Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Σεισμική δόνηση ταρακούνησε Αττική και Πελοπόννησο



Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06.02 το πρωί της Κυριακής, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στον Κορινθιακό Κόλπο, 33 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κορίνθου, σύμφωνα με το αυτόματο σύστημα καταγραφής σεισμών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.



Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα πέντε χιλιόμετρα ενώ, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο λεκανοπέδιο Αττικής, την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα λόγω του «σχεδόν επιφανειακού» επίκεντρου, σε απόσταση 86 χιλιομέτρων από την Αθήνα.




Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή υλικές ζημιές. 

«Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, είπε πως «η περιοχή έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό και αυτό το ξέρουμε από την προϊστορία του».

«Το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού μένει ανοιχτό. Δεν έχει κλείσει όπως το κάνουμε άλλες φορές», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, αναλύοντας τα έως τώρα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες. 

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είδα όλα τα στοιχεία. Από την ημέρα των Χριστουγέννων έχει αρχίσει μία σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή με χαμηλότερα μεγέθη, 2-2,5 Ρίχτερ. Τα στοιχεία αυτά αν τα συνδυάσουμε με τον σημερινό σεισμό, λέμε ότι υπήρχε μία ενεργοποίηση εκεί. Άρα δεν εμφανίζεται να είναι μεμονωμένος. Από μελέτες που έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουμε ότι στον Κορινθιακό το φαινόμενο των προσεισμών είναι εξαιρετικά συχνό. Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί στο κάδρο θα καταλάβετε γιατί ο σεισμολόγος δεν μπορεί να σας απαντήσει κατηγορηματικά "ανησυχούμε ναι, δεν ανησυχούμε όχι", με ένα μαύρο-άσπρο. Είναι φαινόμενο, όπως έχουμε πει και άλλες φορές, υψηλής αβεβαιότητας». 

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού για τον σεισμό ήταν 4,7 Ρίχτερ ενώ το Ευρωμεσογειακό έκανε λόγο για σεισμό 5,2 Ρίχτερ


http://www.protothema.gr/greece/article/745891/ishuros-seismos-tarakounise-tin-attiki/