Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Τουρκική βάση και στη Σομαλία μετά το Κατάρ

Φανούλα Αργυρού 

Η Τουρκία θα ανοίξει την πρώτη στρατιωτική της βάση στη Σομαλία, την πρώτη σε αφρικανική χώρα για να εκπαιδεύει Σομαλούς στρατιώτες εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας Al-Shabaab, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων UPI (United Press International) την 1η Οκτωβρίου 2016.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, σχεδόν 200 Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι σύντομα θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν 10.500 Σομαλούς στρατιώτες.

Η βάση έχει εγκριθεί και από τα Ηνωμένα Έθνη και θα αποτελεί τη δεύτερη βάση της Τουρκίας στο εξωτερικό, εφόσον η πρώτη άνοιξε τον περασμένο Απρίλιο στο Κατάρ. Η Τουρκία, προσθέτει το δημοσίευμα, βοηθάει τη Σομαλία εδώ και πέντε χρόνια με στρατιωτική υποστήριξη και έχει χορηγήσει και με $400 εκατομμύρια δολάρια τη χώρα στην αντιμετώπιση της πείνας. (Την είδηση προέβαλε και η «Ντέιλι Σαμπάκ» στις 30 Σεπτεμβρίου 2016).

Καθώς η Τουρκία επεκτείνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και παρουσίες εκτός της χώρας και ο νεο-σουλτάνος Ερντογάν ξεσπαθώνει και απαιτεί αλλαγές συνόρων, αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 που επικύρωσε η χώρα του, η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει στο δικό της αλαζονικό διζωνικό αλαλούμ λύσης, στο πλαίσιο της οποίας προωθείται η αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα τους όρους της συμφωνίας αυτής μεταξύ Τουρκίας και Σομαλίας, όμως η είδηση δεν παύει να υπονοεί ότι η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα, και αυτό εις βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, να χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της δύναμη και από βάση της από νότια!

Δεν χρειάζεται υπογράμμιση των τεραστίων κινδύνων που συνεπάγεται η αποδυνάμωση και τελική «αποστρατιωτικοποίηση» της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας -που δεν πρέπει καν να συζητείται ούτως ή άλλως- στο πλαίσιο μιας καθαρά τουρκο-βρετανικής διαιρετικής, διαλυτικής λύσης απαρτχάιντ, της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Φανούλα Αργυρού