Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ακατάλληλα παιχνίδια στην Κυπριακή αγορά

Ακατάλληλα και επικίνδυνα παιχνίδια εντοπίζονται στο 23% των ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών και η μη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές προκαλεί βλάβες στην υγεία των παιδιών.

Το θέμα των επικίνδυνων και ακατάλληλων παιγνιδιών στην κυπριακή αγορά και ο έλεγχος των αρμοδίων υπηρεσιών απασχόλησε την Επιτροπή Εμπορίου ύστερα από πρόταση του Βουλευτή Γιώργου Βαρνάβα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι η ύπαρξη φθαλικών εστέρων ( μαλακό πλαστικό) σε διάφορα παιχνίδια, η μακροχρόνια χρήση των οποίων μπορεί να επιφέρει προβλήματα υπογονιμότητας στους άνδρες και κυστών στις γυναίκες.
Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έχουν αυξήσει τους ελέγχους και το ποσοστό μη συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια στο 23% από 60% στο οποίο κυμαινόταν πριν.
Επεσήμανε πάντως ότι η Βουλή δεν εφησυχάζει και παρά το ότι είμαστε σε σωστή πορεία , χρειάζονται και άλλες βελτιώσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου τρεις υπηρεσίες του κράτους (Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Υπ. Εμπορίου και Κρατικό Χημείο) είναι επιφορτισμένες με τους ελέγχους και είναι και σε συνεχή επαφή με το ευρωπαϊκό σύστημα Rapex στο οποίο καταχωρούνται πληροφορίες για ακατάλληλα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά.
“Έστω και ένα παιγνίδι με βλαβερές ουσίες να φτάσει στα παιδιά για μας είναι αποτυχία” , είπε χαρακτηριστικά.
Οι ποινές που προβλέπονται είναι πρόστιμο μέχρι 6,000 ευρώ ή και φυλάκιση για επαναλαμβανόμενες μη συμμορφώσεις.
Σοβαρότερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει με τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και από περιστασιακούς εισαγωγείς και έτσι η Επιτροπή ζήτησε να γίνει σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών για να αυξηθούν περαιτέρω οι έλεγχοι.
Επίσης προβληματισμό προκαλεί όχι μόνο η παρουσία ακατάλληλων υλικών στα παιχνίδια αλλά και οι μηχανισμοί που επιφέρουν διάφοροι τραυματισμοί ακόμη και αναφλέξεις.

κυπε

φώτο αρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: