Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Φορτωμένοι τροχαίες παραβάσεις οι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες


Εκτεθειμένη αφήνει την Κύπρο στην πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής διπλωματίας και όχι μόνο, η συμπερίληψη της διπλωματικής μας αποστολής στις Βρυξέλλες, στη λίστα με τους έξι κακοπληρωτές όσον αφορά πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις.
 

Το θέμα αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Τέλεγκραφ, μεταφέροντας την έντονη ενόχληση των Βελγικών αρχών, και δη του Υπουργείου Εξωτερικών, για την άρνηση ξένων διπλωματών να πληρώσουν πρόστιμα που αφορούν σε παράνομη στάθμευση.

Μέλη διπλωματικών αποστολών, εκμεταλλευόμενα την ασυλία που τους προσφέρει η συνθήκη της Βιέννης, σταθμεύουν όπου βρουν τα οχήματά τους και αρνούνται να συμμορφωθούν με τους νόμους της χώρας που τους φιλοξενεί.

Θορυβημένο το κυπριακό Υπουργείο εξωτερικών ζητά επιτακτικά τον τερματισμό αυτής της απαράδεχτης κατάστασης, με τον γενικό του διευθυντή, Αλέξανδρο Ζήνων να δηλώνει στο MEGA ότι «απέστειλα σήμερα οδηγίες προς το μόνιμο αντιπρόσωπό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον πρέσβη μας στις Βρυξέλλες, καλώντας τους να λάβουν όλα τα, κατά την κρίση τους, ενδεικνυόμενα μέτρα για να τερματισθεί άμεσα αυτή η απαράδεχτη κατάσταση. Τους καλώ, δε, να μου κοινοποιήσουν κατάλογο με τους λειτουργούς που παρανομούν, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου».

Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα μελετηθούν διάφορα μέτρα, όπως διακοπή της έγκρισης αφορολόγητης βενζίνης.

Εκτός από την Κύπρο, στη λίστα των κακοπληρωτών συγκαταλέγονται οι διπλωματικές αποστολές Γερμανίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Μάλτας και Σλοβενίας, ενώ γίνεται λόγος για 971 απλήρωτα πρόστιμα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Υπό τους ισχύοντες νόμους, το βελγικό υπουργείο εξωτερικών αποστέλλει απλά σημείωμα υπενθύμισης αποπληρωμής του προστίμου προς τις σχετικές πρεσβείες.

Ο βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Ντίντιερ Ρέϊντερς, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το αμερικανικό μοντέλο, που προβλέπει την αφαίρεση των διπλωματικών διακριτικών από τα οχήματα ή και των πινακίδων εγγραφής σε όσους αγνοήσουν τρία προστύμματα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: