Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Η Συνθήκη Εγγυήσεως και η άγνοια καθηγητή της Παντείου


Διαβάσαμε πρόσφατα στην έντυπη Καθημερινή, 4.12.2016 ένα άρθρο του κ. Αγγελου Α. Συρίγου [φωτό], αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο «Επτά ερωτήσεις για τις συνθήκες εγγυήσεως και την Κύπρο» και πραγματικά προβληματίζει η τεράστιας σημασίας άγνοια του καθηγητή όσον αφορά την Συνθήκη Εγγυήσεως για την Κύπρο, όταν στην 5η του ερώτηση, έγραψε πως:

1)    «5. Ποιες χώρες συμμετείχαν στη Συνθήκη Εγγυήσεως της Κύπρου του 1960;
Η Συνθήκη Εγγυήσεως υπεγράφη μεταξύ Βρετανίας, Τουρκίας και Ελλάδος. Η άμεσα θιγόμενη από το περιεχόμενο της Συνθήκης, η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπήρξε συμβαλλόμενο μέρος. Την 1η Ιανουαρίου 1964 ο Μακάριος κατήγγειλε τη συνθήκη αλλά υπαναχώρησε λόγων των έντονων αντιδράσεων Βρετανίας και Τουρκίας και της μη σύμφωνης γνώμης της Ελλάδος.»
Ορθώς επεσήμανε σε σχόλιό του στην Καθημερινή ο κ. Αυγουστίνος Αυγουστής ότι «Είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου κ. Συρίγος να μην γνωρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτή που υπέγραψε την Συνθήκη των Εγγυήσεων την 16η Αυγούστου 1960…»
Παραθέτουμε την εν λόγω Συνθήκη Εγγυήσεως όπως αυτή υπογράφτηκε στην Λευκωσία στις 16 Αυγούστου 1960 από τους Κύπρου Μακάριο και Φαζίλ Κουτσιούκ για την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Γ. Χριστόπουλο εκ μέρους της Ελλάδας, τον Verdi Turel εκ μέρους της Τουρκίας και τον Σερ Χιού Φούτ εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας,  όπως αυτή βρίσκεται σε ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ( Οι Γ. Χριστόπουλος και Β. Τουρέλ ήσαν οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Τουρκίας αντίστοιχα ).
2)   Η Συνθήκη Εγγυήσεως παραβιάστηκε κατάφορα και ενσυνείδητα τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974 από Βρετανία και Τουρκία για να προχωρούσε η Τουρκία στην αρπαγή της μισής Κύπρου.  Το παραδέχθηκε ο ίδιος ο διπλοπρόσωπος και ψεύτης Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της ‘εγγυήτριας’ Βρετανίας Τζέιμς Κάλλαχαν  στην Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 1976, όταν καλέστηκε να καταθέσει για το τι έκανε και τι δεν έκανε η Βρετανία το 1974 σε σχέση με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου. Η επιτροπή  είχε διορισθεί  για να ερευνήσει το ρόλο της Βρετανίας κατά τις τουρκικές εισβολές υπό την πίεση των καταιγιστικών κατηγοριών εναντίον της Βρετανίας και της κυβέρνησης Γουίλσον/Κάλλαχαν που άφησε  τον Ετσεβίτ να διαπράξει τα εγκλήματά του δίχως να τον εμποδίσει. Παρόλο που και η Επιτροπή στο πόρισμά της απέκρυψε το τι ακριβώς τους παραδέχθηκε ο Κάλλαχαν, τα αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα τελικά τους εξέθεσαν όλους εφόσον μας αποκάλυψαν την αλήθεια και ότι η τότε Εργατική Κυβέρνηση συμμάχησε ουσιαστικά με τον σφαγέα Ετσεβίτ στο να εισβάλει με τον τουρκικό στόχο υπόψη.  Όχι για την επικαλούμενη αρχικά αποκατάσταση της νόμιμης τάξης, αλλά την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντικατάστασής της με άλλο τουρκο-βρετανικό συνταγματικό πλαίσιο, γεωγραφικού διαχωρισμού, δηλαδή της  διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Εκείνο των δύο κρατών, που μέχρι σήμερα προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβάλουν. Αφού απέτυχαν τόσο με τις βρετανικές λεγόμενες ‘Ιδέες Γκάλι’ όσο και με το απότοκο τους και αποριφθέν ‘Σχέδιο Ανάν’ φθάνοντας στη σημερινή τους προσπάθεια μέσω Νίκου Αναστασιάδη…  (Βλέπε άρθρα μας στην Σημερινή 10 Σεπτεμβρίου 2015 « Οι πραγματικές προθέσεις του Λονδίνου – Τι αποκαλύπτεται έπειτα από 41 χρόνια, για τον Ιούλιου του 1974 – Οι Βρετανοί επεδίωξαν κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και νέα συνταγματική τάξη γεωγραφικού διαμελισμού, όπως η Τουρκία» και « Τα ψέματα του Κάλαχαν για το 1974» Σημερινή, 23, Ιουλίου 2015»).
Η παραδοχή του  Τζέρεμυ Κόρπιν
Μετά από 42 χρόνια επίσης, το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου 2016, σε χοροεσπερίδα του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου, τελικά ο νυν ηγέτης των Εργατικών στην Βρετανία, κ. Τζέρεμυ Κόρμπιν, αναγνώρισε τις αδικίες που έγιναν το 1974, όπως είπε, με την τουρκική εισβολή εννοώντας καθαρά την στάση του κόμματός του με το δίδυμο Γουίλσον/Κάλλαχαν… (βλέπε  «Η παραδοχή του Κόρμπιν» Σημερινή, της γράφουσας 26 Οκτωβρίου 2016).

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος