Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Δείτε πόσα εγκεφαλικά σημειώνονται ετησίως στην Κύπρο

Στην Κύπρο, σύμφωνα με την Νευρολογική Εταιρεία Κύπρου, καταγράφονται περί τα χίλια περιστατικά αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο εκ των οποίων τα 200 είναι θανατηφόρα, αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της 29ης Οκτωβρίου Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού αναφέρει, επίσης, ότι “κάθε έξι δευτερόλεπτα, ένα θανατηφόρο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο συμβαίνει κάπου στον κόσμο, με αποτέλεσμα σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι να πεθαίνουν εξαιτίας του”.
Προσθέτει ότι “ένας στους έξι συνανθρώπους μας κινδυνεύει να υποστεί Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή του με αποτέλεσμα η εν λόγω πάθηση να αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας καθώς κάθε χρόνο”.
Ο Επίτροπος Εθελοντισμού αναφέρει ότι “ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι σημαντικός στον τομέα αυτό της ενημέρωσης περί των εγκεφαλικών επεισοδίων, της πρόληψης τους καθώς και της προαγωγής της υγιεινής διατροφής και άσκησης”.
Το εγκεφαλικό, συνεχίζει, “μπορεί να προληφθεί αλλά αν ωστόσο συμβεί είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί έγκαιρα και να μεταφερθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο αφού το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί ιατρικό επείγον”.
“Η άμεση αντιμετώπιση μπορεί να σώσει ζωές και να μειώσει την αναπηρία”, καταλήγει ο Επίτροπος Εθελοντισμού.


http://ikypros.com/?p=132153#sthash.jEccApIz.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: