Ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου αισθάνεται πολίτης του κόσμου, με κυπριακή καταγωγή, που στάθηκε τυχερός και έχει μια οικονομική άνεση και θεωρεί ότι έχει χρέος να ανταποδώσει στην κοινωνία. Γι` αυτό μέσα από τα βραβεία του φιλανθρωπικού του ιδρύματος προς δικοινοτικές συνεργασίες, ομάδες, ενθαρρύνει την επαφή και την συνεύρεση, προσδοκώντας πως κι άλλοι θα συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.
Επανέλαβε τη θέση του ότι τα δικοινοτικά βραβεία που φέτος συμπλήρωσαν επτά χρόνια – και όχι “επτά χρόνια φαγούρας” – έχουν γίνει αποδεκτά και σημείωσε την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του ως “institution” (θεσμό) που δείχνει, όπως είπε, ότι τα αναγνωρίζουν, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος προσβλέπει στους ηγέτες του για καθοδήγηση. Ο ίδιος, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, εκφράζει ικανοποίηση γιατί άτομα και από τις δύο κοινότητες έρχονται σε επαφή. “Η ιδέα είναι να βάλεις τους ανθρώπους να συνεργαστούν. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος που υπάρχουν δύο παντρεμένα ζευγάρια ανάμεσα στους βραβευθέντες φέτος, το ένα από αυτά με παιδί”.
Ο κ. Χατζηιωάννου έχει δώσει μέχρι τώρα περίπου 2 εκ ευρώ και του χρόνου θα δώσει ακόμη μισό εκ σε 50 βραβευθέντες. Στην ερώτηση, εφόσον ο ίδιος είναι επιχειρηματίας, γιατί δεν τα επενδύει αντί να τα δωρίζει, απάντησε ότι η δική του θεώρηση ζωής είναι πως αφού κάποιος είναι τυχερός και έκανε κάποια χρήματα στη ζωή του, πρέπει να ανταποδώσει.
Ήταν τυχερός και αισθάνεται σχεδόν ένοχος, πρόσθεσε, που όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Κύπρο και την Ελλάδα, αυτός “την γλύτωσε” καθώς είχε τις περισσότερες επιχειρήσεις και χρήματα στο εξωτερικό, ακολουθώντας αυτό που ο πατέρας του τού είχε μάθει: “Ουδείς προφήτης εν τη εαυτού πατρίδι”. Ήθελα να προσφέρω στην Κύπρο, ανέφερε, σημειώνοντας ότι όταν κάνεις επενδύσεις δημιουργούνται διαφορετικές σχέσεις με τους ανθρώπους, ελέγχεις την απόδοση και την δουλειά, ενώ – τονίζει – το ίδρυμα του εδώ θα παραμείνει φιλανθρωπικό.
Ερωτηθείς γιατί είναι μόνος του σε αυτή την προσπάθεια και δεν υπάρχουν κι άλλοι Ε/κ είτε Τ/κ, που να συνδράμουν, ο κ. Χατζηιωάννου δήλωσε ανοικτός σε οποιαδήποτε βοήθεια. “Εάν υπάρχει κάποιος που θέλει να βοηθήσει ευχαρίστως. Έχουμε έναν ολόκληρο χρόνο να το οργανώσουμε και θα χαρώ πολύ να δουλέψω μαζί τους”. Πιστεύει, είπε, ότι είναι πιο εύκολο γι` αυτόν να διοργανώνει αυτά τα βραβεία γιατί δεν μένει εδώ και δεν αισθάνεται την “κοινωνική πίεση. Μπορώ να δω τα πράγματα πιο αντικειμενικά, δεν έχω συμβατική προσέγγιση”. Εάν κρίνετε από την επιχειρηματική μου δραστηριότητα, μου αρέσει να αλλάζω τα πράγματα, είμαι λίγο επιχειρηματίας – επαναστάτης, “οπότε γιατί όχι;”, σημείωσε.
Όσον αφορά το τι χρειάζεται για να συνεργαστούν Ε/κ και Τ/κ, ο κ. Χατζηιωάννου είπε ότι ο ίδιος κάνει αυτό το μικρό βήμα. Χρειάζεται κι άλλοι να κάνουν τέτοια μικρά βήματα, ανέφερε θεωρώντας ότι η αναγνώριση από τους δύο ηγέτες των βραβείων και το μήνυμα ότι “δεν υπάρχει τίποτε κακό να συνεργαστείς με τον άλλον” οδηγεί στον “αποστιγματισμό”. Από εκεί θα ξεκινήσει, είπε ενθαρρύνοντας Ε/κ και Τ/κ να αλλάξουν προσέγγιση. Προτιμά δε, πρόσθεσε, να γίνουν πολλές μικρές συνεργασίες παρά μια μεγάλη επιχείριση. Στις μεγάλες επιχειρήσεις συνήθως τα πράγματα δεν πάνε καλά και οι άνθρωποι μαλώνουν μεταξύ τους, οι μικρότερες είναι καλύτερα, σημείωσε.
Αυτό που τον ενώνει με την Κύπρο είναι οι παιδικές αναμνήσεις. Ο ίδιος γεννήθηκε στην Αθήνα. “Οι καλοκαιρινές διακοπές ήταν εδώ, οι παππούδες και οι γιαγιάδες ήταν εδώ. Η μητέρα μου ακόμη μιλά με κυπριακή προφορά, δεν έχασε κάτι από την κυπριακή της ταυτότητα”. Τελικά βρέθηκαν με τον Μουσταφά Ακιντζί σε εκείνον τον δρόμο που μεγάλωσαν μαζί στη Λεμεσό, τον ρωτήσαμε. Δεν ξέρω, θα τους ρωτήσω, είπε, διευκρινίζοντας ότι η μητέρα του είναι δέκα χρόνια μεγαλύτερη από τον Τ/κ ηγέτη.
Ο στόχος του Στέλιου, όπως θέλει να τον αποκαλούν, με το μικρό του όνομα, είναι να τελειώσει το δεύτερο δικοινοτικό καφέ στην κατεχόμενη Λευκωσία εντός έξι μηνών και να αρχίσει να δραστηριοποιείται εκεί ο κόσμος που θέλει να έχει επαφές ενώ θα μοιράζονται και μικρά γεύματα, όπως και στο άλλο δικοινοτικό καφέ, στο πλαίσιο του προγράμματος “Food from the heart” σε όσους το έχουν ανάγκη, χωρίς κριτήρια.
http://ikypros.com/?p=132274#sthash.HDKjqShb.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου