Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

«Νερό, για περιουσίες.»


Καμία δικαιολογία για τον εκ των υστέρων… «συγκλονισμό» της κυπριακής Κυβέρνησης Το τουρκικό νερό ως εργαλείο ανταλλαγής των ε/κ περιουσιών και τα τουρκικά σχέδια
Στις 17 Ιουλίου 1998 η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δημοσίευσε πρωτοσέλιδα την εξής είδηση:
«Υδροδότηση των κατεχομένων με ειδικό ασκό» και έγραψε ότι «πολύ σύντομα, το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, που υποφέρει από ξηρασία, θα αρχίσει να υδρεύεται από την Τουρκία μέσω ενός πρωτοποριακού σχεδίου. Γιγάντιοι υδάτινοι πλαστικοί ασκοί θα ικανοποιούν τις ανάγκες σε πόσιμο νερό των κατοίκων της κατεχόμενης Λευκωσίας και της Αμμοχώστου». Το δημοσίευμα συνοδευόταν και με ένα χάρτη που έφερνε το νερό από την Αττάλεια της Τουρκίας με τρεις εναλλακτικές προοπτικές κ.λπ.

Στις 30 Οκτωβρίου 2005 ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης έγραψε εκτενές άρθρο του στην εφημερίδα «Πολίτης» με τίτλο:
«Οικονομική αποικία δημιουργεί η Τουρκία – Τεράστιες επενδύσεις στα κατεχόμενα σε μεταφορές, νερό και ενέργεια», με υπότιτλους «Τεράστια έργα, Οδικό δίκτυο, Νερό από την Τουρκία, Ενέργεια… Ασήκωτες ιστορικές ευθύνες» (επικρίνοντας τον τότε Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο για δηλώσεις του στο «Έθνος», 18.3.2004, παραμονές του δημοψηφίσματος): «Όσο υψηλότερα οδηγηθεί το βιοτικό επίπεδο των Τ/κ τώρα, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες να αρθεί μεταξύ μας μια πηγή τριβής, που είναι η οικονομική ανισοσκέλεια. Δεύτερον, τόσο πιο λίγα θα πληρώσουμε εμείς, όταν κάποτε ενοποιηθεί η Κύπρος για να ψηλώσουμε το επίπεδο».
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2008 το «Sigmalive» πρόβαλε την είδηση «Νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα» και έγραψε πως «Συστηματικές εργασίες για μεταφορά νερού από την Τουρκία άρχισαν στα κατεχόμενα, γράφουν σήμερα οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σε δηλώσεις του ο λεγόμενος υφυπουργός περιβάλλοντος και φυσικών πόρων του κατοχικού καθεστώτος είπε ότι για πρώτη φορά γίνονται εργασίες με τέτοιο ρυθμό, και ανέφερε ότι οι εργασίες αφορούν υποθαλάσσιους αγωγούς…».
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2008 το «Sigmalive» επανήλθε και έγραψε με τον ίδιο τίτλο ότι «Η Τουρκία ελπίζει να ολοκληρώσει ώς το καλοκαίρι του 2009 έναν υποθαλάσσιο αγωγό… Το σχέδιο του υδραγωγού είχε αρχίσει να εκπονείται το 2000 μετά την επιδείνωση της ξηρασίας στην Κύπρο…».
Υπό τον έλεγχο της Τουρκίας
Στις 11 Φεβρουαρίου 2010 ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ δημοσίευσε άρθρο του στην εφημερίδα «Πολίτης» με τίτλο:
«Ένα απόρρητο έγγραφο και το ‘‘νερό της ειρήνης’’ – Ο Βασιλείου ετοίμασε σχέδιο για μεταφορά νερού από την Τουρκία στην Κύπρο και για διανομή του νερού αυτού σε ολόκληρο το νησί». Αναφέρθηκε σε μιαν αποκάλυψη που είχε κάνει ο μ. Οζκέρ Οζγκιούρ το 1995. Όταν είχε πει ότι είχε περιέλθει στην κατοχή του ένα πολύ σημαντικό απόρρητο έγγραφο, που εμφανίστηκε μετά από μια συνάντηση ενός «think-tank», στο οποίο λάμβαναν μέρος Αμερικανοί και Άγγλοι.
Σύμφωνα με τον Σενέρ Λεβέντ, ο Μπαρίς Μπουρτζού, που παρευρέθη στη συγκέντρωση στην οποία μίλησε σχετικά ο Οζγκιούρ, συγκέντρωσε τις απόψεις του σε δύο σημεία απ’ όσα άκουσε. «Το πρώτο ήταν ότι το νότιο μέρος της Κύπρου θα ενταχθεί στην ΕΕ ως Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο Βορράς θα μείνει υπό τον έλεγχο της Τουρκίας μέχρι να καταστεί μέλος της ΕΕ. Το δεύτερο ήταν ότι θα μεταφερθεί νερό στο νησί από την Τουρκία… Θα διοχετεύεται νερό τόσο σε ολόκληρη την Κύπρο όσο και στο Ισραήλ. Και το αντάλλαγμα για το νερό αυτό θα αξιολογηθεί ως αποζημίωση της Τουρκίας για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στον Βορρά…».
Ο Σενέρ Λεβέντ, όμως, αναφέρθηκε στο άρθρο του και σε ένα πρωτοσέλιδο της «Κίπρις» πριν από λίγες μέρες (από το άρθρο του) με τίτλο «Ο Ελληνοκύπριος οικονομολόγος Βασιλείου ετοίμασε σχέδιο για μεταφορά νερού από την Τουρκία στην Κύπρο και για διανομή του νερού αυτού σε ολόκληρο το νησί». Σύμφωνα με τον Βασιλείου, «μόνον τότε μπορεί να επιτευχθεί η πραγματική ειρήνη στην Κύπρο…».
(Η αναφορά του Λεβέντ σε «οικονομολόγο Βασιλείου», όμως, δεν ξεκαθάριζε ποιος ήταν/είναι αυτός ο οικονομολόγος Βασιλείου, εφόσον δεν έδιδε το πρώτο του όνομα).
Στις 18 Ιουνίου 2010 το «Πρώτο Θέμα» των Αθηνών έγραψε κείμενο με τίτλο «Μεταφορά νερού από Τουρκία στην κατεχόμενη Κερύνεια» και πρόσθεσε ότι «η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ‘‘Χαβαντίς’’ αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα σε είδηση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων ‘‘Ανατολή’’, σύμφωνα με την οποία προχωρούν με γοργό ρυθμό οι εργασίες για τις εγκαταστάσεις μεταφοράς νερού με υποθαλάσσιους αγωγούς από τη Νότια Τουρκία στην κατεχόμενη Κερύνεια… Σύμφωνα με το ‘‘Ανατολή’’, ως στόχος για τη μεταφορά του νερού τέθηκε το έτος 2014».
Τουρκική ιδέα
Στις 20 Ιουλίου 2010 (ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο) η εφημερίδα «Πολίτης» δημοσίευσε την είδηση με τίτλο «Έπεσαν υπογραφές για το νερό» και έγραψε ότι «υπογράφηκε τελικά χθες η συμφωνία για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και ανακοινώθηκε ότι το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Τζεμίλ Τσιτσέκ με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ιρσέν Κιουτσιούκ χθες στα κατεχόμενα, στην παρουσία του Ντερβίς Έρογλου. Ο αγωγός, του οποίου οι εργασίες αρχίζουν σύντομα, προβλέπεται να μεταφέρει 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό στα κατεχόμενα από το Άνα Μουρ της Τουρκίας στην Κερύνεια. Το όλο έργο θα στοιχίσει 450 εκατομμύρια δολάρια και θα το αναλάβει η Τουρκία.
Ο Ντερβίς Έρογλου ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση, η οποία διά του Τζεμίλ Τσιτσέκ θα εκπροσωπηθεί στις σημερινές εκδηλώσεις για την εισβολή. Στο μήνυμά του προς τον κ. Έρογλου, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπαρμπούγ, σημείωσε ότι ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει να αποτελεί την ισχυρότερη δικλίδα ασφαλείας για τους Τ/κ…».
Στις 4 Δεκεμβρίου 2011 ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος έγραψε στον «Φιλελεύθερο» με τίτλο «Δωρεάν νερό έναντι ε/κ περιουσιών» και πρόσθεσε: «ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΙΔΕΑ – Αντί αποζημιώσεων, επιστροφής, ‘‘να μας λύσουν το υδατικό’’. Επεξεργάστηκαν την πρόταση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και την παρουσιάζουν σε συνομιλητές τους. Έμμεση αναφορά και από Έρογλου σε έγγραφο που κατέθεσε. Δωρεάν νερό από την Τουρκία έναντι των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Αυτή είναι η νέα θέση που προωθεί η Άγκυρα την τελευταία περίοδο και θεωρεί πως έτσι θα ‘‘λυθεί’’ ένα ακανθώδες ζήτημα στο Κυπριακό, το περιουσιακό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ‘‘Φ’’, τη θέση αυτή παρουσιάζουν Τούρκοι αξιωματούχοι σε ξένους συνομιλητές τους, θέλοντας να προτάξουν μια νέα δήθεν προσέγγιση στο Κυπριακό με την υποβολή ιδεών. Ιδεών, οι οποίες παρουσιάζονται με στόχο γη δημιουργία προϋποθέσεων για ‘‘αμοιβαία οφέλη’’…».
Κυπριακή αδράνεια
Τέλος, αν μη τι άλλο, το άρθρο του κ. Θεόφιλου Β. Θεοφίλου, Πρέσβη ε.τ., τέως Μόνιμου Αντιπρόσωπου στην Ε.Ε, «ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Η σημασία του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα», το οποίο δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» στις 14.10.2012 και έκανε εύστοχες και έγκαιρες επισημάνσεις για τους κινδύνους της μεταφοράς νερού μέσω αγωγού από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς και εισηγήσεις για διαβήματα στα οποία έπρεπε να προβεί η Κυβέρνηση της Κύπρου, έπρεπε να είχε δραστηριοποιήσει την κυπριακή Κυβέρνηση. Πού, όμως… Εξ ου και η «συγκλονιστική» (κατά τον Άριστο Μιχαηλίδη του «Φ», 16.10.2015) ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, που διαπιστώνει καθυστερημένα αυτά που επεσήμανε το άρθρο πριν από ακριβώς τρία χρόνια!
Φανούλα Αργυρού Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: