Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

Την ερχόμενη βδομάδα η πολεμική επιχείρηση στην Συρία

Για την επόμενη εβδομάδα φαίνεται να αναβάλλεται η όποια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας υπό την εσωτερική πολιτική πίεση που ασκήθηκε στον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τις εκκλήσεις αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών.Στην πρόταση που κατέθεσε αργά χθες βράδυ η βρετανική κυβέρνηση για συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων στην έκτακτη σημερινή συνεδρίαση, αναφέρεται ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν δύο φορές πριν την ανάληψη «ευθείας» στρατιωτικής δράσης από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Συρίας.
Η κρίσιμη δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί μετά την αναφορά των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στο συριακό έδαφος για τη χρήση χημικών όπλων.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι Μουν οι πραγματογνώμονες θα χρειαστούν ακόμα τέσσερις ημέρες.
Οι Εργατικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν νωρίτερα απειλήσει να καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για στρατιωτική δράση αν ο κ. Κάμερον δεν περίμενε πρώτα την αναφορά του ΟΗΕ. Στελέχη του κόμματος υποστήριξαν ότι η πίεσή τους και η κατάθεση σχετικής τροποποίησης της αρχικής κυβερνητικής πρότασης ήταν αυτό που έκανε τον κ. Κάμερον «να αλλάξει γνώμη». Στελέχη των Συντηρητικών εξέφραζαν την απογοήτευσή τους με τα «πολιτικά παιχνίδια» των Εργατικών. Εκτιμήσεις αναλυτών έφεραν εξάλλου τον αριθμό των Συντηρητικών βουλευτών με έντονους ενδοιασμούς για τη στρατιωτική δράση εκτός πλαισίου Ηνωμένων Εθνών περίπου στους 70.
Η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε στη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων η κυβέρνηση αναφέρει ότι το Κοινοβούλιο «αποδοκιμάζει τη χρήση χημικών όπλων» από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και δηλώνει ότι η απάντηση «μπορεί, αν χρειαστεί, να απαιτήσει στρατιωτική δράση που είναι νόμιμη, αναλογική, και επικεντρωμένη στη διάσωση ζωών, προλαμβάνοντας και αποτρέποντας περαιτέρω χρήση των χημικών όπλων της Συρίας».
Η πρόταση ψηφίσματος κατηγορεί επίσης τα Ηνωμένα Έθνη για «αποτυχία» στην αντιμετώπιση της συριακής κρίσης, αλλά συμπληρώνει πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι «πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία μέσω των Ηνωμένων Εθνών όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη νομιμοποίηση οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης». Προστίθεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να έχει την ευκαιρία να λάβει άμεσα υπόψη τα ευρήματα των επιθεωρητών.
Κυβερνητικές πηγές φέρονται να έχουν αφήσει να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να καθυστερήσουν την επίθεση κατά της Συρίας έως την Τρίτη, ημέρα αναχώρησης του Μπαράκ Ομπάμα για την Αγία Πετρούπολη και τη σύνοδο του G20. Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ευρύτερη υποστήριξη για τις επιθέσεις, οι ΗΠΑ και η Βρετανία αναμένεται να δημοσιοποιήσουν εντός της ημέρας μια κοινή περίληψη των πληροφοριών ασφαλείας που όπως λένε δείχνουν την ευθύνη του καθεστώτος Άσαντ για τις επιθέσεις με χημικά στις 21 Αυγούστου στην ανατολική Δαμασκό.
Η έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Κοινοτήτων θα αρχίσει με τοποθέτηση του κ. Κάμερον (2.30μμ τοπική) και θα κλείσει με ομιλία του αναπληρωτή πρωθυπουργού Νικ Κλεγκ (10μμ τοπική). Ο κ. Κλεγκ σε επιστολή τους προς πολιτικούς ακτιβιστές διαβεβαίωσε ότι η βρετανική επέμβαση δε θα οδηγήσει σε ένα «νέο Ιράκ» και ότι δεν αποσκοπεί σε χερσαία επέμβαση ή ανατροπή καθεστώτος.
Νωρίτερα η Βρετανία παρουσίασε στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη θα εξουσιοδοτούσαν τη λήψη των «αναγκαίων μέτρων» για την προστασία των Σύρων πολιτών. Η συζήτηση επί του σχεδίου αναμένεται να συνεχιστεί, αν και οι αντιπρόσωποι Ρωσίας και Κίνας κατέστησαν σαφή τη διαφωνία τους.
Πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι η Βρετανία θα έπρεπε να συμμετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας. Ο γενικός εισαγγελέας Ντόμινικ Γκριβ γνωμάτευσε πως μια τέτοια στρατιωτική εμπλοκή θα ήταν νόμιμη υπό το διεθνές δίκαιο. Οι Εργατικοί έχουν ζητήσει τη δημοσιοποίηση αυτής της νομικής γνωμάτευσης.
Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης επί συγκεκριμένου σχεδίου δράσης ως προς τη βρετανική συνδρομή στην επιχείρηση. Το σχέδιο επικεντρώνεται σε μια «μία μόνη περιορισμένη» επιχείρηση και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία των βρετανικών συμφερόντων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των βάσεων στην Κύπρο που πιστεύεται ότι είναι δυνητικά εντός του βεληνεκούς των πυραύλων Scud που κατέχει η Συρία.
Στο μεταξύ αντίστροφα μετρούν οι ώρες για τους πολίτες της Συρίας που έχουν ήδη αποδυθεί σε ένα αγώνα συλλογής προμηθειών εν όψει της επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης, ενώ παράλληλα αναζητούν ασφαλή καταφύγια, καθώς βρίσκονται σε περιοχές που δεδηλωμένα αποτελούν βασικούς στόχους των Αμερικανών Αξιωματούχων.
Όπως μεταδίδεται ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των συμμαχικών κρατών ώστε να θέσει τις βάσεις για την ανάληψη δράσης με στόχο την παραδειγματική τιμωρία της κυβέρνησης Άσαντ.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα θα ενημερώσουν σήμερα το Κογκρέσο σχετικά με την κατάσταση. Κυβερνητική πρόταση για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα εξετάσει και το βρετανικό κοινοβούλιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι στόχος είναι να αποτραπεί κάθε πιθανή μελλοντική χρήση χημικών όπλων.
Πολυήμερες επιθέσεις σε επιλεγμένους στόχους προνοούν οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους πέραν των αεροπορικών επιδρομών, πύραυλοι θα εκτοξεύονται από τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο.
Όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η επίθεση θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα έχει κυρίως προειδοποιητικό χαρακτήρα προς τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και όχι απόπειρα αποδεκατισμού των συριακών ενόπλων δυνάμεων.
Οι αμερικανικές αρχές έχουν χαρτογραφήσει 34 σημεία που θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο στο κύμα των αεροπορικών επιθέσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο οι συριακές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων. Οι επιθεωρητές είπε έχουν συγκεντρώσει πολύτιμα δείγματα.
Δώστε ευκαιρία στην ειρήνη, είπε χαρακτηριστικά ο Μπαν Κι Μουν και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν ακόμη 4 ημέρες για να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Στο μεταξύ χωρίς να υπάρξει συμφωνία έληξε η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των πέντε χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία.
Η Μόσχα και το Πεκίνο εξακολούθησαν να απορρίπτουν την στρατιωτική επιλογή, που προωθούν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.
Ο Ρώσος και ο Κινέζος πρεσβευτής αποχώρησαν από την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι συζητήσεις έπειτα από περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο.
Οι εκπρόσωποι των άλλων χωρών παρέμειναν στην αίθουσα για λίγο ακόμα, όμως όταν εξήλθαν δεν έκαναν δηλώσεις.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι Ρώσοι επανέλαβαν τα επιχειρήματα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης και υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα.


: http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=6814&catid=11#sthash.lZGsvLx8.dpuf