Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Κύπρος. Με πολιτική ταυτότητα ψηφίζουμε στις εκλογές Μαΐου του 2016

Σε συμφωνία έχει καταλήξει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και έτσι από τις εκλογές Μαΐου του 2016, αλλά και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, όποιος πολίτης είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο, θα δικαιούνται να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα μόνο με την πολιτική του ταυτότητα.
Στο μεταξύ, εάν ο οποιοσδήποτε πολίτης δεν θέλει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με την πολιτική του ταυτότητα, αλλά με το εκλογικό βιβλιάριο, θα δικαιούται να το κάνει.

Σημειώνεται ότι με την πολιτική ταυτότητα θα μπορούν να ψηφίζουν οι εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, ενώ οι νέοι εκλογείς, που έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, θα πρέπει να να υποβάλλουν κανονικά αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, για εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Γιάννος Λαμάρης, ανέφερε ότι “έχει υιοθετηθεί ενδιάμεση λύση, που έχει υποβληθεί από την Επιτροπή Εσωτερικών και έχει γίνει αποδεκτή από τις υπηρεσίες και το αρμόδιο Υπουργείο και από τις επόμενες εκλογές και σε όλες τις βουλευτικές εκλογές θα μπορούμε να ψηφίζουμε είτε με την ταυτότητα είτε με το βιβλιάριο, μέχρις ότου σταδιακά, καταφέρουμε να προσαρμόσουμε τα τεχνικά προβλήματα εκεί που θέλουμε και να καταργηθεί το εκλογικό βιβλιάριο”.
“Θέλουμε να καταργηθεί το εκλογικό βιβλιάριο, το οποίο είναι μια διαδικασία, η οποία και σπατάλη χρόνου είναι και νομίζω πως η ταυτότητα είναι ένα τέτοιο εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις εκλογές”, σημείωσε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά από αυτή την απόφαση είναι βέβαιο πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα επιλέξει να ψηφίζει με το έγγραφο, που έχει πάντα μαζί του, δηλαδή την πολιτική του ταυτότητα, ενώ πρόσθεσε πως το εκλογικό βιβλιάριο σιγά σιγά θα καταργηθεί.
“Αντιλαμβάνεστε ότι μετά την ομόφωνη κατάληξη η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα επιλέξει να ψηφίζει με το έγγραφο, που συνήθως έχει πάντα μαζί του, δηλαδή την πολιτική του ταυτότητα”, είπε.
Στο μεταξύ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “ εάν ο οποιοσδήποτε πολίτης δεν θέλει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με την ταυτότητα, αλλά με το εκλογικό βιβλιάριο, και πάλι θα δικαιούται”.
Όπως είπε “έχουμε δώσει αυτό το περιθώριο, ούτως ώστε να υπάρξουν ανάλογες προσαρμογές και μη παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά θεωρούμε ότι από μόνο του σιγά σιγά το εκλογικό βιβλιάριο θα καταργηθεί”.
Εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, για να προσθέσει πως η Εκλογική Υπηρεσία του ΥΠΕΣ θεωρεί πως επειδή αλλάζει ουσιαστικά ο τρόπος που ψηφίζει ο εκλογέας μπορεί κάποιοι να παρεξηγήσουν και χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο να πάνε με την ταυτότητα τους για να ψηφίσουν.
“Οι προτάσεις νόμου είναι ξεκάθαρες. Εάν και εφόσον είσαι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο τότε ψηφίζεις με την ταυτότητα σου. Αν είσαι νέος εκλογέας θα υποβάλεις κανονικά αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο”, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: