Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

18o Pafos Aphrodite Festival

Η πολυαγαπημένη όπερα του Μότσαρτ «Don Giovanni» .
θα καθηλώσει τους θεατές στο 18o Pafos Aphrodite Festival. 

O Don Giovanni του W. A. Mozart, παρουσιάζεται στο 18o Pafos Aphrodite Festival στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου, σε συμπαραγωγή του ιταλικού οργανισμού Parma Opera Organization C.E.F.A.C. με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.


O Γκουνό έβρισκε το «μελόδραμα αψεγάδιαστο και αδιάλειπτης τελειότητας!», ενώ ο Φλωμπέρ διακήρυττε την προτίμησή του στο έργο λέγοντας: «Η θάλασσα, ο Άμλετ και ο Ντον Τζοβάννι είναι τα τρία καλύτερα που δημιούργησε ο Θεός!!» Η πολυαγαπημένη όπερα του Μότσαρτ, «Don Giovanni», είναι ένα έργο από τα πλέον εμπνευσμένα του παγκόσμιου οπερατικού ρεπερτορίου. Αποτελείται από δύο πράξεις και το ιταλικό λιμπρέτο ανήκει στον Λορέντσο Ντα Πόντε, βασισμένο στο θρύλο του νεαρού, αλαζονικού, και σεξουαλικά αχαλίνωτου ευγενή Don Juan. Αν και καταγράφεται στους καταλόγους έργων όπερας μπούφα, ανήκει στα δράματα giocoso, που υποδηλώνουν συνδυασμό σοβαρής και κωμικής δράσης.

Έκανε πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου του 1787 στο Estates Theater – Θέατρο των Τάξεων, στην Πράγα. O εφημερίδες την επομένη της παράστασης έγραφαν εγκωμιαστικότατα σχόλια…
«Μια όπερα εξαιρετικά δύσκολη στην εκτέλεσή της, όμως το αποτέλεσμα αποτελεί 
μουσικό κομψοτέχνημα!». Η Πράγα δεν έχει ακούσει ποτέ κάτι παρόμοιο. Το πολυάριθμο κοινό υποδέχτηκε θριαμβευτικά το Μότσαρτ, που διηύθυνε αυτοπροσώπως, ενώ συγχρόνως εκτελούσε τσέμπαλο! Κεντρικό πρόσωπο, ο σαγηνευτής γυναικών, ψεύτης και ποταπός Δον Ζουάν. Άτακτος, αφημένος σε ένα ατελείωτο ξεφάντωμα, με συνεχείς ερωτικές φιλοφρονήσεις, όμορφος, σκανταλιάρης, τρελός νέος, που «αγαπά τις γυναίκες, αλλά συγχρόνως είναι ανίκανος να αγαπήσει ΜΙΑ γυναίκα!» Μηχανορράφος του έρωτα, αιώνιος γευσιγνώστης των ηδονών της ζωής, θα έπρεπε να είναι αντιπαθής, μα αντίθετα, λατρεύουμε όλοι αυτή την υπέροχη παραφροσύνη της νιότης του! Ο Δον Ζουάν σαγηνεύει χάρη στην ευφράδειά του! Είναι ένας νέος, που πέρα από την εξωτερική ομορφιά και αυτοπεποίθησή του, έχει ως βασικό όπλο του την ευγλωττία!

Ευφυέστατη η διανομή των ρόλων και ειδικότερα στην επιλογή του Μότσαρτ να δώσει τις μπάσες φωνές στους δύο πανούργους πρωταγωνιστές του, στον Don Giovanni (βαρύτονος) και στον υπηρέτη Leporello (μπάσος), ενώ αναθέτει σε έναν λυρικό τενόρο, το ρόλο του Don Ottavio. Μπορεί ο γοητευτικός Don Giovanni, σαν ρόλος να αποπλανά με το ζαχαρένιο λόγο του, να πείθει τις γυναίκες και να απατά την ακοή όλων με την τόση μαεστρία του, όμως η μουσική του Μότσαρτ μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη έκσταση!!

Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με τα γραφεία της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus στην Πάφο στο τηλέφωνο 26822218 και στην ιστοσελίδαwww.pafc.com.cy. 

Τιμές εισιτηρίων: €25, €40, €50 και €70.
Η μετάφραση θα γίνεται ταυτόχρονα στην ελληνική και αγγλική μέσω υποτίτλων.