Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Καύσωνας σήμερα στην Κύπρο

Εποχική χαµηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.
Σήµερα, µετά την διάλυση της τοπικής αραιής οµίχλης και χαµηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος.
Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, το πρωί ασθενείς, 3 µποφόρ για να καταστούν µετά το µεσηµέρι, µέτριοι και τοπικά στα νότια και τα νοτιοδυτικά παράλια µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη και το απόγευµα στα νότια παράλια µέχρι ταραγµένη.

Κίτρινη προειδοποίηση εξάλλου για τις υψηλές θερμοκρασίες, εξέδωσε η Μετεωρολογική υπηρεσία.
Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 32 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 35 στα υπόλοιπα παράλια και στους 30 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.
Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.
Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς και αρχικά στα δυτικά µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι στα δυτικά παράλια λίγο ταραγµένη, αλλά στα υπόλοιπα παράλια θα καταστεί σταδιακά ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 25 βαθµούς στο εσωτερικό, τα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 24 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στους 21 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.
Την Πέµπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, ο καιρός θα κυρίως αίθριος. Η θερµοκρασία την Πέµπτη και την Παρασκευή δεν αναµένεται να σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή, ενώ το Σάββατο θα σηµειώσει µικρή πτώση.

Κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφορικά με τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν σήμερα.
Η προειδοποίηση έχει ισχύ από τις 11.00 το πρωί της Τετάρτης μέχρι και τις 16.00 το απόγευμα.
Η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα στο εσωτερικό αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 35 στα υπόλοιπα παράλια και στους 30 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Με αφορμή τις επικρατούσες συνθήκες καύσωνα, το Τμήμα Δασών τονίζει ότι ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος, γι’ αυτό και απευθύνει στο κοινό θερμότατη έκκληση για συνεργασία και  αποφυγή ενεργειών  και δραστηριοτήτων που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Για άμεση αντίδραση και επέμβαση, το Τμήμα έχει αυξήσει την ετοιμότητά του σε επίπεδα «ΚΟΚΚΙΝΟΥ  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ».
Ήδη αριθμός πυρκαγιών προκλήθηκε από ρίψη αποτσίγαρων, από ανάφλεξη ή σπινθήρες μηχανημάτων, καθώς και από τη χρήση της φωτιάς στις διάφορες δραστηριότητες στο ύπαιθρο.
Τονίζεται ότι το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ  η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων  που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης, να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς  από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο, γι’ αυτό και οι κάτοχοι ή χρήστες τους ας βεβαιωθούν ότι έχουν λάβει τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα, όπως ο καθαρισμός του χώρου από ξηρά χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά. Να βεβαιωθούν επίσης  για την καλή κατάσταση της εξάτμισης (εξώστ) η οποία πρέπει να καταλήγει σε φρεάτιο.
Τέλος, όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να ενημερώσει αμέσως τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό  ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή  στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).