Την Δευτέρα 3 Απριλίου το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου θα επιβάλει ποινή στην Σοφία Γρηγορίου η οποία χθες παραδέχθηκε ενοχή στην κατηγορία της συνέργειας, μετά τη διάπραξη κακουργήματος για τον 4πλο φόνο στην Αγία Νάπα όταν το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2016 δολοφονήθηκαν οι Φάνος Θεοφάνους Καλοψιδιώτης, Ηλίας και Σκεύη Χατζηευθυμίου και Yani Vogli, ένας εκ των δραστών.
Κατά τη σημερινή διαδικασία ο Αλέξανδρος Κληρίδης, συνήγορος υπεράσπισης της Γρηγορίου αγόρευσε για μετριασμό ποινής και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η παραδοχή της ακόμα και σε αυτό το στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας μπορεί και θα πρέπει να θεωρηθεί ως μετριαστικός παράγοντας αλλά και ως έμπρακτη μεταμέλεια της».
Εξήγησε ότι ο μόνος λόγος της καθυστέρησης στην παραδοχή της Σοφίας Γρηγορίου «ήταν και είναι μέχρι σήμερα ο απόλυτος φόβος που ένοιωθε από την ημέρα διάπραξης (του εγκλήματος) ειδικά κατά την πρώτη περίοδο μετά την διάπραξη, που την είχε παραλύσει νοητικά αλλά και σωματικά. Η κατηγορούμενη εκείνη τη περίοδο παρουσίαζε έντονο άγχος με σωματικά συμπτώματα, μειωμένη διάθεση με ευσυγκινησία, μειωμένη δραστηριότητα, αϋπνία, ανορεξία και δυσκολίες συγκέντρωσης που προκαλούσαν ελλείμματα μνήμης» με αποτέλεσμα να της χορηγηθεί από τους κρατικούς ψυχιάτρους στις Κεντρικές Φυλακές φαρμακευτική αγωγή.
Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη «η συνεργασία της με τις ανακριτικές αρχές έγινε μόλις κατάφερε να βρει κάποια ψυχική και σωματική δύναμη να σκεφτεί καθαρά» ενώ βρισκόταν στις Κεντρικές Φυλακές και «αναγκαστικά ερχόταν σε επαφή με άλλα άτομα τα οποία φοβόταν, φοβάται και θα φοβάται για το υπόλοιπο της ζωής της».
Ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία της κατηγορουμένης «θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερα σημαντική για την ανακριτική και την Κατηγορούσα Αρχή λόγω των πληροφοριών που έχει δώσει αλλά και το ρόλο που είχε στην υπόθεση».
Οσον αφορά τις προσωπικές περιστάσεις της κατηγορουμένης, ο Αλέξανδρος Κληρίδης είπε πως «έχει λευκό ποινικό μητρώο, δεν εμπλεκόταν σε οποιαδήποτε παράνομη ή ύποπτη δραστηριότητα σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της και η καθημερινότητα της ήταν να φροντίζει τους ηλικιωμένους γονείς της, ειδικά τη μητέρα της που πάσχει από μερική παράλυση των κάτω άκρων».
Σημείωσε επίσης ότι η Γρηγορίου είναι άτομο που από την ημέρα της διάπραξης, όπως αυτή έζησε τα γεγονότα του 4πλου φόνου στην Αγία Νάπα, «ζει κάθε μέρα και ώρα υπό το φόβο ότι κανένας δεν μπορεί να τη βοηθήσει και ότι κινδυνεύει η δική της ζωή αλλά και των ατόμων γύρω της. Είναι ένα άτομο που βρέθηκε στη μέση ενός εγκλήματος, ίσως της σοβαρότερης μορφής που μπορεί κάποιος να διαπράξει ή να εμπλέκεται».
Ως μετριαστικούς παράγοντες ο δικηγόρος της κατηγορούμενης επικαλέστηκε την «άκρως απομακρυσμένη πιθανότητα επανάληψης του αδικήματος και οποιασδήποτε παραβατικής συμπεριφοράς. Η εμπλοκή της φαίνεται να περιορίζεται σε εκείνο το επίδικο βράδυ όπου υποκινούμενη από το φόβο για την ίδια της τη ζωή, δεν είχε την ευκαιρία να αντιδράσει».
Εδωσε μάλιστα έμφαση στο γεγονός ότι «η κατηγορούμενη δεν γνώριζε από πριν και έμαθε μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο» ότι θα χρησιμοποιούσε το προσωπικό της αυτοκίνητο «σε όλες τις ενέργειες όπως αυτές παρουσιάζονται στα γεγονότα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Δεν είχε κάποιο απώτερο κίνητρο να πράξει με τον τρόπο που έκανε, ο μοναδικός λόγος που διέπραξε το αδίκημα ήταν ο άμεσος φόβος για την σωματική της ακεραιότητα και το γεγονός ότι ουσιαστικά ένοιωθε αβοήθητη, ενώ υπεύθυνα για την τοποθέτηση της στη συγκεκριμένη στιγμή των γεγονότων, ήταν πράξεις και ενέργειες άλλων εμπλεκομένων ατόμων».
Ο Αλέξανδρος Κληρίδης αναφέρθηκε και στην ποινή των πέντε μηνών φυλάκισης που επέβαλε το Κακουργιοδικείο στην πρώην κατηγορούμενη για την υπόθεση Σώτια Νεοφύτου η οποία παραδέχθηκε την ίδια κατηγορία, δηλαδή συνέργεια μετά τη διάπραξη κακουργήματος. Είπε ότι η μεγάλη διαφορά των δύο περιπτώσεων είναι ότι «η Σοφία Γρηγορίου είδε και έζησε κάποια γεγονότα που της προκάλεσαν τον άμεσο φόβο για την ίδια της τη ζωή και χωρίς η ίδια να το επιθυμεί, βρέθηκε σε μια θέση να γνωρίζει πράγματα, τα οποία άμεσα και ακαριαία μετέτρεψαν τους λόγους για να φοβάται, πραγματικούς».
Είπε επίσης ότι «ο φόβος που παραμένει σήμερα για την ίδια και για τα άτομα γύρω της και θα υπάρχει μέχρι το υπόλοιπο της ζωής της, αλλά και το ενδεχόμενο να προστεθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως περαιτέρω τιμωρία και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ως προς την επιβολή ποινής».
Σημείωσε ακόμα ότι η Σοφία Γρηγορίου «απολογείται και ζητά τη μέγιστη επιείκεια του Δικαστηρίου ενώ υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να προσέχει τους γονείς της όπως έκανε και να προσπαθεί να είναι ένα λειτουργικό, παραγωγικό και δημιουργικό άτομο στην κοινωνία».
Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ακόμα ότι η κατηγορουμένη είναι στη διάθεση της Κατηγορούσας Αρχής για να χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας κατηγορίας και αυτός είναι όπως είπε, ένας ακόμα λόγος για να ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.
Η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου όρισε την Δευτέρα 3 Απριλίου στις 10.30 το πρωί για επιβολή ποινής στην Σοφία Γρηγορίου.
Σημειώνεται ότι η κατηγορουμένη εισήλθε στην αίθουσα του Δικαστηρίου φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο ενώ από πολύ νωρίς πάνοπλοι αστυνομικοί επίσης με αλεξίσφαιρα γιλέκα έλαβαν θέση τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας. Αναφέρεται επίσης ότι ύστερα από δική τους θέληση κανένας από τους τρεις συγκατηγορουμένους της Γρηγορίου δεν βρισκόταν σήμερα στο Δικαστήριο.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση παραμένουν οι Loy Dejan 42 χρόνων, Μάριος Χριστοδούλου άλλως Μπέννυ 39 χρόνων, Παναγιώτης Πένταυκας 38 χρόνων, οι οποίοι αντιμετώπιζαν από κοινού τις κατηγορίες της συνωμοσίας για φόνο, φόνου εκ προμελέτης, απόπειρας φόνου, πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α, κατοχής πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β και κατοχής πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α.
ΚΥΠΕ