Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Το καινοτόμο έργο του Ινστιτούτου Κύπρου εντυπωσίασε στη Βραδιά του Ερευνητή 2016


Το Ινστιτούτο Κύπρου άφησε για μια ακόμα φορά τις καλύτερες εντυπώσεις με τη συμμετοχή του στη «Βραδιά του Ερευνητή 2016» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.
Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης και για τη διοργάνωση της συνεργάστηκαν ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και άλλοι φορείς.


Άτομα κάθε ηλικίας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια δημιουργική βραδιά αφιερωμένη στην επιστήμη και την έρευνα, μέσα από πειράματα, παιχνίδια, διαγωνισμούς και μουσική, ενώ είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με Κύπριους ερευνητές.

Το Ινστιτούτου Κύπρου λειτούργησε πέντε περίπτερα στη διάρκεια της Βραδιάς του Ερευνητή, όπου οι ερευνητές του παρουσίασαν το έργο και τις δραστηριότητες τους, ενώ παράλληλα ενημέρωσαν το κοινό για το ρόλο και τη σημασία της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας.

Φως στη Νομισματική Ιστορία της Κύπρου
Το εργαστήρι ψηφιακής απεικόνισης αποτέλεσε πρόκληση για τους επισκέπτες, καθώς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ψηφιακή βιβλιοθήκη της Κυπριακής συλλογής νομισμάτων και να επεξεργαστούν τα νομίσματα μέσω τεχνολογικής εικονικής εξέτασης. Τα προηγμένα τεχνολογικά προγράμματα που εφαρμόζει το Ινστιτούτο Κύπρου δίδουν τη δυνατότητα επεξεργασίας των νομισμάτων και αποκρυπτογράφησης κωδικοποιημένων εικονογραφιών.

Σκάβω και Ερευνώ
Το ενδιαφέρον του κοινού συγκέντρωσαν και οι διαπιστώσεις των βιοαρχαιολόγων, οι οποίοι μέσα από τη διαδικασία εξέτασης των ανθρωπίνων οστών που έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές, ανακαλύπτουν το παρελθόν και τον τρόπο ζωής ανθρώπων που έζησαν στο παρελθόν, καθώς και στοιχεία που καταδεικνύουν το φύλο, την ηλικία, το ύψος και τη φυσική τους κατάσταση.

Εικονικός Περίπατος στην Ιστορική Πόλη της Λευκωσίας
Πόλος έλξης για τους επισκέπτες ήταν και η ψηφιακή περιδιάβαση στην ιστορική πόλη της Λευκωσίας. Οι χρήστες γνώρισαν μέσω μιας εικονικής πραγματικότητας την ιστορία της πόλης, τα μνημεία της και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα καταγράφει στοιχεία και γνώση για τον στρατηγικό σχεδιασμό, ενώ εξετάζει και τον αντίκτυπο πιθανών επεμβάσεων στο μελλοντικό αστικό περιβάλλον του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας.

Υπολογιστές Υψηλής Απόδοσης
Την προσοχή των επισκεπτών προσέλκυσαν και οι Υπολογιστές Υψηλής Απόδοσης, καθώς οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή, διαδραματίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στην κατανόηση  περίπλοκων επιστημονικών φαινομένων. Οι επιστήμονες περιέγραψαν τη χρήση των Υπολογιστών Υψηλής Απόδοσης στον τομέα των Βιοεπιστημών, της Μηχανικής και της Φυσικής και παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εφαρμογών τους, σε διάφορα επιστημονικά πεδία. Ανέδειξαν επίσης, τις προοπτικές που δημιουργούν και ανέλυσαν τη σημασία των προσομοιώσεων, καθώς όπως εξήγησαν γεφυρώνουν το πείραμα και τη θεωρία.

Μη - Επανδρωμένα Εναέρια Συστήματα

Το κοινό εντυπωσιάστηκε και από τα Μη - Επανδρωμένα Συστήματα (USRL) του Ινστιτούτου Κύπρου, τα οποία πραγματοποιούν έρευνες στην ατμόσφαιρα και στην  επιφάνεια της γης. Οι ερευνητές με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού και την παρουσίαση επιστημονικών δεδομένων από τις πτήσεις που διενεργούν, περιέγραψαν τις δυνατότητες του στόλου ο οποίος αποτελείται από τέσσερα μικρά και τέσσερα μεσαίου μεγέθους UAVs σταθερών πτερυγίων και δύο μικρού μεγέθους περιστρεφόμενων πτερυγίων, ενώ εξήγησαν πως ο συνολικός χρόνος πτήσεων ξεπερνά τις 300 ώρες. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά μερικά από τα Μη - Επανδρωμένα Αεροσκάφη και τον εξοπλισμό που διαθέτουν, ενώ πολλοί δοκίμασαν και τις ικανότητες τους στο χειρισμό των UAVs μέσω προσομοιωτή πτήσεων.