Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Αγώνας για τη διάσωση ρωσικού φορτηγού

Ενα αυστραλιανό παγοθραυστικό συμμετέχει στον αγώνα για τον απεγκλωβισμό ενός ρωσικού φορτηγού που έχει παγιδευτεί στους πάγους της Ανταρκτικής, μετά την αδυναμία κινεζικού παγοθραυστικού που έσπευσε πρώτο εκεί να φτάσει μέχρι το πλοίο.Το Aurora Australis σπεύδει και αυτό στην περιοχή, αν και οι συνθήκες είναι τέτοιες που καθιστούν αμφίβολο το αν θα πετύχει κάτι παραπάνω από τους Κινέζους που ήδη «σήκωσαν τα χέρια ψηλά».

Το Aurora Australis εκτιμάται ότι θα φτάσει στο σημείο το απόγευμα της Κυριακής. Η διαδικασία προσέγγισης είναι αργή σε αυτές τις συνθήκες», είπε εκπρόσωπος της αρμόδιας Αρχής.

Το κινεζικό Snow Dragon είναι το ένα από τα τρία παγοθραυστικά που εστάλη στο σημείο όπου έχει παγιδευτεί το Akademik Shokalskiy, νότια της Τασμανίας. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή παρέσυραν τεράστια τμήματα πάγου που σταδιακά έκλεισαν τον δρόμο του φορτηγού.

«Δεδομένου του πάχους του πάγου που υπερβαίνει τις δυνατότητες θραύσης του σκάφους, καθώς και του επερχόμενου κυκλώνα που θα επιδεινώσει το ψύχος, είμαστε αναγκασμένοι να ακινητοποιήσουμε προσωρινά το πλοίο», είπε ο καπετάνιος του Γουάνγκ Ζιανζόνγκ στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι Κινέζοι βρίσκονται στο οπτικό πεδίο των επιβατών του ρωσικού πλοίου, όπως δείχνει φωτογραφία που «ανέβασε» στο διαδίκτυο ο αυστραλός καθηγητής Κρις Τέρνεϊ. Σε αυτήν διακρίνεται το Snow Dragon στον ορίζοντα, πίσω από ένα μεγάλο κομμάτι πάγων. «Είμαστε όλοι καλά», τουίταρε ο ίδιος το Σάββατο.

Το ελικόπτερο του κινεζικού παγοθραυστικού θα χρησιμοποιηθεί για την εκκένωση του πλοίου, εάν οι προσπάθειες διάνοιξης διαδρόμου αποτύχουν.

Το Akademik Shokalskiy είχε αποπλεύσει από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου για λογαριασμό ιδιωτικής εξερευνητικής αποστολής στην Ανταρκτική, προκειμένου να τιμηθεί ο ένας αιώνας από το ταξίδι του αυστραλού εξερευνητή Ντάγκλας Μόουσον. Σε αυτό επιβαίνουν 74 άτομα, επιστήμονες, τουρίστες και 22 Ρώσοι ναυτικοί του πληρώματος.

Στην προσπάθεια ενεπλάκη αρχικά και γαλλικό παγοθραυστικό, το οποίο ωστόσο έχει αποχωρήσει.


Το εγκλωβισμένο πλοίο βρίσκεται περίπου 100 ναυτικά μίλια ανατολικά από την γαλλική βάση στην Ανταρκτική, Dumont D'Urville.


nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: