Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ο Σάββας Βέργας παραδέχτηκε ενοχή στο σκάνδαλο ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ



Ενοχή σε 4 κατηγορίες στην υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου – ΧΥΤΥ Κόσιης παραδέχτηκε σήμερα ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας προσφέροντας μάλιστα στο δημόσιο ως αντιστάθμισμα δύο ακίνητα τα οποία ανήκουν σε εταιρείες συμφερόντων του.


Στο πλαίσιο της σημερινής ακρόασης στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ο δικηγόρος του Σάββα Βέργα ενημέρωσε το δικαστήριο ότι ο πελάτης του παραδέχεται ενοχή στις κατηγορίες 65,68,69 και 70 του κατηγορητηρίου που αφορούν μεταξύ άλλων δεκασμό και κατάχρηση εξουσίας και ότι προτίθεται να δωρήσει στο δημόσιο, ως αντιστάθμισμα, τα δύο προαναφερθέντα ακίνητα.
 
Το δικαστήριο έκανε αποδεκτή την παραδοχή του Σάββα Βέργα, ο οποίος εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, και όρισε ακρόαση στις 5 Απριλίου στις 10:00 για την επιβολή ποινής. Στο μεταξύ, όπως εξήγησε, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, μέσω της ΜΟΚΑΣ θα εκτιμηθεί η αξία των δύο ακινήτων.

Λόγω της εξέλιξης αυτής αλλά και αιτημάτων που κατέθεσαν άλλοι δύο κατηγορούμενοι για αναβολή λόγω του ότι οι δικηγόροι τους εμφανίζονται σε άλλες δίκες το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει την υπόθεση για τις 8 Μαΐου στις 9:00. Όρισε επίσης ως δικάσιμους τις ημερομηνίες 9,10,11,12,,15,16,17,18 και 19 Μαΐου ζητώντας από την υπεράσπιση όπως ενημερώσει το δικαστήριο για τυχόν αιτήματα έτσι ώστε να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης όπως οι κατηγορούμενοι απαλλαχθούν από τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης σε αστυνομικό σταθμό. Σε σχέση με τους περιοριστικούς όρους υπεβλήθη αίτημα από την υπεράσπιση όπως επιστραφεί η πολιτική ταυτότητα των κατηγορουμένων για σκοπούς τραπεζικών συναλλαγών. Το δικαστήριο αποφάσισε όπως το αίτημα αυτό εξεταστεί σε κατοπινό στάδιο και αφού πρώτα υπάρξει συνεννόηση των δύο πλευρών για το θέμα αυτό. Συμφωνήθηκε ότι στο μεταξύ θα εκδοθούν πιστά αντίγραφα των πολιτικών ταυτοτήτων των κατηγορουμένων τα οποία όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο γίνονται αποδεκτά για σκοπούς τραπεζικών συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι δεκατρία φυσικά πρόσωπα και τρία νομικά, που αντιμετωπίζουν συνολικά 104 κατηγορίες.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Δημήτριος Πατσαλίδης (Δημοτικός Υπάλληλος), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Χρίστος Πέτρου (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Imad Baqle (Μηχανικός Μηχανολόγος), Σάββας Βέργας (πρώην Δήμαρχος Πάφου), Ευτύχιος Μαληκίδης (πρώην Διευθυντής ΣΑΠΑ), Δημήτριος Γιαννακόπουλος (Συνταξιούχος), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε σχέση με τα αδικήματα της συνωμοσίας προς καταδολίευση, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, της αθέμιτης απόκτησης περιουσιακού οφέλους από λειτουργό του δημοσίου, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, της κατάχρησης εξουσίας, της δωροληψίας και επίδειξης εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δόλος και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, καταρτισμός πλαστού εγγράφου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, ψευδείς λογαριασμοί με σκοπό καταδολίευσης, απάτη και ενεργός δωροδοκία οικείων δημοσίων αξιωματούχων.




ΚΥΠΕ