Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Χρήστης κοκαΐνης ο δεσμοφύλακας των Κεντρικών



«Εν με τούτο που έκαμα το πρωί χρήση κοκαΐνης», ήταν η απάντηση που έδωσε ο 38χρονος δεσμοφύλακας στα μέλη της ΥΚΑΝ τη στιγμή που εντόπιζαν στην κατοχή του, μετά από σωματική έρευνα του, ένα πλαστικό καλαμάκι το οποίο περιείχε ίχνη άσπρης σκόνης, όμοια με κοκαΐνη, ως επίσης και ένα πυροβόλο όπλο, απαγορευμένου τύπου.


Ο ύποπτος, ο οποίος εργάζεται ως δεσμοφύλακας εδώ και δεκαέξι χρόνια στο Τμήμα των Κεντρικών Φυλακών και είναι πατέρας ενός ανήλικου κοριτσιού, συνελήφθη και οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο εξέδωσε διάταγμα εξαήμερης προσωποκράτησης του για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Εναντίον του διερευνώνται τα αδικήματα της παράνομης κατοχής πυροβόλου όπλου και πυρομαχικών, κατοχής εκρηκτικών υλών (φυσίγγια) χωρίς άδεια και παράνομης κατοχής και χρήσης ελεγχόμενου φαρμάκου τάξης Α’ τα οποία διαπράχθηκαν την 30/3/2017 στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με το αίτημα προσωποκράτησης του υπόπτου, την 30/3/2017 και περί ώρα 9:30 μέλη της ΥΚΑΝ Λευκωσίας μετέβηκαν στις Κεντρικές Φυλακές μετά από πληροφορία ότι συγκεκριμένος δεσμοφύλακας είχε στην κατοχή του ναρκωτικά. Αφού εντοπίστηκε ο εν λόγω δεσμοφύλακας στον χώρο παραλαβής επιστήθηκε η προσοχή του στο Νόμο σχετικά με την έρευνα και απάντησε «κάμε ότι θέλεις».

Κατά τη σωματική έρευνα που έγινε στον ύποπτο εντοπίστηκε στην εσωτερική αριστερή τσέπη του μπουφάν του ένα πράσινο πλαστικό καλαμάκι το οποίο περιείχε ίχνη άσπρης σκόνης όμοια με κοκαΐνη. Πληροφορήθηκε για το αδίκημα που διέπραξε, του επιστήθηκε η προσοχή του στο Νόμο και ακολούθως απάντησε «εν με τούτο που έκαμα το πρωί χρήση κοκαΐνης». Στη συνέχεια συνελήφθηκε για το αυτόφωρο αδίκημα της παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξης Α’ του επιστήθηκε η προσοχή του στο Νόμο χωρίς όμως να απαντήσει.

Ακολούθως, στην παρουσία του υπόπτου ερευνήθηκε συγκεκριμένος χώρος των Κεντρικών Φυλακών όπου εργάζεται χωρίς να βρεθεί οτιδήποτε παράνομο. Στη συνέχεια και κατόπιν γραπτής του συγκατάθεσης, ερευνήθηκε το όχημα του το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο στο χώρο στάθμευσης των Κεντρικών Φυλακών.  Με την έναρξη της έρευνας, ο ύποπτος παρέδωσε στην Αστυνομία ένα τσαντάκι το οποίο περιείχε (α) ένα πλαστικό κυλινδρικό διαφανές δοχείο με άσπρο πώμα, εντός που οποίου υπάρχει άσπρη στερεά ουσία όμοια με κοκαΐνη (β) μια ζυγαριά ακριβείας με ίχνη άσπρης σκόνης όμοια με κοκαΐνη (γ) ένα πλαστικό κυλινδρικό κίτρινο δοχείο το οποίο περιέχει τέσσερις αμπούλες εντός των οποίων υπάρχουν ίχνη άσπρης σκόνης όμοιας με κοκαΐνη και (δ) ένα πλαστικό μαύρο καλαμάκι το οποίο περιείχε ίχνη άσπρης σκόνης όμοια με κοκαΐνη.

Πληροφορήθηκε για το αδίκημα που διέπραξε του επιστήθηκε η προσοχή του στο Νόμο και απάντησε «εν δικά μου, για δική μου χρήση, είμαι χρήστης κοκαΐνης θκυό χρόνια».

Ακολούθως κατά την έρευνα μέσα στο όχημα εντοπίστηκε κάτω από την καρέκλα του οδηγού σε ντουλάπι μια θήκη γυαλιών, εντός της οποίας υπήρχε ένα ρούχινο τσαντάκι μέσα στο οποίο υπήρχε ένα πιστόλι το οποίο σε αυτό αναγραφόταν η λέξη «BLOW» το οποίο παραλήφθηκε ως τεκμήριο. Αμέσως πληροφορήθηκε για το αδίκημα το οποίο διέπραξε του επιστήθηκε η προσοχή του στο Νόμο και απάντησε «ήβρα το κάτω που την ελιά μέσα στην αυλή του σπιθκιού μου».

Στη συνέχεια ο ύποπτος οδηγήθηκε μαζί με το πιστόλι στα γραφεία του ΤΑΕ Λευκωσίας. Το πιστόλι επιθεωρήθηκε από μέλος του Εγκληματολογικού Εργαστηρίου της ΥΠΕΓΕ και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για πυροβόλο όπλο, απαγορευμένου τύπου.
Στη συνέχεια συνελήφθηκε και ανακρίθηκε προφορικά σχετικά με τα υπό διερεύνηση αδικήματα εναντίον του. Σχετικά με τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στην κατοχή του ανέφερε ότι είναι χρήστης κοκαΐνης τα τελευταία δύο χρόνια περίπου και  την έχει αποκλειστικά για προσωπική του χρήση.

Σχετικά με τον οπλισμό που ανευρέθηκε στο όχημα του αυτός ανέφερε ότι του έδωσε κάποιο φιλικό του πρόσωπο από τον κύκλο του την 29/3/2017 για το οποίο δεν ήταν σε θέση να αναφέρει στο παρόν στάδιο το όνομα του. Ως ανέφερε του το έδωσε με σκοπό να το έχει στην κατοχή του μέχρι να του ζητηθεί η επιστροφή του.

Το ανακριτικό έργο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί δύο καταθέσεις και αναμένονται να ληφθούν άλλες περίπου δέκα καταθέσεις από το οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό του περιβάλλον. Κατάθεση πρόκειται να ληφθεί από τη σύζυγο του υπόπτου ως επίσης και από τουλάχιστον επτά δεσμοφύλακες με τους οποίους εργάζεται στα εργαστήρια του Τμήματος Κεντρικών Φυλακών.


κυπε