Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Δείτε τι αποδυναμώνει το κάπνισμα

Για πρώτη φορά ερευνητές κατάφεραν να ενοχοποιήσουν το κάπνισμα για τη μεγάλη μείωση στη συγκέντρωση προγονικών κυττάρων στον μυελό των οστών (BMPCs), κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται σημαντικά η ανάρρωση από κατάγματα οστών ενώ καθιστά και τις εγχειρήσεις επιδιόρθωσης οστών πιο δύσκολες.

Το κάπνισμα είχε συσχετιστεί εδώ και χρόνια με μυοσκελετικές εκφυλιστικές ασθένειες, καθυστερημένη θεραπεία καταγμάτων και αδυναμία επανένωσης ιστών των οστών. Ο καθηγητής Meir Liebergall, επικεφαλής του Τμήματος Ορθοπεδικής Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ και η ομάδα του, σε έρευνά τους (δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Bone Marrow Research’), απέδειξαν, επιπλέον, ότι το κάπνισμα ευθύνεται και για τα χαμηλά επίπεδα σε BMPCs.
Τα προγονικά κύτταρα (BMPCs) περιέχουν CD105 (ενδογλίνη), μια πρωτεΐνη που είναι βασική στη διαδικασία μυοσκελετικής ανάρρωσης και ανάπλασης. Τα BMPCs είναι σπάνια πολυδύναμα κύτταρα, τα οποία βρίσκονται μέσα σε όλους τους μυοσκελετικούς ιστούς που λειτουργούν σαν δοχεία για ανάπλαση ιστού. Χάρη στην ικανότητα τους για πολυδύναμη διαφοροποίηση σε εξειδικευμένα κύτταρα και την έκκριση ενός μεγάλου εύρους βιοενεργών μορίων, είναι ουσιώδη στη θεραπεία και την ανάπλαση των οστών.
Η έρευνα στο Hadassah σχεδιάστηκε για να καθορίσει την επίπτωση που έχει το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα στον πληθυσμό των κυττάρων BMPC στον μυελό των οστών. ΟΙ επιστήμονες του Hadassah ανακάλυψαν «σημαντικά χαμηλότερη συγκέντρωση» BMPC στον μυελό των οστών καπνιστών. Ο μειωμένος πληθυσμός BMPC μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανάπλαση οστών σε καπνιστές, «με πιθανώς σημαντικές επιπλοκές στη διατήρηση της υγείας ή και στην επούλωση τραυμάτων του μυοσκελετικού συστήματος».

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah (www.hadassah-med.com) των Ιεροσολύμων είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομειακά κέντρα αλλά και κέντρα ιατρικής έρευνας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Παρέχει ιατρική περίθαλψη και θεραπεία σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Μεγάλος αριθμός ασθενών από την Κύπρο και την Ελλάδα επισκέπτονται, κάθε χρόνο, το Hadassah για διάγνωση ή για θεραπείες, πολλές από τις οποίες προσφέρονται μόνο από το νοσοκομείο αυτό.



http://ikypros.com/?p=132698#sthash.BQJBXW5s.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: