Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Χαμένος πίνακας ζωγραφικής εντοπίστηκε από βρετανική τηλεοπτική εκπομπή


Ο πίνακας του Φλαμανδού, Άντονι βαν Ντάικ, ο οποίος χρονολογείται περίπου στον 17ο αιώνα, βρέθηκε από τον Φίλιπ Μολντ ο οποίος εργάζεται για την εκπομπή «Antiques Roadshow» του BBC.


Ένα «κρυμμένο αριστούργημα» αξίας 400.000 λιρών ανακάλυψε μια βρετανική τηλεοπτική εκπομπή, θέμα της οποίας είναι οι αντίκες. Ο πίνακας του Φλαμανδού, Άντονι βαν Ντάικ, ο οποίος χρονολογείται περίπου στον 17ο αιώνα και απεικονίζει έναν γενειοφόρο δικαστή από τις Βρυξέλλες, ανήκε σε έναν Άγγλο ιερέα που αγόρασε το αριστούργημα από κατάστημα με αντίκες με αντίτιμο μόλις 400 λιρών.
Ο ιερέας, Τζέιμι ΜακΛίοντ, ο οποίος αγόρασε τον πίνακα επειδή του άρεσε ιδιαίτερα η κορνίζα χρυσού χρώματος, σκοπεύει να πουλήσει το πορτρέτο προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποκατάσταση της καμπάνας στην εκκλησία του Ντέρμπισιρ της Αγγλίας.


Ο Φίλιπ Μολντ, ένας ειδικός στους πίνακες ζωγραφικής, ο οποίος εργάζεται για την εκπομπή «Antiques Roadshow» του BBC, είχε υποψίες ότι ο πίνακας μπορεί να είναι ένας αυθεντικός Βαν Ντάικ και είχε προτρέψει τον κληρικό να στείλει τον πίνακα για πιστοποίηση.
Ο Κρίστοφερ Μπράουν, διευθυντής του Μουσείου Ασμόλιαν της Οξφόρδης που ειδικεύεται στα έργα του Βαν Ντάικ, επιβεβαίωσε ότι ο πίνακας είναι όντως αυθεντικός.


Το έργο αυτό, πιστεύεται από τους ειδικούς ότι αποτελεί μέρος της προετοιμασίας για ένα μεγαλύτερο πίνακα του 1634, ο οποίος απεικόνιζε 7 δικαστές, αλλά έχει καταστραφεί.
Η παρουσιάστρια της εκπομπής, Φιόνα Μπρους, είπε ότι υποψιαζόταν από την πρώτη στιγμή που είδε τον πίνακα ότι ήταν ένας αυθεντικός Βαν Ντάικ. «Είναι το όνειρο καθενός να ανακαλύψει ένα κρυμμένο αριστούργημα. Το να ανακαλύψει κάποιος έναν αυθεντικό Βαν Ντάικ είναι απίστευτα συναρπαστικό», δήλωσε η παρουσιάστρια. 



Πηγή: protothema.gr
http://www.tsantiri.gr/kosmos/chamenos_pinakas_zografikis_entopistike_apo_bretaniki_tileoptiki_ekpompi/#sthash.Z7k5xD75.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: