Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Αναβλήθηκε λόγω φάρσας για βόμβα η δίκη Μιχαηλίδη


Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 12 Μαΐου η δίκη πέντε εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση διακίνησης της προμήθειας στην πολύκροτη υπόθεση της αγοράς των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων TOR M-1 από την ελληνική κυβέρνηση το χρονικό διάστημα 1998-2001.


Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του Μιχάλης.
Λίγο πριν αρχίσει η δίκη σήμερα, στις 10 το πρωί, στο Τριμελές Κακουργιοδικείο της Αθήνας, άγνωστος τηλεφώνησε στο δικαστικό Μέγαρο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και είπε ότι έχει τοποθετηθεί ισχυρή βόμβα εντός του κτιρίου.
Αμέσως δόθηκε εντολή εκκένωσής του, ελέγχθηκαν από την αστυνομία οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι και με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε η επιδίκαση υποθέσεων που προηγούνταν αυτής της «δίκης των μιζών», όπως αποκαλείται από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Κατόπιν τούτου, ανακοινώθηκε στους συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής ότι η δίκη αναβάλλεται για τις 12 Μαΐου, και οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ξανά στο κελί τους στον Κορυδαλλό.
Ο Ντίνος Μιχαηλίδης, προφυλακισμένος εκεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο μαζί με τον γιο του Μιχάλη, ταλαιπωρείται συνεχώς από προβλήματα υγείας, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ σήμερα ο δικηγόρος του κ. Γιάννης Μαντζουράνης, και εξεδήλωσε δυσφορία για την αναβολή.


«Ο κ. Μιχαηλίδης», είπε ο συνήγορός υπεράσπισής του, «έχει κάθε λόγο να θέλει να γίνει και να τελειώνει το γρηγορότερο η δυσάρεστη για αυτόν υπόθεση τούτη».
Η φάρσα για τοποθέτηση βόμβας σε δικαστήρια, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στην Ελλάδα. Όλοι οι έμπειροι δικαστικοί συντάκτες που ήταν σήμερα στο δικαστήριο για τη συγκεκριμένη δίκη, είπαν ότι «όποιος κατηγορούμενος θέλει να πάρει αναβολή για μια υπόθεση και να κερδίσει χρόνο, βάζει κάποιον και τηλεφωνεί για βόμβα». Τόσο απλά.


Ο κ. Μαντζουράνης δεν συνδέει το σημερινό περιστατικό με τη δίκη των πελατών του, Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη, και επαναλαμβάνει ότι «εμείς θέλουμε να τελειώνουμε».
Μαζί με τους δύο προαναφερθέντες επρόκειτο να δικαστούν σήμερα και ο νομικός σύμβουλος του ελληνικού κράτους, Αναστάσιος Σοφός και η σύζυγός του Μαρία, που εμφανίζεται ως συνδικαιούχος  στον ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων λογαριασμό που διακινήθηκε στην υπόθεση αγοράς των πυραύλων και, κυρίως, στις προμήθειες που λέγεται ότι μοιράστηκαν.


Ο Ντίνος Μιχαηλίδης αντιμετωπίζει την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που ήταν αποτέλεσμα «εγκληματικής δραστηριότητας», δηλαδή δωροδοκίας. Σύμφωνα με ένορκη κατάθεση στις ανακριτικές αρχές του Νίκο Ζήγρα, εξαδέλφου και στενού συνεργάτη τον καιρό εκείνο του Ακη Τζοχατζόπουλου, ο κ. Μιχαηλίδης «τουλάχιστον τέσσερις φορές μετέφερε σε βαλίτσες μεγάλα χρηματικά ποσά». Πρόκειται, κατά την δικογραφία, για χρήματα που του εδόθησαν από τον Σύρο έμπορο όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάντ και προορίζονταν για τον τότε Υπουργό Άμυνας της Ελλάδος.

Ο Ζήγρας ήταν μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη που επρόκειτο να γίνει σήμερα.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου διαψεύδει τα λεγόμενα του άλλοτε στενότατου συνεργάτη του Τσοχατζόπουλου, και έχει υποβάλει μηνύσεις εναντίον του.

Το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων φέρεται να εντοπίστηκε σε τραπεζικό λογαριασμό του Μιχάλη Μιχαηλίδη στην Κύπρο, και διακινήθηκε μέσω υπεράκτιας εταιρείας. Από τα στοιχεία που λέγεται ότι κατέχουν οι Αρχές, προκύπτει ότι συνδικαιούχος σε αυτόν τον λογαριασμό ήταν και ο πατέρας του Ντίνος.
Ο Αλ Ζαγιάντ είναι ο 5ος κατηγορούμενος που επρόκειτο να δικαστεί σήμερα, αλλά είναι φυγόδικος και καταζητείται. Ο ίδιος ήρθε σε επαφή πριν λίγο καιρό με τις ελληνικές αρχές και δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί τους, αρκεί να άρουν το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του. Το αίτημα απορρίφθηκε.



http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=11933&catid=9#sthash.JBc8kror.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: