Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

20ο Pafos Aphrodite Festival



Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Lev Pugliese υπογράφει τη δημοφιλή όπερα.
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» που ανεβάζει το 20ο Pafos Aphrodite Festival.


Την πιο δημοφιλή κωμική όπερα όλων των εποχών «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Gioachino Rossini, που έχει αγαπηθεί και έχει τραγουδηθεί από όλο τον κόσμο παρουσιάζει φέτος το 20Ο Pafos Aphrodite Festival. Οι παραστάσεις του μοναδικού οπτικοακουστικού υπερθεάματος που αναμένεται να καθηλώσει το κοινό θα πραγματοποιηθούν στις 31 Αυγούστου, 1 και 2 Σεπτεμβρίου στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου.

Την παραγωγή της φετινής αριστουργηματικής όπερας ανέλαβε ο Ιταλικός Οργανισμός C.I.A.L.M. - Teatro Lirico Italiano σε συνεργασία με το Θέατρο Ventidio Basso Ascoli Piceno και τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο ταλαντούχος Ιταλός σκηνοθέτης Lev Pugliese.

«Από το πρώτο άκουσμα και προσεκτικό ανάγνωσμα του αριστουργήματος του Rossini, ένιωσα την ανάγκη να μεταφέρω τα χαοτικά γεγονότα της ξεχωριστής αυτής μέρας για τον Figaro και τους συντρόφους του, σε ένα περιβάλλον το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει το λιμπρέτο και την μουσική να βρουν διέξοδο» αναφέρει σε σημείωμα του ο Lev Pugliese, τονίζοντας ότι έχει επικεντρωθεί στη μουσική και ως εκ τούτου στο συνθέτη της, χωρίς βέβαια να αφαιρέσει οτιδήποτε από την τολμηρή και συναρπαστική εξέλιξη της πλοκής του έργου.  

Ο Rossini έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Παρίσι, ως ένας “bon vivant”, ένας άνθρωπος δηλαδή, με εκλεπτυσμένο γούστο και λάτρης των απολαύσεων, συμπεριλαμβανομένου του καλού φαγητού και των όμορφων γυναικών. Είναι εύκολο σημειώνει ο  Lev Pugliese να φανταστούμε τον Rossini ως τακτικό επισκέπτη των ιστορικών "Café Chantant" που εμφανίστηκαν πρώτα στο Παρίσι προς το τέλος του 18ου αιώνα και μέχρι το ντεμπούτο του Κουρέα της Σεβίλλης στην Ρώμη στο θέατρο Argentina το 1816, είχαν ήδη αποκτήσει κοινωνική και πολιτιστική σημασία ενώ συνάμα επεκτάθηκαν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Ρωσία και Ισπανία.

Από τα “Cafés" στον «Κουρέα» υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης της αριστουργηματικής όπερας,  η απόσταση είναι μικρή:  το καφέ-θέατρο, το καμαρίνι της Rosina, η αίθουσα για πρόβες και το έργο ξεκινά! Οπότε, σε μια εποχή ακριβώς πριν την Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία, σε μια μυστηριώδη, γοητευτική και ήρεμη Σεβίλλη που φέρνει στην μνήμη τους υπέροχους πίνακες του Fourny, o Bartolo γίνεται ο ιμπρεσάριος, η Berta γίνεται η ράφτρα με τις κρυφές καλλιτεχνικές φιλοδοξίες, ο κόμης γίνεται ο πλούσιος πελάτης, η Rosina γίνεται το κόσμημα στο στέμμα του έργου και ο Figaro είναι και πάντοτε θα είναι “il faccendier di casa” δηλαδή ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές του σπιτιού.

Η έντονη ανάμνηση της εικόνας του Rossini, πάνω στην οποία έχει βασιστεί η έμπνευση του σκηνικού δεν μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη επισημαίνει ο Lev Pugliese, δεδομένου ότι φέτος είναι η 150η επέτειος του θανάτου του μεγάλου συνθέτη από την Πέζαρο. Αναφερόμενος στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου, όπου θα ανέβει το οπερατικό αριστούργημα, τονίζει ότι η τοποθεσία και ο άπλετος αυτός γραφικός χώρος προσφέρουν τη δυνατότητα για περεταίρω ενίσχυση του ήδη εντυπωσιακού σκηνικού.

Η ημι-ελλειπτική διαρρύθμιση των  σκηνικών προσθέτει ο σπουδαίος σκηνοθέτης επιτρέπει στο ακροατήριο να εκτιμήσει το σκηνικό επί του συνόλου και να συνδέσει ακόμα περισσότερο τους διαφορετικούς χώρους του λιμπρέτου με την αλληλουχία των γεγονότων, σχεδόν όπως ένα κουκλόσπιτο,  όπου το κάθε δωμάτιο είναι στην πραγματικότητα πλήρες ορατό και κατοικήσιμο από κοινού από τους διαφορετικούς και διάφορους χαρακτήρες του λιμπρέτου.

Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με τα γραφεία της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus στην Πάφο στο τηλέφωνο 26822218 και στην ιστοσελίδα www.pafc.com.cy. Τιμές εισιτηρίων: €25, €40, €50 και €70.

Η μετάφραση θα γίνεται ταυτόχρονα στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα μέσω υποτίτλων.