Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Δύο Γεωργιανοί κατέληξαν τέσσερις μέρες στο κελί



Διάταγμα κράτησης τεσσάρων ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον δύο Γεωργιανών σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση παράνομης κατοχής περιουσίας.


Εναντίον του πρώτου κατηγορούμενου διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, διάρρηξης κατοικίας και κλοπής, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, παράνομης κατοχής περιουσίας, πλαστογραφίας άδειας οδηγού, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, πλαστοπροσωπίας, παράνομης εισόδου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαγορευμένος μετανάστης, αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας και 8.10.2016 στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λατσί στην Πάφο.

Εναντίον του δεύτερου προσώπου διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, διάρρηξης κατοικίας και κλοπής, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος και παράνομης κατοχή περιουσίας, αδικήματα που διαπράχθηκαν στις 8.10.2016 επίσης στο Λατσί και στην Πάφο.

Η δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Ειρήνη Δημητρίου ανέφερε πως τυχόν απόλυση των υπόπτων δυνατόν να επηρεάσει το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας, με ενδεχόμενο επηρεασμό μαρτύρων ή να διαφύγουν στο εξωτερικό ή σε περιοχές μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κ. Δημητρίου είπε πως για την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου αναμένεται να ληφθούν ακόμα εννέα καταθέσεις και πως μέχρι στιγμής λήφθηκαν τρεις. Θα ληφθούν επίσης συμπληρωματικές καταθέσεις από τους υπόπτους και θα γίνουν και εξετάσεις στη Λεμεσό για να εντοπιστεί ο χώρος διαμονής τους ώστε να γίνουν έρευνες.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, θα ληφθούν από τους υπόπτους τα παρειακά τους επιχρίσματα και αποτυπώματα για να μεταφερθούν στο Αρχηγείο Αστυνομίας για επιστημονικές εξετάσεις.

Εξετάσεις, είπε η δικαστής, θα γίνουν μέσω της Interpol για εντοπισμό του προσώπου που αναφέρεται στην άδεια οδήγησης, ενώ στα γραφεία του ΤΑΕ θα κληθούν πρόσωπα που στο πρόσφατο παρελθόν κατήγγειλαν υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών των κατοικιών τους για αναγνώριση της περιουσίας που δεν αναγνωρίστηκε.

Την κατηγορούσα αρχή εκπροσώπησε η δημόσιος κατήγορος Χρύσω Περγαντή, η οποία ανέφερε πως τυχόν απόλυση των υπόπτων δυνατόν να επηρεάσει το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης Β. Βασιλείου, υπάρχει εύλογη υποψία που βασίζεται σε μαρτυρία ότι οι ύποπτοι ενέχονται στα υπό διερεύνηση αδικήματα.
Όπως είπε, στις 8 Οκτωβρίου και ώρα 11:55 μέλη της Τροχαίας Πάφου ανέκοψαν στη Λεωφόρο Μεσόγης το αυτοκίνητο με αριθμούς εγγραφής ZLAW566 μετά από πληροφορία ότι πιθανό οι επιβαίνοντες σε αυτό να ενέχονται σε διαρρήξεις και κλοπές που έγιναν χθες το πρωί στο Λατσί στην Πόλη Χρυσοχούς.

Εντός του οχήματος υπήρχαν δύο πρόσωπα όπου ο οδηγός του και πρώτος ύποπτος ηλικίας 42 ετών παρουσίασε μια ρωσική άδεια οδηγού στο όνομα IVANOV, ενός προσώπου από τη Ρωσία, και ο συνοδηγός ένα φωτοαντίγραφο διαβατηρίου Γεωργίας στο όνομα DOLIDZE.

Ακολούθως, σε σωματική έρευνα που τους έγινε, ανευρέθηκαν στην κατοχή του πρώτου υπόπτου το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ όλα σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και ένα μαύρο δερμάτινο πορτοφόλι που είχε μέσα ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ και ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, ως επίσης δύο φωτογραφίες διαβατηρίου, διάφορες προσωπικές σημειώσεις και μια μικρή μεταλλική λάμα.

Στην κατοχή του δεύτερου υπόπτου ηλικίας 36 ετών εντοπίστηκε το χρηματικό ποσό των 5.500 ευρώ όλα σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Ανακρινόμενοι αμφότεροι δεν έδωσαν ικανοποιητικές εξηγήσεις ως προς την κατοχή των χρημάτων και συνελήφθησαν.

Επίσης, εντός του οχήματος βρέθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής χρώματος αργυρού, δύο κινητά τηλέφωνα μάρκας iPhone, ένα άρωμα κι ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου. Τα δύο πρόσωπα συνελήφθησαν για το αυτόφωρο αδίκημα της παράνομης κατοχής περιουσίας.

O εξεταστής ανέφερε στο δικαστήριο πως διαβατήριο στο όνομα Mikheili που εντοπίστηκε εντός του οχήματος φέρει τη φωτογραφία του πρώτου υπόπτου για το οποίο ανέφερε ότι είναι δικό του και η ρωσική άδεια που παρουσίασε κατά την ανακοπή τους είναι πλαστή.

Σε σχέση με τον δεύτερο ύποπτο, του οποίου εντοπίστηκε μόνο το φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου, αναφέρθηκε στο δικαστήριο ότι είναι άγνωστο αν πρόκειται για φωτοαντίγραφο του πρωτότυπου του διαβατηρίου, του οποίου τα στοιχεία δεν εντοπίζονται καταχωρημένα στο σύστημα του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, εντοπίζονται όμως στο σύστημα αφιξο-αναχωρήσεων με τελευταία ημερομηνία άφιξης του αλλοδαπού στη Δημοκρατία την 1.3.2016 από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, χωρίς να φαίνεται οποιαδήποτε ημερομηνία αναχώρησης του από τη Δημοκρατία.

Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε μέσω της ΥΑΜ Πάφου διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία του πρώτου υπόπτου εντοπίζονται στον κατάλογο stop- list ως απαγορευμένος μετανάστης όπου η είσοδος του στην Κύπρο απαγορεύεται καθότι απελάθηκε για τη χώρα του στις 2.4.2016 βάσει διαταγμάτων κράτησης και απέλασης.

Ο εξεταστής αναφέρθηκε και σε καταγγελία στην Αστυνομία που έγινε από Ρώσο που διαμένει σε κτιριακό συγκρότημα στο Λατσί ότι μεταξύ των ωρών 10:00 με 16:00 διαρρήχθηκε χθες η κατοικία του και κλάπηκαν από αυτήν το χρηματικό ποσό των 12.500 ευρώ, ο φορητός του Η/Υ αξίας 1.000 ευρώ και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Μέλη του ΤΑΕ Πάφου και του αστυνομικού σταθμού Πόλης Χρυσοχούς επισκέφτηκαν τη σκηνή και σε επιτόπιες εξετάσεις που διενήργησαν διαπιστώθηκε ότι η είσοδος επιτεύχθηκε κατόπιν παραβίασης παραθύρου του αποχωρητηρίου της οικίας, του οποίου έσκισαν εξωτερικό δίχτυ με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου.



κυπε