Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Παγιδευμένοι στους πάγους της Ανταρκτικής. ΦΩΤΟ


Συνεχίζεται το θρίλερ του απεγκλωβισμού ρωσικού ερευνητικού πλοίου Akademik Shokalskiy που κόλλησε στους πάγους τα Χριστούγεννα – Σε εξέλιξη νέα επιχείρηση του παγοθραυστικού Aurora Australis.


Συνεχίζεται για έκτη ημέρα το θρίλερ με το παγιδευμένο στους πάγους της Ανταρκτικής ρωσικού ερευνητικού πλοίου Akademik Shokalskiy και τις προσπάθειες διασωστικών ομάδων από την Αυστραλία, τη Γαλλία και την Κίνα να το απεγκλωβίσουν.
Το ρωσικό πλοίο απέπλευσε από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου για μια χρηματοδοτημένη από ιδιωτικά κεφάλαια ερευνητική αποστολή με την ευκαιρία της 100ης επετείου του ταξιδιού του αυστραλού εξερευνητή Ντάγκλας Μόσον στην Ανταρκτική. Σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 74 άτομα, πλήρωμα, ειδικοί επιστήμονες αλλά και τουρίστες.
Στις 24 Δεκεμβρίου το Akademik Shokalskiy παγιδεύτηκε στον πάγο κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονοθύελλας. Από εκείνη την ώρα ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια απεγκλωβισμού του, η οποία όμως δεν έχει στεφθεί προς το παρόν με επιτυχία.
Στις 26 Δεκεμβρίου το γαλλικό παγοθραυστικό L” Astrolabe έφτασε στην περιοχή και προσπάθησε να προσεγγίσει το ρωσικό πλοίο αλλά απέτυχε και αποχώρησε. Την επομένη ανέλαβε την επιχείρηση το τελευταίας γενιάς παγοθραυστικό Snow Dragon με σημαία Κίνας το οποίο πέτυχε να προσεγγίσει το εγκλωβισμένο πλοίο στα 6,5 ναυτικά μίλια το ρωσικό πλοίο αλλά δεν συνέχισε την πορεία του, καθώς συνάντησε μεγάλο παγετώνα που δεν μπόρεσε να σπάσει και τελικώς επέστρεψε στην ανοικτή θάλασσα.
Αμέσως μετά, σε σύσκεψη υπό την αιγίδα της Αυστραλιανής Αρχής Ναυτικής Ασφάλειας (AMSA) που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης, αποφασίσθηκε να δοκιμάσει την τύχη του και το αυστραλιανό παγοθραυστικό Aurora Australis, που είναι μεν ισχυρότερα εξοπλισμένο για το σπάσιμο των πάγων σε σχέση με τα άλλα δύο παγοθραυστικά, πλην όμως από την αρχή της επιχείρησης είχε τεθεί σε δεύτερο ρόλο και αποτελούσε μάλλον μια “λύση ανάγκης”.
Τώρα όμως οι ελπίδες όλων εναποτίθενται στο Aurora Australis που αναμένεται να ξεκινήσει την προσπάθεια προσέγγισης του ρωσικού πλοίου περίπου τα μεσάνυχτα της Κυριακής ώρα Ελλάδας. Υπάρχουν πάντως και θετικά νέα, καθώς οι πάγοι που έχουν παγιδεύσει το Akademik Shokalskiy φαίνεται πως αρχίζουν να παρουσιάζουν ρωγμές, αυξάνοντας τις ελπίδες για τη διάσωσή του.
Σε κάθε περίπτωση οι επιβαίνοντες στο ρωσικό πλοίο έχουν επαρκείς προμήθειες, φάρμακα και τρόφιμα, ενώ σε καμία στιγμή της περιπέτειάς τους δεν κινδύνευσαν. Αντιθέτως φαίνεται πως διασκεδάζουν με το παραπάνω την κατάσταση, φωτογραφίζονται να παίζουν στους πάγους και να συνεχίζουν κανονικά το ερευνητικό τους έργο.
Σε τελική ανάλυση εάν δεν καταφέρει ούτε το αυστραλιανό παγοθραυστικό να φθάσει στο ρωσικό πλοίο, υπάρχει πάντα και η επιλογή της εκκένωσής του από τους επιβαίνοντες με τη βοήθεια ελικοπτέρων.


http://www.tsantiri.gr/kosmos/pagideumenoi_stous_pagous_tis_antarktikis/#sthash.QgwjObVQ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: