Υλικά (για
ταρτιέρα 18Χ28)
Για τη ζύμη
100ml νερό
50ml βούτυρο
50ml ελαιόλαδο
μια κουταλιά
γλυκού αλάτι
250γρ αλεύρι
μαλακό
10γρ baking
powder
20 γρ καρύδια, σε
ψιλά κομμάτια
Για τη γέμιση
250 γρ
λευκομανίταρα κομμένα σε φέτες
2 κουταλιές
σούπας ελαιόλαδο
κουταλιά γλυκού
αλάτι
2 κουταλιές
σούπας κρασί (εξαιρετικά ταιριάζει ένα λιαστό κρασί ή γλυκό μοσχάτο)
100ml κρέμα
γάλακτος 15%
2 αυγά μεγάλα
χτυπημένα
70 γρ μπλέ τυρί
λιωμένο με πιρούνι
250 γρ
αναμεμιγμένα τυριά τριμμένα (κίτρινο, κασέρι κλπ)
1 κουταλιά της
σούπας κρεμμυδάκι φρέσκο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
Μοσχοκάρυδο
φρεσκοτριμμένο (1/2 κουταλάκι)
Παρασκευή
Ξεκινάμε
προθερμαίνοντας το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Εν τω μεταξύ,
ετοιμάζουμε τη βάση της τάρτας βάζοντας σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί το νερό, το
λάδι και το βούτυρο και κατόπιν σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το αλάτι, τα
ψιλοκομμένα καρύδια και το αλεύρι με το baking powder (όλο μαζί). Με ένα
κουτάλι ανακατεύουμε όσο χρειάζεται για να βραχεί το αλεύρι και να γίνει μια
μπάλα. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας.
Απλώνουμε τη ζύμη
με τα χέρια μας μέσα στην ταρτιέρα, ώστε να καλύψει τα τοιχώματα. Εναλλακτικά,
την απλώνουμε με τα χέρια πάνω στον πάγκο στο μέγεθος της ταρτιέρας, την
τυλίγουμε σαν πούρο και τη μεταφέρουμε στην ταρτιέρα, για να είμαστε σίγουρες
πως έχει ανοίξει με ίδιο πάχος παντού. Τρυπάμε με πιρούνι τη βάση και
καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε επάνω στην επιφάνια της καλυμμένης
ζύμης ξερά όσπρια, ώστε να δημιουργηθεί ένα βάρος και να μη φουσκώσει . Ψήνουμε
για 15 λεπτά ως έχει και μετά αφαιρούμε το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για
άλλα 15 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα απαλό χρυσό χρώμα.
Όσο ψήνεται η
βάση της τάρτας, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σοτάρουμε τα μανιτάρια και το
κρεμμυδάκι με το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, να πάρουν χρώμα. Ελαττώνουμε τη
φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι - πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μέχρι
να εξατμιστούν τα υγρά από το σκεύος.
Αναμιγνύουμε τα
αυγά με την κρέμα γάλακτος να ομογενοποιηθούν και μετα προσθέτουμε τα
μανιτάρια, τα τυριά και το μοσχοκάρυδο.
Απλώνουμε επάνω
στη μισοψημένη βάση τάρτας τη γέμιση και ψήνουμε στο φούρνο (στους 200ο C
περίπου) για 20λεπτά (θα πάρει και ένα χρυσό χρώμα).
Αν οι άκρες της
τάρτας έχουν πάρει ήδη χρώμα, τις καλύπτουμε -πριν ψήσουμε τη γέμιση- με
λωρίδες αλουμινόχαρτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου