Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Τεράστια ιατρική επιτυχία η εμφύτευση στεντ καρωτίδας για πρώτη φορά στο American Medical Center


Το American Medical Center/American Heart Institute (AMC/AHI), πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά, διενεργώντας με απόλυτη επιτυχία την πρώτη εμφύτευση στεντ καρωτίδας  με κερκιδική προσπέλαση, σε άντρα με  σοβαρή στένωση της αριστερής καρωτίδας.
Οι καρωτίδες αρτηρίες είναι δύο μεγάλες αρτηρίες στο λαιμό που μεταφέρουν το αίμα προς τον εγκέφαλο και η στένωση τους δημιουργεί συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ομάδα Επεμβατικής Καρδιολογίας και Επεμβατικής Ακτινολογίας του AMC/AHI έχει πολυετή πείρα στη εμφύτευση στεντ καρωτίδας καθώς έχει διενεργήσει μέχρι σήμερα  περισσότερα από εκατό περιστατικά. Αξιέπαινο όμως είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά εφαρμόστηκε η μέθοδος αυτή με κερκιδική προσπέλαση (από το χέρι) αντί μηριαίας.
Ο κύριος λόγος που η κερκιδική προσπέλαση προτιμάται ολοένα και περισσότερο στη διενέργεια αγγειοπλαστικής και τοποθέτησης στεντ στεφανιαίων αγγείων, είναι η συντριπτική μείωση των αιμορραγικών επιπλοκών. Εκτός όμως αυτού, η κερκιδική προσπέλαση μειώνει τον χρόνο νοσηλείας και ακινητοποίησης του ασθενούς στο κρεβάτι και, ως εκ τούτου, με την εξοικονόμηση χρημάτων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διάνοιξη στενώσεων και αποφράξεων στα στεφανιαία αγγεία με αγγειοπλαστική και τοποθέτηση στεντ από τον καρπό, διενεργείται στο AMC/AHI τα τελευταία 11 χρόνια. Η μέθοδος αυτή καθιερώθηκε σε δύσκολα και πολύπλοκα περιστατικά  με πολύ ψηλά ποσοστά επιτυχίας.