Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Τιμήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας ο Νεόφυτος Γεωργίου Καμαράς από την Έμπα


Το Τμήμα Πολεμικών Μεταλλίων του Υπουργείου Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας τίμησε με τρία μετάλλια μετά θάνατο το Βετεράνο του Β Παγκοσμίου Πολέμου Νεόφυτο Γεωργίου Καμαρά από την Έμπα της Πάφου .
Στον Νεόφυτο Γεωργίου Καμαρά που απεβίωσε πριν από ενάμισι περίπου χρόνο σε ηλικία 96 ετών απονεμηθήκαν ,το μετάλλιο του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου του Βασιλέως Γεωργίου της Αγγλίας, τον Πολεμικό Σταυρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ,και τον Πολεμικό Σταυρό της Αφρικής 1939 - 1945.


Τα μετάλλια παρέλαβε πριν μερικές ημέρες ο γιος του Νεόφυτου Γεωργίου Καμαρά ο κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου πρώην Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου.

Ο κ Χατζηγεωργίου ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ ανέφερε πως το Τμήμα Πολεμικών Μεταλλίων του Υπουργείου Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας τίμησε τον πατέρα του μετά θάνατο. Ο Νεόφυτος Γεωργίου Καμαράς είπε,  εντάχθηκε στο Κυπριακό Σύνταγμα ως εθελοντής αρχές του 1940,  και μετά την εκπαίδευση του,  μεταφέρθηκε με άλλους Κύπριους στην Αφρική όπου  έλαβε μέρος στις ιστορικές μάχες του Έλ -Αλαμέιν  και του Τομπρούκ.

Με την εισβολή της Γερμανίας στην Ελλάδα αρχές του 1941, συνέχισε ο κ Χατζηγεωργίου, ο Νεόφυτος Γεωργίου Καμαράς,  μεταφέρθηκε με Άγγλους-  Αυστραλούς - και Νεοζηλανδούς , στην Ελλάδα και πολέμησε από την Βόρειο Ελλάδα μέχρι και την Καλαμάτα.

Με την παράδοση της Ελλάδας στους Γερμανούς την άνοιξη του 1941 συνελήφθηκε  ως αιχμάλωτος πολέμου στην Καλαμάτα και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων στην Γερμανία όπου παρέμεινε για 4 περίπου χρόνια.

Από τους συμμάχους  απελευθερώθηκε, με την λήξη του πολέμου, το καλοκαίρι του 1945.

Από εκεί , σύμφωνα με τον Χατζηγεωργίου, οι Άγγλοι μετέφεραν τον Νεόφυτο Γεωργίου Καμαρά   στην Αγγλία όπου παρέμεινε έξι μήνες, και ακολούθως επαναπατρίστηκε στην Κύπρο.  

Ο κ Χατζηγεωργίου ανέφερε επίσης πως πριν από δύο περίπου χρόνια ο πατέρας του,  τιμήθηκε μαζί με άλλους Βετεράνους του Β’  παγκοσμίου Πολέμου από τον προηγούμενο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Δημήτρη Χριστόφια με το Μετάλλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ο κ. Χατζηγεωργίου εξέφρασε την ευαρέσκεια της οικογένειας προς την Βρετανική κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς το Υπουργείο Άμυνας για την αναγνώριση προσθέτοντας πως θα προσέφερε μεγάλη ικανοποίηση και στον τιμώμενο  εάν αυτές οι διακρίσεις δίνονταν στον ίδιο εν ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: