Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Στη Λεμεσό το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ρωσίας

Tο πυρηνοκίνητο-πυραυλοφόρο καταδρομικό «Μέγας Πέτρος» (Pyotr Veliky), το ισχυρότερο πλοίο της Ρωσίας έδεσε στο λιμάνι της Λεμεσού και ετοιμάζεται να πλεύσει προς το Αιγαίο μαζί με άλλα πλοία προκειμένου να πραγματοποιούσαν κοινές ασκήσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα στήριξης σε Κύπρο και Ελλάδα από τη Μόσχα.  Είναι η πρώτη φορά που το ισχυρότερο πλοίο όλων των Στόλων της Ρωσίας και το πιο βαριά εξοπλισμένο καταπλέει σε κυπριακό λιμάνι. «Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του "Pyotr Veliky" στο λιμάνι της Λεμεσού στην ιστορία της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Δημοκρατίας της Κύπρου», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας Βαντίμ Σέργκα.

Το καταδρομικό θα επισκεφτεί ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάντσκι, πιθανόν και κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν συντονισμένες ανθυποβρυχιακές ασκήσεις με ένα – τουλάχιστον – ρωσικό υποβρύχιο που επίσης θα πλεύσει στην περιοχή.
Πρόκειται για μία κάθετη αναβάθμιση της ρωσικής ναυτικής παρουσίας στο Αιγαίο, την στιγμή που αναμένεται και η άφιξη του αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» το οποίο διέκοψε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του για να έρθει από τον Βόρειο Ωκεανό στην Μεσόγειο, μια απόφαση που ελήφθη στο αποκορύφωμα της συριακής κρίσης.
Το «Μέγας Πέτρος» είναι κλάσης Kirov, που είναι η μεγαλύτερη κλάση σκαφών που υπηρετούν στο ρωσικό Ναυτικό σήμερα. Το μήκος του σκάφους ανέρχεται στα 252 μέτρα, πλάτος 28,5 μέτρα και βύθισμα 9,1 μέτρα ενώ το πλήρες εκτόπισμα είναι 28.000 τόνοι.
Η πρόωση του σκάφους είναι συνδυασμός αντιδραστήρων και ατμοστρόβιλων CONAS και απαρτίζεται από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες ΚΝ-3 και δύο ατμοστροβίλους GT3A-688 που του δίνουν μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων.
Διαθέτει 20 πυραύλους κατά στόχων επιφανείας P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck), 14 βλήματα SS-N-14 για ανθυποβρυχιακές αποστολές, 96 (στο σκάφος Pyotr Velikhy 48) αντιαεροπορικά βλήματα S-300F (SA-N-6 Grumble), 128 βλήματα 9K95 Tor (SA-N-9 Gauntlet) για άμυνα σημείου, και 44 πυραυ΄λους OSA-MA (SA-N-4 Gecko για μικρότερες αποστάσεις. Υπάρχει ακόμη ένα διπλό πυροβόλο AK-130 τρων 130 χλστ. και μέχρι και 6 ΑΚ-630 εξάκανα των 30 χλστ. και τέλος 6 αντιπυραυλικλα συστήματα 6 × CADS-N-1 Kashtan.
Το πλήρωμά του ανέρχεται στα 710 άτομα.
Η συμφωνία Σοιγκού-Αβραμόπουλου προβλέπει πώς σύντομα τα ρωσικά πλοία θα μπορούν να ελλιμενίζονται σε ελληνικά λιμάνια για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, ανεφοδιασμού κλπ. Η συμφωνία αυτή έχει προκαλέσει ήδη «ταραχή» στην Τουρκία.


αλήθεια online

Δεν υπάρχουν σχόλια: