Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Βρέθηκε απανθρακωμένος ο Έλληνας πρέσβης στην Βραζιλία. ΦΩΤΟ


Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε τελικά. Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βραζιλία, Κυριάκος Αμοιρίδης, βρέθηκε απανθρακωμένος στην περιοχή Νόβα Ιγουάτσου, όπου είχε εξαφανιστεί.


Την είδηση έκανε γνωστή η αστυνομία τα ξημερώματα της Παρασκευής με ανακοίνωσή της. 

Το πτώμα ήταν μέσα σε ένα λευκό αυτοκίνητο που του έβαλαν φωτιά και σύμφωνα με τον τύπο της Βραζιλίας και την αστυνομία οι πινακίδες ταιριάζουν με εκείνες του αυτοκινήτου που είχε νοικιάσει ο Αμοιρίδης. 


Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό κάτι περισσότερο για το πώς κατέληξε εκεί ο πρέσβης και ποιος μπορεί να ευθύνεται για τον θάνατό του, όμως η αλήθεια είναι ότι υπήρχε εξαρχής η υποψία για αρνητική κατάληξη της υπόθεσης του Αμοιρίδη που αγνοούταν από τη Δευτέρα, καθώς την αναζήτησή του είχε αναλάβει η υπηρεσία ανθρωποκτονιών του Ρίο ντε Τζανέιρο. Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Ινστιτούτο της Νόβα Ιγουάτσου για να εξεταστεί.

Η σύζυγός του είχε δηλώσει την εξαφάνισή του στην αστυνομία αφού δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του. 

Εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης αστυνομίας μιλώντας σε βραζιλιάνικη εφημερίδα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μπραζίλια να έχει πέσει θύμα απαγωγής. 

«Δεν εργαζόμαστε πάνω στην υπόθεση της απαγωγής», είχε πει ο εκπρόσωπος εξηγώντας ότι οι απαγωγείς θα είχαν ήδη επικοινωνήσει με την οικογένεια του κ. Αμοιρίδη για να ζητήσουν λύτρα. 



Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ δεν θέλησε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες σχετικά με την τραγική κατάληξη του Έλληνα πρέσβη της Βραζιλίας. Αρκέστηκε μόνι να πει πως βρισκόμαστε σε «αναμονή των εξελίξεων» και πως «οι έρευνες για την ταυτοποίηση της σορού που βρέθηκε συνεχίζονται». «Δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να ανακοινωθεί» σημείωσε. 



Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα, στην οποία ανέφερε: 

«Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Μπραζίλια ενημερώθηκε, χθες, από τους οικείους του Πρέσβη της Ελλάδας στην Βραζιλία, κ. Κυριάκου Αμοιρίδη, ο οποίος είχε μεταβεί στην πόλη του Ρίο κατά τη διάρκεια της άδειας των Χριστουγέννων, ότι από τη Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016 δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία μαζί του.

Κατόπιν άμεσων ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών ζητήθηκε η πλήρης κινητοποίηση όλων των αρμοδίων Αρχών της Βραζιλίας, οι οποίες ξεκίνησαν έρευνα προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία ως προς την υπόθεση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία στην Μπραζίλια παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση και προβαίνουν, σε στενή συνεργασία με τις βραζιλιανικές αρχές, σε όλες τις δέουσες ενέργειες». 

Ποιος ήταν ο Κυριάκος Αμοιρίδης

Το site της ελληνικής πρεσβείας αναφέρει πως ο Κυριάκος Αμοιρίδης γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1957, στην Βέροια. Σπούδασε Νομική στη Θεσσαλονίκη, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο της διπλωματίας το 1985 και έγινε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη Βραζιλία το 2016.

Παλαιότερα υπήρξε πρέσβης στην Λιβύη, εργάστηκε στην ελληνική πρεσβεία της Σερβίας, ενώ είχε εργαστεί και ως σύμβουλος στο Ρίο, την Ολλανδία, αλλά και την Αθήνα.

Ο Κυριάκος Αμοιρίδης γνώριζε αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και σερβικά, και ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού.






http://www.protothema.gr/world/article/641309/thriler-me-ton-ellina-presvi-sti-vrazilia-pou-vrethike-apanthrakomenos-/