Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΚΤΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Ο Σύνδεσμος αποδήμων συμπατριωτών μας «Αιγιαλούσης και περιχώρων» γιόρτασε το βράδυ της Κυριακής 17 Οκτωβρίου 2016 στο Λονδίνο τα 30χρονα από την ίδρυσή του. Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Κοινοτάρχης κατεχόμενης Αιγιαλούσης, συμπατριώτης μας Παναγιώτης Χατζήπαντελης από την Κύπρο.


Ρεπορτάζ
Ομιλία Κοινοτάρχη Αιγιαλούσης στο Λονδίνο



Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος της Εκκλησίας της Παναγίας στο Wood Green βορείου Λονδίνου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Χριστάκης Πασχαλίδης προέβη σε μια σύντομη αναδρομή στην ίδρυση του Συνδέσμου πριν 30 χρόνια.

Αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους συγχωριανούς και φίλους και μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς και ευχές του Επισκόπου Καρπασίας καθώς και των μελών του Κοινοτικού του Συμβουλίου, ο κ. Χατζήπαντελης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που έπληξε την πατρίδα μας το 2013 και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μείζων θέμα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και είπε:
«Η τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία ενισχύονται μέρα με την μέρα και δυστυχώς αυτό που διαπιστώνουμε κάθε φορά που πάμε στα κατεχόμενα εδάφη μας είναι ότι αυτά μετατρέπονται σε τουρκικό προτεκτοράτο και η Πατρίδα μας κινδυνεύει ολόκληρη από τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας (νερό+ ηλεκτρισμό)… Η Τουρκία παραμένει σταθερή στην πολιτική και τις επιδιώξεις της ανεξαρτήτως ποιος βρίσκεται στην ηγεσία των Tουρκοκυπρίων».Και συνέχισε:
« Πέρασαν ήδη 42 χρόνια, και οι συνέπιες του πραξικοπήματος και της εισβολής παραμένουν δυστυχώςαναλλοίωτες. Και εμείς για 42 χρόνια μετράμε και ξανα-μετράμε τους νεκρούς και αγνοούμενους μας, που μας λείπουν. Για 42 χρόνια θάβουμε ακόμη νεκρούς και ο κατάλογος των ηρώων μεγαλώνει καθημερινά. ΄Εχουμε λοιπόν χρέος απέναντι σε αυτούς να κρατήσουμε το λάβαρο του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Για να το πετύχουμε αυτό επιβάλλεται να ενισχύσουμε την ενότητά μας. Πολιτική Ηγεσία, Εκκλησία και Λαός… κόμμα μας να είναι η Κύπρος..»  (Να σημειωθεί ότι μεταξύ των αγνοουμένων μας ήταν και ο πατέρας του Κοινοτάρχη Παναγιώτη, η εξακρίβωση του οποίου έγινε με την μέθοδο του DNA πρόσφατα

Ο κ. Χατζήπαντελης επεσήμανε επίσης  ότι πρέπει να γίνει σωστή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που βρέθηκαν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια των νέων γεωπολιτικών συμφερόντων που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχής της Μέσης Ανατολής για το καλύτερο συμφέρον της Κύπρου μας.  Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει ασφάλεια και ευημερία για όλους τους νόμιμους κατοίκους της πατρίδας μας, πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια λύση δίχως εκπτώσεις.
Κατεχόμενη Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ
Ο Κοινοτάρχης επίσης ενημέρωσε το Συμβούλιο του Συνδέσμου για την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Γιαλούσας το οποίο σε συνεργασία με την Επισκοπή Καρπασίας κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια από την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την επιδιόρθωση της Εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στις 300,000 (ευρώ) οι 50,000 εκ των οποίων θα δοθούν από την ΕΕ, τα υπόλοιπα θα πρέπει να καλυφθούν από τους συγχωριανούς και ζήτησε και τις δικές των οικονομικές εισφορές και διαμοίρασε αντίγραφα επιστολής  από την Εκκλ. Επιτροπή στην οποία καταγράφονται οι λεπτομέρειες για τον τρόπο εισφοράς.
Ταινία για τη Γιαλούσα
Ο κ. Χατζήπαντελης έφερε μαζί του και αντίτυπα του DVD που γυρίστηκε για την κατάληψη της Γιαλούσας από τους Τούρκους  ‘ Και ύστερα μένει η θάλασσα’, τα οποία πωλήθηκαν για βοήθεια της Εκκλησίας. 

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος – Λονδίνο 17.10.2016
Description: Description: http://2.bp.blogspot.com/-aRE1GeSvBNc/UPQ0ox0p8II/AAAAAAAAVag/RzxPg5Fy8xE/s400/Archangelos+Mikhael+Yialousa.jpg
Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη κατεχόμενη Γιαλούσα

Description: Description: https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/11988617_891854750905557_858695818555101131_n.jpg?oh=012f91fa23e84e8f2db8fbf718b76c58&oe=58A03B53

Πρόσοψη του κατεστραμμένου και λεηλατημένου Ναού από τους κατακτητές. Από τις φωτογραφίες που ανάρτησε ο κ. Παναγιώτης Χατζήπαντελης κατά την ημέρα μετάβασής τους στα κατεχόμενα για να καθαρίσουν τον κατεστραμμένο και συλημένο Ναό. Μπορείτε να τις δείτε εδώ: