Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Σχεδίαζαν να ανατινάξουν τη γέφυρα του Ριάλτο στη Βενετία


Την ιστορική πόλη της Βενετίας είχαν βάλει στο στόχαστρό τους τρεις Κοσοβάροι τζιχαντιστές, οι οποίοι σχεδίαζαν να σπείρουν τον τρόμο, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία.
 
Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, στόχος τους ήταν να ανατινάξουν τη γέφυρα του Ριάλτο στο κέντρο της πόλης και προκειμένου να φέρουν σε πέρας τον σχεδιασμό τους, γυμνάζονταν και παρακολουθούσαν βίντεο του ISIS που πρόβαλαν επιθέσεις με μαχαίρια.
Οι τρεις, ηλικίας 24, 25 και 27 ετών, είχαν εκφράσει την στήριξή τους στο Ισλαμικό Κράτος και είχαν γιορτάσει την τρομοκρατική επίθεση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Βενετίας.
 
Η αστυνομία τους είχε θέσει υπό στενή παρακολούθηση από πέρυσι, έχοντας παγιδεύσει τα διαμερίσματα, τα τηλέφωνα και τις διαδικτυακές τους επικοινωνίες. Μεταξύ άλλων, φέρονται να σχολίασαν σε μία από τις συνομιλίες τους: «δεδομένου του αριθμού των απίστων που βρίσκονται στη Βενετία, θα μπορούσαμε να πάμε κατευθείαν στον παράδεισο βάζοντας βόμβα στη γέφυρα του Ριάλτο».
 
 
Και οι τρεις, που συνελήφθησαν, είχαν νόμιμη άδεια διαμονής στην Ιταλία, ενώ οι αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση έναν ανήλικο και εξετάζουν τη διασύνδεση τριών ακόμη ανθρώπων στην υπόθεση.
Η 426 ετών γέφυρα του Ριάλτο είναι η πιο παλιά από τις τέσσερις που βρίσκονται στο μεγάλο κανάλι. Εκεί φωτογραφήθηκαν ο Τζορτζ Κλούνει και η Αμάλ Αλαμουντίν, μετά τον γάμο τους, το 2014.
Κοσοβάροι τζιχαντιστές σχεδίαζαν να ανατινάξουν τη γέφυρα του Ριάλτο στη Βενετία-
Σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουγκνάρο ευχαρίστησε την αστυνομία που εξάρθρωσε «ένα επικίνδυνο και ενεργό πυρήνα των τζιχαντιστών, που δρούσε στο κέντρο της πόλης».
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία πραγματοποίησε 10 ακόμη εφόδους σε σπίτια στη Βενετία, αλλά και σε γειτονικές πόλεις.