Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Απολογισμός τριημέρου από την Κυπριακή Αστυνομία



Σε απολογισμό του εορταστικού τριημέρου 24-27/12/2016 προέβη η αστυνομία η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι
 στόχος της παραμένει η ασφάλεια, η προστασία και η εξυπηρέτηση του πολίτη.

 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με στόχο την ασφάλεια, την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την αύξηση του βαθμού ανταπόκρισης στα διάφορα συμβάντα η Αστυνομία, μετά από προγραμματισμό, έθεσε σε εφαρμογή, από τις 24/12/2016 μέχρι και τις 06/01/2017,  τις διάφορες διαταγές επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο όλος σχεδιασμός περιλαμβάνει τις πολυεπίπεδες δράσεις της Αστυνομίας με προτεραιότητα τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας στους διάφορους χώρους, αλλά και την έντονη παρουσία της Αστυνομίας στο οδικό δίκτυο για πρόληψη των οδικών συγκρούσεων, αλλά και του εγκλήματος γενικότερα.

Τονίζεται η επιχειρησιακή δράση της Αστυνομίας κατά των ναρκωτικών, με τη σύλληψη δύο προσώπων από την Υ.ΚΑ.Ν., ηλικίας 22 και 19 χρόνων στη Λεμεσό στην κατοχή των οποίων εντοπίστηκε ποσότητα κάνναβης 5,5 κιλών. Επίσης, σημειώνεται ότι τα πιο πάνω πρόσωπα οδηγούσαν μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, οι οποίες είχαν δηλωθεί ως ακινητοποιημένες, χωρίς άδεια οδηγού και κυκλοφορίας και χωρίς πιστοποιητικό ασφάλειας.

Όσον αφορά στον τομέα της διερεύνησης των διαφόρων υποθέσεων, σημειώνονται η σύλληψη 15 χρονου, ο οποίος ενέχεται σε τρεις (3) υποθέσεις κλοπής αυτοκινήτων, τα οποία βρίσκονταν σε λειτουργία, αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν πρόσφατα στη Λεμεσό. Επίσης, συνελήφθηκαν ακόμα 2 πρόσωπα ηλικίας 16 ετών για τρεις (3) υποθέσεις κλοπής αυτοκινήτων στη Λεμεσό. Στην κατοχή τους εντοπίστηκαν δέσμες κλειδιών αυτοκινήτων και άλλα αντικείμενα, τα οποία παραλήφθηκαν ως τεκμήρια και αξιολογούνται.

Αξιοσημείωτο είναι για την αστυνομία το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί πέντε (5) τροχαίες συγκρούσεις και όπως διαπιστώθηκε οι οδηγοί βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλης με ένδειξη 127, 122, 112 και 91 αντίστοιχα, άνω του ορίου των 22 mg. Επίσης, χθες 26/12/2016 και ώρα 19:15 32χρονος οδηγούσε το αυτοκίνητό του στη λεωφόρο Τσερίου στο Στρόβολο, με κατεύθυνση τον κυκλικό κόμβο Τσερίου προς Τσέρι, έχοντας ως επιβάτες στα πίσω καθίσματα τη σύζυγό του 31 ετών και την κόρη του ηλικίας 3 ετών. Σε κάποιο σημείο του δρόμου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, στην προσπάθειά του να εισέλθει με δεξιά στροφή εντός της οδού Αυγερινού συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε 37χρονος. Ο 32χρονος, η σύζυγός του και η ανήλικη κόρη τους μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου η 31χρονη κρατήθηκε για παρακολούθηση λόγω του ότι βρίσκεται στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης. Η τρίχρονη μεταφέρθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο όπου και κρατήθηκε για νοσηλεία, λόγω του ότι υπέστει κάταγμα κρανίου. Στο 32χρονο έγινε έλεγχος αλκοόλης με τελική ένδειξη 134mg αντί 22 mg.  

"Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, ευαισθησίες και τις συνεχείς εκστρατείες που γίνονται, καθώς, επίσης και το μήνυμα του ίδιου του Αρχηγού Αστυνομίας, Ζ. Χρυσοστόμου, για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους (Μήνυμα Αρχηγού στις 24/12/2016), έχουν καταγραφεί αυτά τα σοβαρά περιστατικά (5 υποθέσεις) υπό την επήρεια αλκοόλης και της πρόκλησης οδικών συγκρούσεων με όλα τα συνεπακόλουθα" αναφέρει η αστυνομία. 

Προσθέτει ότι οι υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο διερεύνησης και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα για να καταχωρηθούν στο Δικαστήριο για εκδίκαση.

"Αυτές οι 5 υποθέσεις αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα παντελούς έλλειψης σεβασμού από μέρους των εμπλεκόμενων για τους αυξημένους κινδύνους που ελλοχεύουν. Για ακόμη μία φορά γίνεται έκκληση προς όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την τήρηση της Νομοθεσίας και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για ασφαλή οδήγηση. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί" σημειώνεται. 

Τα μέλη της Αστυνομίας, ανταποκρίθηκαν επίσης στα διάφορα συμβάντα και διαχειρίστηκαν καταγγελίες για διάφορα αδικήματα (Σοβαρά, Μικροπαραβάσεις και Τροχαία αδικήματα).

Επίσης σημειώνεται ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστυνομίας (facebook, twitter, εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα, νέα ιστοσελίδα – cypruspolicenews.com) υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών για την κατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς επίσης και άλλες χρήσιμες συμβουλές/ανακοινώσεις για ενημέρωση των πολιτών. 

Τέλος, η εκστρατεία της Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει μέχρι την 6η Ιανουαρίου 2017. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκστρατειών και των ελέγχων που έγιναν παγκύπρια, αλλά και των διάφορων υποθέσεων, αξιολογούνται, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των διαφόρων μέτρων με αλλαγές, προσθήκες ή και διορθώσεις στους υφιστάμενους σχεδιασμούς, με απώτερο σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας προς όφελος των πολιτών.



kype