Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Πέθανε ο Ζορζ Μουστακί




Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο τραγουδιστής και συνθέτης Ζορζ Μουστακί, ο οποίος κατάφερε να διαμορφώσει και να επηρεάσει μουσικά μια ολόκληρη γενιά . Όπως αναφέρει η «Nouvel Observateur» ο Μουστακί άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Ο Μουστακί που εδώ και πολλά χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν άντεξε άλλο και σύμφωνα με πηγές από το συγγενικό του περιβάλλον, η καρδιά του τον πρόδωσε.
 

Το 2011, o Μουστακί  είχε κάνει γνωστό πως έπασχε από αναπνευστικά προβλήματα και πως η "μη αναστρέψιμη" ασθένειά του τον καθιστούσε "οριστικά ανίκανο να τραγουδά".

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς ο Μουστακί δεν είχε απαρνηθεί ποτέ τις ελληνικές του ρίζες  αν και δεν έμαθε να μιλά ελληνικά «Έχω γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια και έτσι έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι ελληνικό έφεραν και έσπειραν οι Πτολεμαίοι στη γενέτειρά μου. Είμαι Έλληνας από πατέρα, μητέρα και παππού, με ρίζες στη Μικρά Ασία, τα Ιωάννινα, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα» είχε δηλώσει σε συνέντευξη.

Ο Μουστακί τραγούδησε σε πολλές γλώσσες: γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά και αραβικά. Τα εκατοντάδες τραγούδια του έχουν ρομαντικό ύφος και οι στίχοι του είναι ποιητικοί. Οι μελωδίες του είναι απλές και εύκολα αφομοιώσιμες από το κοινό.


Εκτός από τον ίδιο, τα τραγούδια του έχουν τραγουδήσει σπουδαίοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες, όπως η Εντίθ Πιαφ (μεταξύ άλλων το περίφημο: Μιλόρντ - Milord), η Δαλιδά (όπως τη μεγάλη επιτυχία: Τζίτζι λ’ αμορόζο - Gigi l'amoroso), η Μπαρμπαρά (Barbara), η Μπριζίτ Φοντέν (Brigitte Fontaine), ο Χέρμπερτ Παγκανί (Herbert Pagani), η Φρανς Γκαλ (France Gall) και η Σίντι Ντανιέλ (Cindy Daniel).

Τη δεκαετία του ’60 μετέφρασε στα γαλλικά και τραγούδησε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη. Έτσι ξανασυνδέεται με την ελληνική του ρίζα και το 1966 επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά. Αργότερα θα πει πολλά τραγούδια του Χατζιδάκη, μεταξύ άλλων την "Πορνογραφία".


Στην Ελλάδα έγιναν μεγάλες επιτυχίες τα τραγούδια του:

«Ο Μέτοικος», το οποίο τραγούδησε το 1971 ο Γιώργος Νταλάρας και η «Μεσόγειος», που ερμήνευσε το 1973 η Βίκυ Μοσχολιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: