Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα το Δεκέμβριο

Βελτίωση παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2013 το οικονομικό κλίμα με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται για όγδοο συνεχόμενο μήνα, φθάνοντας στα επίπεδα που κυμαινόταν προ διετίας, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 

Η αύξηση οφείλεται, σύμφωνα με το ΚΟΕ, στην καλυτέρευση του οικονομικού κλίματος στο λιανικό εμπόριο, μεταποίηση και κατασκευές, καθώς και ανάμεσα στους καταναλωτές.

«Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που σημειώθηκε το Δεκέμβριο σχετίζεται, γενικώς, με λιγότερο αρνητικές προσδοκίες για την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση, παρά με καλυτέρευση στην τρέχουσα κατάσταση», σημειώνει το ΚΟΕ.

Αναφέρει επίσης ότι «το γεγονός ότι οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών διαμορφώνονται λιγότερο αρνητικές ενδεχομένως να προδιαγράφει συγκράτηση του βάθους της ύφεσης για το 2014».

Ο ΔΟΣ αυξήθηκε κατά 0,9 μονάδες σε σύγκριση με το Νοέμβριο 2013, φθάνοντας στις 85,2 μονάδες.

Το βελτιωμένο κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές προκύπτει, σύμφωνα με το ΚΟΕ,  εξαιτίας λιγότερο αρνητικών αξιολογήσεων για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου (περιλαμβανομένης και της ανεργίας) και των νοικοκυριών τους επόμενους 12 μήνες.

Η καλυτέρευση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση σχετίζεται κυρίως με θετικότερες προσδοκίες για τη ζήτηση και παραγωγή αντίστοιχα, το επόμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, η καλυτέρευση του κλίματος στις κατασκευές προέρχεται από τις λιγότερο αρνητικές αξιολογήσεις σχετικά με τις προοπτικές απασχόλησης στον τομέα.

«Αν και οι προσδοκίες για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο σημείωσαν μικρή βελτίωση, το οικονομικό κλίμα στις υπηρεσίες παρουσίασε επιδείνωση λόγω δυσμενέστερων αξιολογήσεων σχετικά με τη ζήτηση και την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων τους τελευταίους τρεις μήνες», σημειώνει το ΚΟΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: