Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ο Νικόλας ναι, θα κριθεί στο Κυπριακό – Διζωνική

Αναφέρομαι στο εύστοχο άρθρο του αγαπητού Σάββα Ιακωβίδη στη Σημερινή Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013, με τίτλο « Ο Νικόλας θα κριθεί στο Κυπριακό».  Ο κ. Ιακωβίδης θέτει σωρεία άμεσων ερωτημάτων προς τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο όπως:


«Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ερωτάται: Ο Ν. Αναστασιάδης τήρησε τις δεσμεύσεις του έναντι του ΔΗΚΟ; Π.χ. πού… χάθηκε εκείνη η δέσμευσή του σε μη αναφορά σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας; Και πότε έγινε προδιαβούλευση για όσα είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες για το κοινό ανακοινωθέν; Πώς το ΔΗΚΟ και ο νέος Πρόεδρός του σχολιάζουν ή αντιδρούν στις γνωστές υποχωρήσεις Αναστασιάδη και στη διασύνδεση Αμμοχώστου-Τύμπου; Η αναφορά στο τελευταίο έγγραφο Αναστασιάδη για την κυριαρχία παραπέμπει ευθέως σε γνωστές πρόνοιες του σχεδίουΑνάν, που ο Ν. Αναστασιάδης ουδέποτε απέρριψε και ουδέποτε θεώρησε ως καταστροφικό για την Κύπρο, όπως έπραξε το ΔΗΚΟ…»
Πράγματι ο Ν. Παπαδόπουλος θα κριθεί στο Κυπριακό και ιδιαίτερα στο θέμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Το άρθρο του Σ. Ιακωβίδηδημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα όπως: θα αποκηρύξει άραγε την ΔΔΟ ανοικτά και ανεπιφύλακτα; ΄Οπως ήταν και η βούληση της πλειοψηφίας του λαού το 2004 ή θα επαναλάβει το θανάσιμο σφάλμα του μ. Τ. Παπαδόπουλου, που είχε πει όχι στο Σχέδιο Ανάν από τη μια, και από την άλλη, και αφού είχε ενώπιον του το συντριπτικό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος αντί να πετάξει την ΔΔΟ στο κάλαθο των αχρήστων, συνέχισε να την θεωρεί  λάβαρο του αγώνα μας αναζητώντας τάχατες σωστό περιεχόμενο;
Θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων και όλα τα κακά που μας επέφερε η ενέργεια εκείνη ως αποτέλεσμα του οποίου:
Α) Μετατράπηκαν τα οδοφράγματα σε κανάλι να φορτωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία όλους τους παράνομους…
Β) Άρχισαν κάθε μορφής συναλλαγές με το παράνομο καθεστώς με αποτέλεσμα το καθεστώς να παίρνει υπόσταση, οικονομική, πολιτική…
Γ) Να καταστούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των κατεχομένων περιουσιών τουρίστες στα κατεχόμενα αφού προσφέρουν πρώτα «αναγνώριση» στον  Αττίλα προσκομίζοντας τα διαβατήριά τους …
Θα μπορέσει να διαμορφώσει νέα πολιτική σχετικά με τα οδοφράγματα; Θα ενεργήσει άραγε ο Νικόλας Παπαδόπουλος ούτως ώστε να τερματιστούν οι πωλήσεις των περιουσιών πράγμα που προδικάζει τη λύση; ΄Η θα δεχθεί τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη όπως αυτή εκδηλώθηκε στην ομιλία του στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 στο Λονδίνο όταν είπε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα στο θέμα αυτό, το οποίο θα λυθεί μόνο με τη λύση!
«…χιλιάδες συμπατριώτες μας ,5,200 τόσοι, που έχουν προσφύγει στις επιτροπές αποζημιώσεων. Φανταστήκατε τι αυτό σημαίνει; ΄Οτιαποξενωνόμαστε από μεγάλες εκτάσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές, μεταβιβάζονται εις την Τουρκία…Αυτό είναι κάτι που έχει  αν θέλετε συγκλονίσει όλους μας, και  επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου έχει κάνει μια σειρά μελετών που θα κατατεθούν αμέσως μετά την επιστροφή μας, αλλά δεν νομίζω ότι λύεται το πρόβλημα με εισηγήσεις, θεωρίες, ή με τρόπους αντιμετώπισης που κατά τη γνώμη μου δεν θα είναι αποτελεσματικοί αφού η οικονομική στήριξη που πρέπει να δώσουμε δεν είναι μέσα από τις δυνατότητες του κράτους. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι επιτέλους, αυτή είναι δική μας πρόθεση, ένας καλά προετοιμασμένος με νέα δυναμική νέος διάλογος.»
Θα συνεναίσει ο Ν. Παπαδόπουλος να συνεχιστούν οι συνομιλίες με το ίδιο βιολί που βοηθά στην περαιτέρω εδραίωση του κατοχικού καθεστώτος ενώ οι Ελληνοκύπριοι έχουν ήδη καταστεί μειονότητα στην ελεύθερη Κύπρο;
Υπενθυμίζω ότι το ΔΗΚΟ επί μ. Σπύρου Κυπριανού κυκλοφόρησε και αφίσα εναντίον της πρώτης αναφοράς για τη ρατσιστική τουρκοβρετανικήΔιζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που έγινε με το ψήφισμα 649 του Συμβουλίου  Ασφαλείας το 1990 επί προεδρίας Γ. Βασιλείου,  με την Κύπρο να μαχαιρώνεται με ένα χασαπομάχαιρο δεμένο στη τουρκική σημαία και το 649 χαραγμένο δίπλα από το μισοφέγγαρο.
Λαμβάνοντας  υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία το Κυπριακό δεν σηκώνει αμφιταλαντεύσεις.  Τα θύματα οφείλουν να απαιτήσουν τα δίκαιά τους και να υψώσουν τη φωνή τους εναντίον της τουρκικής  κατοχής θέτοντας ενώπιον των ευθυνών τους τόσο το Φόρειν΄Οφις όσο και το Στέιτ Ντεπάρτμεντ καθαρά επι της ουσίας του Κυπριακού,  που είναι η απελευθέρωση και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μπορεί λοιπόν, ο Νικόλας Παπαδόπουλος να κάνει την μεγάλη παρέμβαση;  Γιατί αν δεν μπορεί, δεν θα έχει καμία διαφορά από τον ΝίκοΑναστασιάδη ή τους υπόλοιπους κομματικούς ηγέτες οι οποίοι συνεχίζουν εν γνώσει τους, μια καταστροφικότατη πορεία στο Κυπριακό, αδύναμοι να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα για το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον.  Ενωμένοι διζωνικά διατηρούνται αλλοιώς συντρίβονται!
Η Φανούλα Αργυρού είναι ερευνήτρια/συγγραφέας με έδρα το Λονδίνο
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ο Νικόλας θα κριθεί στο Κυπριακό
29 Δεκέμβριος 2013, 07:00 |Σημερινή,  Με τον ΣάββαΙακωβίδη
Εμπιστεύεται τον Ν. Αναστασιάδη και τις δεσμεύσεις του; Πιστεύει, ναι ή όχι, ότι τώρα πρέπει να πάμε σε συνομιλίες;

Είναι σύνηθες φαινόμενο, στην Κύπρο όπως στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες, οι γόνοι και απόγονοι αναγνωρισμένων πολιτικών να μη κατορθώνουν να αρθούν στο ύψος του πατρικού ονόματος. Έχουν, δηλαδή, το όνομα, αλλά δεν έχουν κατά κανόνα τις πολιτικές και άλλες δυνατότητες να το τιμήσουν και να το ενισχύσουν. Ο Νικόλας είναι γιος τουΤάσσου Παπαδόπουλου. Φέρει και αυτός μια βαριά κληρονομιά και μιαν εξίσου βαριά πολιτική ιστορία. Εισήλθε νέος στην πολιτική, παρά τις περί του αντιθέτου, φαίνεται, πατρικές παραινέσεις. Εκτός από τη μόρφωση, φαίνεται να θέλει να τιμήσει το όνομα της οικογένειας Παπαδόπουλου και να αποδείξει ότι είναι άξιος συνεχιστής του πατρός του. Πρόκειται για μια μεγάλη και μακράς πνοής φιλοδοξία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κριθούν οι δυνατότητες, οι ικανότητες, ο δυναμισμός, η πολιτική προβλεπτικότητα και η αποφασιστικότητα να χειρίζεται καταστάσεις και να αναλαμβάνει δράσεις. Όχι μόνο ωφέλιμες για το ΔΗΚΟ αλλά, περισσότερο και κυρίως, επωφελείς για τον τόπο και την επιβίωσή του.

Ο Νικόλας είναι ο νέος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Τον είδαμε, τον ακούσαμε και τον κρίναμε την τελευταία 5ετία σε θέματα κυρίως οικονομίας. Στις 18 τρέχοντος έκανε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών, μιαν ηγετική εμφάνιση. Με έμφαση, πέραν της οικονομίας, και στο Κυπριακό. Έστειλε ευκρινή μηνύματα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Νικόλας υπογράμμισε πως το πραγματικό δίλημμα βρίσκεται μεταξύ του διεκδικητικού ρεαλισμού και της πολιτικής αφέλειας και όχι στον διαχωρισμό των πολιτών σε ρεαλιστές και απορριπτικούς. Και πρόσθεσε ότι το άλλο δίλημμα είναι μεταξύ μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης και μιας λύσης εθνικού ξεκαθαρίσματος. Έτσι, με σαφή τρόπο, ο Νικόλας διαμήνυσε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως για το ΔΗΚΟ παραμένει σταθερή η θέση ότι: Δεν πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα και σωστά η βάση των διαπραγματεύσεων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε εποικοδομητικές ασάφειες. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε εποικοδομητικές ασάφειες σε κεφαλαιώδη και κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νικόλας διαμήνυσε ακόμα πως περιμένει από τον Ν. Αναστασιάδη να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που, προεκλογικά, ανέλαβε έναντι του ΔΗΚΟ και να αποσύρει όλες τις απαράδεκτες και επικίνδυνες υποχωρήσεις τις πλευράς μας. Και, φυσικά, να ετοιμάσει ένα σχέδιο Β’, να μην ανεχθεί παρθενογένεση ενός νέου συνεταιρισμού και να επιδιώξει λύση που να ενώνει τον λαό και τον τόπο στη βάση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ερωτάται: Ο Ν. Αναστασιάδηςτήρησε τις δεσμεύσεις του έναντι του ΔΗΚΟ; Π.χ. πού… χάθηκε εκείνη η δέσμευσή του σε μη αναφορά σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας; Και πότε έγινε προδιαβούλευση για όσα είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες για το κοινό ανακοινωθέν; Πώς το ΔΗΚΟ και ο νέος Πρόεδρός του σχολιάζουν ή αντιδρούν στις γνωστές υποχωρήσειςΑναστασιάδη και στη διασύνδεση Αμμοχώστου-Τύμπου; Η αναφορά στο τελευταίο έγγραφο Αναστασιάδη για την κυριαρχία παραπέμπει ευθέως σε γνωστές πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, που ο Ν. Αναστασιάδης ουδέποτε απέρριψε και ουδέποτε θεώρησε ως καταστροφικό για την Κύπρο, όπως έπραξε το ΔΗΚΟ.

Ο Νικόλας γνωρίζει ποια είναι η στρατηγική επιδίωξης της λύσης που, λογικά, πρέπει να έχει ο Ν. Αναστασιάδης; Το ΔΗΚΟ διεκδικεί ρόλο ηγέτιδας δύναμης στον λεγόμενο κεντρώο χώρο, ως πολιτικού ρυθμιστή και ισχυρού αναχώματος σε οποιαδήποτε λύση, που δεν θα είναι συμβατή και αποδεκτή από τον κυπριακό Ελληνισμό. Η προεκλογική συμφωνίαΑναστασιάδη-ΔΗΚΟ προέβλεπε αποκλεισμό της Τουρκίας σε ενδεχόμενη διεύρυνση των συνομιλιών ή Διεθνή Διάσκεψη, όπως είναι η θέση του ΔΗΚΟ. Ο Ν. Αναστασιάδης ενέπλεξε την Τουρκία ή νομίζει ότι πάει να την εμπλέξει με την προτιθέμενη μετάβαση του Ε/κ συνομιλητή στην Άγκυρα, αν και εφόσον υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, αν ξεκινήσουν συνομιλίες και αν ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Τουρκία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα κτίσει ηγετικό προφίλ και θα εδραιώσει τη θέση του ως πρόεδρος του κόμματος και στην πολιτική ζωή, ανάλογα με τη στάση, τη σοβαρή πολιτική και ιδιαίτερα την ανένδοτη αντιμετώπιση του Αναστασιάδη ειδικά στο Κυπριακό.

Ήδη ο Πρόεδρος παρασπόνδησε έναντι των δεσμεύσεών του προς το ΔΗΚΟ. Ο Νικόλας ερωτάται: Εμπιστεύεται τον Ν. Αναστασιάδη και τις δεσμεύσεις του; Πιστεύει, ναι ή όχι, ότι τώρα πρέπει να πάμε σε συνομιλίες; Δεν θεωρεί ότι η αδύνατη οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, θέση της Κύπρου επιβάλλει άμεση αναστολή οποιωνδήποτε διεργασιών για συνομιλίες; Με απλά λόγια: Γιατί η Κύπρος, και με την παρούσα σοβαρότατη κρίση στην Τουρκία, να συρθεί σε συνομιλίες ως πρόβατονεπί σφαγήν, αφού δεν έχει εκείνους τους συντελεστές ισχύος, πάνω στους οποίους να στηριχθεί για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα; Ο Νικόλας θα ζητήσει, έστω και τώρα, άμεση απεμπλοκή της πλευράς μας από τις θνησιγενείς διεργασίες για συνομιλίες; Ο νέος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα κριθεί κυρίως στο Κυπριακό επειδή εκεί θα κληθεί να αποδείξει την ηγετική και πολιτική αξία του από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τονΑναστασιάδη και τις μηχανεύσεις του και ποιες συγκεκριμένες, σοβαρές, υλοποιήσιμες διεξόδους θα προτείνει για τη σωτηρία του τόπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: