Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ - ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΦΟΥ ΥΨΟΥΣ 16 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ


Επίσκεψη στη Πάφο και συνάντηση με τις Τοπικές Αρχές και τους Φορείς της Επαρχίας πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σκοπός της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, ήταν η ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των έργων που είχαν εξαγγελθεί κατά τις επισκέψεις του Προέδρου στην Πάφο το 2015 και το 2017.



Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων, όπως καταδεικνύουν οι πολιτικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προέβη σε σύντομη ανασκόπηση των έργων που χρηματοδοτήθηκαν και εκτελέστηκαν στην επαρχία μας την τελευταία τριετία. Σημείωσε ότι λόγω της υφής των έργων που είχαν εξαγγελθεί κατά το 2015 και το 2017, του χρόνου που απαιτείται για την αποπεράτωση, αλλά και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλεται, η ανταπόκριση στα νέα αιτήματα θα είναι περιορισμένου βαθμού, δίνοντας προτεραιότητα στα ώριμα έργα.
Ιδιαίτερα για το Δήμο Πάφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα νέα έργα για τα οποία έχουν συμπεριληφθεί πιστώσεις στους Προϋπολογισμούς και για τα οποία αναθέτουσα αρχή είναι ο Δήμος Πάφου:
1. Βελτίωση των Λεωφόρων Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Ελλάδος, Γεωργίου Γρίβα-Διγενή και Νεοφύτου Νικολαΐδη, συνολικού κόστους €7,7 εκατ. Η προκήρυξη των προσφορών τοποθετείται στο τέλος του ερχόμενου Αυγούστου και η έναρξη των εργασιών εκτιμάται περί τα τέλη του 2018.
2. Ανάπλαση και ανάδειξη του παραδοσιακού πυρήνα της Κάτω Πάφου – Ψαροχώρι, συνολικού κόστους €1,4 εκ. Αναμένεται εντός του τρέχοντος μηνός η προκήρυξη προσφορών.
3. Έργο δημιουργίας δικτύου σύγχρονων Σταθμών Μετεπιβίβασης και στάσεων λεωφορείων, συνολικού κόστους €6 εκατ. Αναμένεται εντός Αυγούστου η προκήρυξη προσφορών.
4. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο έργο αντικατάσταση του συνθετικού τάπητα στο Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης», συνολικού κόστους €950 χιλ., του οποίου αναθέτουσα αρχή είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, ο οποίος θα προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού εντός του 2018 με στόχο την έναρξη του έργου εντός του 2019.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε ότι η Πάφος βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης με τους κύριους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο τουρισμός και η ανάπτυξη γης, να σημειώνουν καλές επιδόσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι η Πάφος δεν πρέπει και δεν μπορεί να εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τους δύο αυτούς τομείς, οι οποίοι δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες και επεσήμανε την ανάγκη για δημιουργία νέων τομέων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για την πόλη και επαρχία μας. Ο Δήμαρχος Πάφου έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η νεολαία από τη μάστιγα των ναρκωτικών, απευθύνοντας έκκληση για λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.
Κατά την άφιξή του στην πόλη, ο Πρόεδρος επισκέφθηκε και επιθεωρήσε τα έργα Διαμόρφωσης του Τερματικού Κυκλικού Κόμβου του Αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου, στην είσοδο της πόλης, συνολικής δαπάνης 1.582.000 ευρώ, ενώ απόψε στις 7.30 θα εγκαινιάσει το Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου.
Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακοτρύπης, Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης,, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδη, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Πέτρος Δημητρίου, η Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, καθώς και αρμόδια στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας .
Από πλευράς των Αρχών και Φορέων της Πάφου, στη σύσκεψη παρακάθησαν οι Βουλευτές και οι Δήμαρχοι της Επαρχίας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου, οι Πρόεδροι του ΕΒΕ και της ΕΤΑΠ Πάφου, οι Πρόεδροι των Τοπικών Οργανώσεων του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ αντίστοιχα, εκπρόσωποι άλλων φορέων και επαγγελματικών συνόλων, καθώς και αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί.