επέστρεψε στις  ΗΠΑ εδώ και περισσότερες από 21 ημέρες. "Αποφάσισαν να παραδοθούν στη συλλογική υστερία", δήλωσε οργισμένος ο δημοσιογράφος.

Στο Χέιζλχερστ του Μισισίπι, γονείς αποφάσισαν να κρατήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους επειδή ο διευθυντής του σχολείου είχε επισκεφθεί τη Ζάμπια για να παραστεί  στην κηδεία του αδελφού του.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε κατά το εβδομαδιαίο μήνυμά του έκκληση προς τους Αμερικανούς να μην παραδοθούν στην υστερία και το φόβο" απέναντι στην επιδημία του Εμπολα, καλώντας τους να δίνουν βάση μόνο στα  γεγονότα.


Πηγή:ΑΠΕ
http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=14149&catid=11#sthash.5JSBuUwx.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: