Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

"Απεργία αξιοπρέπειας" στα φαστ-φουντ

Χιλιάδες εργαζόμενοι της McDonald's και άλλων αλυσίδων φαστ-φουντ απεργούν την Πέμπτη στις ΗΠΑ για να ζητήσουν καλύτερους μισθούς και καλύτερη μεταχείριση.



Οι απεργοί ζητούν ελάχιστο μισθό 15 δολαρίων την ώρα, δηλαδή περισσότερα από το διπλό του σημερινού ελάχιστου μισθού που είναι 7,25 δολάρια και καταβάλλεται από πολλά εστιατόρια ταχείας εστίασης, καθώς και να έχουν τη δυνατότητα να συνδικαλίζονται.

Το κίνημα, το οποίο άρχισε το Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη με 200 απεργούς, έχει έκτοτε διευρυνθεί.

Τον Ιούλιο, επτά πόλεις συμμετείχαν σε αυτό, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Ντιτρόιτ, και σήμερα οι οργανωτές του κινήματος προέβλεπαν ότι θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα φαστ-φουντ μιας πενηνταριάς πόλεων, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη, το Σικάγο, το Ντένβερ, το Ντιτρόιτ, το Χάρτφορντ, το Χιούστον, το Λος Άντζελες, το Μέμφις, το Μιλγουόκι, το Όκλαντ, το Ράλεϊ και η Τάμπα.

Συμμετέχουν οι εργαζόμενοι των McDonald's Corp, Wendy's Restaurants LLC, Burger King Worldwide Inc και άλλων εταιρειών φαστ-φουντ.


"Οι περισσότεροι από τους εργαζομένους αυτούς έχουν παιδιά και προσπαθούν να ζήσουν την οικογένειά τους (...) και ο μέσος μισθός τους (των στελεχών περιλαμβανομένων) είναι 9,08 δολάρια την ώρα, δηλαδή πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας για έναν εργαζόμενο που έχει την τύχη να εργάζεται 40 ώρες εβδομαδιαίως", υπογράμμισε η Μέρι Κέι Χένρι, διεθνής πρόεδρος της SEIU, ενός συνδικάτου που προσέφερε την υποστήριξή τους στους εργαζομένους των φαστ-φουντ. Δεν πρόκειται πια για εφήβους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, υπογράμμισε.

NOOZ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: