Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Σχέδια τρομοκρατικής ενέργειας κατά Σομαλών στο Κάνσας



Οι αρχές του Κάνσας συνέλαβαν χθες τρεις άνδρες τους οποίους κατηγορούν ότι συνωμοτούσαν με σκοπό τη διάπραξη μιας βομβιστικής επίθεσης με στόχο ένα κτίριο στο δυτικό τμήμα της πολιτείας όπου ζούσαν 120 άνθρωποι, ανάμεσά τους δεκάδες μουσουλμάνοι μετανάστες από τη Σομαλία, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το ένα από τα διαμερίσματα ως τζαμί, ανακοίνωσαν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ.


Οι τρεις άνδρες, ο Κέρτις Αλεν, 49 ετών, ο Γκάβιν Ράιτ, 49, και ο Πάτρικ Γιουτζίν Στάιν, 47, κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη χρήση ενός όπλου μαζικής καταστροφής στο Γκάρντεν Σίτι του Κάνσας, ανέφερε ο Τομ Μπιλ, υπηρεσιακός ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Περιφέρειας του Κάνσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουίτσιτα.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι κατηγορούμενοι είναι μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης. Οι ομοσπονδιακές, οι πολιτειακές και οι τοπικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με το σχέδιο των τριών επί οκτώ μήνες, καθώς οι ύποπτοι έκαναν κατόπτευση των πιθανών στόχων τους, συγκέντρωναν οπλισμό και εκρηκτικές ύλες και συνέτασσαν ένα μανιφέστο που θα δημοσιευόταν μετά την επίθεση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

"Πολλοί πολίτες του Κάνσας μπορεί να το θεωρήσουν απίστευτο, όπως και εγώ, ότι τέτοια πράγματα συνέβησαν εδώ", ανέφερε ο Μπιλ. Σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Το Γκάρντεν Σίτι είναι μια πόλη περίπου 27.000 κατοίκων στο νοτιοδυτικό Κάνσας. Η έρευνα σε βάρος των τριών ανδρών διεξαγόταν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για τρομοκρατία η οποία επικεντρώθηκε σε παραστρατιωτικές οργανώσεις του νοτιοδυτικού Κάνσας, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου λρευνας (FBI). Τα μέλη των οργανώσεων αυτών τρέφουν αντικυβερνητικές, αντιμουσουλμανικές και αντιμεταναστευτικές πεποιθήσεις, σύμφωνα με το έγγραφο, που ήταν συνημμένο στο κατηγορητήριο.

Το FBI αξιοποίησε έναν πληροφοριοδότη που συμμετείχε σε συγκεντρώσεις μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, της Δύναμης Ασφάλειας του Κάνσας, για να συγκεντρώσει στοιχεία. Οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν μέλη μιας μικρότερης οργάνωσης, που αυτοαποκαλείται οι Σταυροφόροι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι είναι λευκοί, σύμφωνα με στοιχεία από τη φυλακή της Κομητείας Σέτζγουικ, όπου έχουν προφυλακιστεί. Αφού εξέτασαν στόχους όπως εκκλησίες που βοηθούσαν Σομαλούς μετανάστες ή δημόσιους λειτουργούς, οι ύποπτοι κατέληξαν στο κτίριο στο Γκάρντεν Σίτι. Σχεδίαζαν να τοποθετήσουν οχήματα παγιδευμένα με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών στις τέσσερις γωνίες της πολυκατοικίας, σύμφωνα με εισαγγελείς.

Οι αρχές δεν πιστεύουν ότι οι ύποπτοι σχετίζονται με κάποια μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ούτε και ότι η απειλή συνεχίζει να υφίσταται, σύμφωνα με στελέχη του FBI. Οι ύποπτοι πιστεύεται ότι σχεδίαζαν να εξαπολύσουν την επίθεση μια ημέρα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι τρεις κατηγορούμενοι δεν έχουν ακόμη συνήγορο και θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστή για να τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες τη Δευτέρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του. Μέλη της σομαλικής κοινότητας της πόλης εξέφρασαν σοκ όταν ενημερώθηκαν για τα σχέδια των τριών ανδρών.



κυπε