Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Καλπάζει η τιμή του πετρελαίου λόγω Συρίας

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, έπληξε σημαντικά τις αναδυόμενες αγορές την Τετάρτη και εκτίναξε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου, ενώ ενεργοποίησε ένα ράλι στα θεωρούμενα ως ασφαλές καταφύγια σε περιόδους κρίσεων, στον χρυσό και στο δολάριο.




Το αργό πετρέλαιο Μπρεντ, παράδοσης Οκτωβρίου, αυξήθηκε μέχρι και 2,25 δολάρια, ή 1,97%, στα 116,61 δολάρια το βαρέλι, αφού πρώτα κατέγραψε υψηλό έξι μηνών, αγγίζοντας τα 117,34 δολάρια.

Οι φόβοι ότι οι δυτικές χώρες προετοιμαζόταν να επιτεθούν στη Συρία ενίσχυσε τις ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια εφοδιασμού με πετρέλαιο από ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, η οποία προμηθεύει με πετρέλαιο το ένα τρίτο του πλανήτη.

Τα συμβόλαια Οκτωβρίου για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έκλεισαν υψηλότερα μέχρι 1,09 δολάρια ή 1%, στα 110,10 δολάρια το βαρέλι, αφού πρώτα ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011, στα 112,24 δολάρια.

Η γαλλική τράπεζα Societe Generale ανακοίνωσε ότι το πετρέλαιο Μπρεντ θα μπορούσε να ανέλθει μέχρι και τα 150 δολλάρια, αν η σύγκρουση στη Συρία εξαπλωθεί και διαταράξει τον εφοδιασμό από την περιοχή.

Η παραγωγή πετρελαίου από τη Συρία δεν αποτελεί παράγοντα για αυτό: η Συρία έχει μειώσει την παραγωγή της σε 50.000 βαρέλια την ημέρα, από περίπου 350.000 βαρέλια την ημέρα, προτού ξεσπάσει η αναταραχή στη χώρα πριν από δύο χρόνια.

Σε μια προσπάθεια αναζήτησης ασφάλειας από το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, οι επενδυτές στράφηκαν στο χρυσό, η τιμή του οποίου εκτινάχθηκε σε υψηλό τριάμισι μηνών, πέρα των 1.430 δολαρίων την ουγγιά, ενώ προέβησαν σε αγορές δολαρίου λόγω της άποψης τους ότι αυτό αποτελεί το απόλυτο καταφύγιο στους κινδύνους που δημιουργεί η εντεινόμενη αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, τα αμερικανικά χρηματιστήρια έκλεισαν την Τετάρτη με άνοδο, λόγω της ανοδικής πορείας που παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 48,38 μονάδες (+0,33%) και έκλεισε στις 14.824,51 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας σημείωσε άνοδο 14,83 μονάδων (+0,41%) και έκλεισε στις 3.593,35 μονάδες.



Τέλος, ο δείκτης Standard & Poor`s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.634,96 μονάδες, ενισχυμένος κατά 4,48 μονάδες ή +0,27%.

Οι επενδυτές, που είχαν αγοράσει ιαπωνικό γεν και ελβετικό φράγκο, μια μέρα νωρίτερα, λόγω των ανησυχιών για τις εξελίξεις στη Συρία, κατέγραψαν την Τετάρτη σημαντικά κέρδη. Δολάριο, γεν και ελβετικό φράγκο θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής πίεσης και γεωπολιτικής αναταραχής.

Οι αναδυόμενες αγορές, που είχαν ήδη καταγράψει σημαντική πτώση από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας, δέχθηκαν χθες περαιτέρω πλήγματα.

Το τουρκικό και ινδικό νόμισμα κατέγραψαν χθες νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου, ενώ η ινδονησιακή ρουπία υποχώρησε και πάλι, με τις αγορές μετοχών, παγκοσμίως, να σημειώνουν μεγάλες απώλειες.

Στη Μέση Ανατολή, ο δείκτης μετοχών του Ντουμπάι υποχώρησε 1,4%, αυξάνοντας τις απώλειες 7%  που κατέγραψε την Τρίτη, για να βρεθεί κοντά σε χαμηλό έξι εβδομάδων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: