Τρίτη, 30 Απριλίου 2019

Όλα τα νεότερα σχετικά με τον 35χρονο serial killerΣε δύο κατευθύνσεις συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες, στην υπόθεση του 35χρονου Ίλαρχου serial killer, στη Κύπρο.


Η πρώτη αφορά την αναζήτηση των πτωμάτωνπου σκόρπισε, σύμφωνα με την ομολογία του, σε δύο λίμνες και η δεύτερη την αναζήτηση των ιχνών της εγκληματικής του διαδρομής και των κινήτρων του.Ουσιαστικό ρόλο στην εξιχνίαση των εγκλημάτων θα παίξουν οι πέντε εμπειρογνώμονες της Scotland Yard που συνδράμουν από σήμερα το έργο των Κυπρίων ανακριτών. Οι τέσσερις έφτασαν χθες και ο πέμπτος, κυπριακής καταγωγής ψυχολόγος, αναμένεται σήμερα. Πρόκειται για ιατροδικαστή, δικανικό κλινικό ψυχολόγο, ειδικό σύμβουλο για θέματα πολλαπλών δολοφονιών από έναν δράστη, ειδικό ανακριτή εκπαιδευμένο σε υποθέσεις κατά συρροή δολοφόνων και ειδικό εμπειρογνώμονα σε πολύπλοκες αστυνομικές υποθέσεις. Δεν θα λάβουν μέρος στις ανακρίσεις ή στις έρευνες, αφού δεν έχουν τέτοια εξουσιοδότηση, αλλά θα παίξουν καθοδηγητικό ρόλο σε σχέση με τις πτυχές που αφορούν την ψυχοσύνθεση του 35χρονου, τους λόγους που τον ώθησαν στις δολοφονίες γυναικών, τους λόγους που επέλεγε αλλοδαπές, αλλά και το πώς ο ίδιος βίωνε αυτά τα εγκλήματα. Οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες, θα επιχειρήσουν να συγκρίνουν στοιχεία που έχουν προκύψει από άλλες περιπτώσεις κατά συρροή δολοφονιών με την περίπτωση του ίλαρχου Νίκου Μεταξά.

Η ανακριτική ομάδα της κυπριακής Αστυνομίας σήμερα έχει ετοιμάσει ειδική παρουσίαση με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, ώστε οι ειδικοί της Scotland Yard να σχηματίσουν πλήρη εικόνα. Οι Κύπριοι ανακριτές αναμένουν πως οι Βρετανοί συνάδελφοί τους ίσως μπορέσουν να βοηθήσουν ώστε να απαντηθεί το τεράστιο ερώτημα για το αν ο Μεταξάς έχει διαπράξει και άλλους φόνους, τους οποίους δεν έχει ομολογήσει. Πιάνουν δουλειά με συνάντηση στις 9 το πρωί με τον αρχηγό της κυπριακής αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου.


Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν και χθες στην «Κόκκινη Λίμνη», με σκοπό την ανάσυρση δεύτερης βαλίτσας που πιστεύεται ότι περιέχει ένα ακόμα πτώμα, δεν είχαν αίσια κατάληξη και γι’ αυτό θα συνεχιστούν σήμερα. Το συνεργείο της κυπριακής Πυροσβεστικής και της ιδιωτικής εταιρείας αντιμετώπισε τη μηδενική σχεδόν ορατότητα που δεν επέτρεπε πρόσβαση στη βαλίτσα και ανάσυρση της. Έγιναν αρκετές απόπειρες, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Το σημείο έχει «κλειδωθεί» με σημαδούρα. Παράλληλα, έγινε χθες και προσπάθεια εντοπισμού της τρίτης βαλίτσας, χωρίς όμως να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Εντοπίστηκε κάποιο αντικείμενο και σημάνθηκε για να εξεταστεί σήμερα με τη ρομποτική κάμερα. Κατά τον ίλαρχο στη «Κόκκινη Λίμνη» βρίσκονταν τρεις βαλίτσες με πτώματα δύο γυναικών και ενός 8χρονου κοριτσιού, κόρη της μιας εκ των γυναικών που δολοφόνησε.Στη λίμνη «Μεμί», κοντά στη «Κόκκινη λίμνη» και το μεταλλείο Μιτσερού, το Σάββατο θα γίνει έρευνα με συσκευή ηχοεντοπισμού (Sonar) ώστε να καταγραφεί κάθε αντικείμενο που βρίσκεται στον πυθμένα ή το νερό και ενδεχομένως δεν επισημάνθηκε από τη ρομποτική κάμερα και τους δύτες που επιχειρούσαν τις προηγούμενες μέρες. Το Sonar αναμένεται να φτάσει από τις ΗΠΑ την Παρασκευή και την επόμενη μέρα θα μπει στη λίμνη. Το κομμάτι από δέρμα που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες, εξετάζεται για να διαπιστωθεί η προέλευσή του, αν και ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Μ. Τράγκολας δήλωσε χθες, για λόγους εμπιστευτικότητας της έρευνας, ότι δεν ξέρει πως πρόκειται για δέρμα. Το γεγονός ότι εξετάζεται από ιατροδικαστές, είναι αρκετό για να καταδείξει ότι πρόκειται για ιστό ανθρώπου ή ζώου.Ο Νίκος Μεταξάς, παρά το ότι έχει ομολογήσει 6 φόνους, επιμένει ότι δεν έχει σκοτώσει την 6χρονη κόρη της Marry Rose, αλλά ότι το κορίτσι το βρήκε νεκρό από κατάποση εμεσμάτων. Οι ισχυρισμοί του δεν μπορεί να υιοθετηθούν από τους ανακριτές, καθώς ο λεγόμενος «Ορέστης» παραδέχθηκε ότι είχε σκοτώσει και την 8χρονη κόρη της Livia από τη Ρουμανία το 2016. Η επιμονή του 35χρονου σε συνδυασμό με την αδυναμία εντοπισμού οποιουδήποτε στοιχείου στη λίμνη «Μεμί», στην οποία ισχυρίζεται ότι πέταξε το πτώμα της, δημιουργούν ερωτηματικά ως προς την ειλικρίνεια του αφηγήματός του.Ο 35χρονος ίλαρχος serial killer, ανακρίνεται σε καθημερινή βάση, ώστε να καλυφθεί κάθε κενό που διαπιστώνεται από τους ανακριτές, αλλά και για να διαφανούν αντιφάσεις που ίσως τον οδηγήσουν σε νέες ομολογίες ή σε αλλαγή κάποιων εκ των εξηγήσεων που έχει δώσει. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ανδρέας Αγγελίδης, από την αρχή των ερευνών έχουν ληφθεί πέραν των 250 καταθέσεων, ενώ αναμένεται να ληφθούν άλλες 150 περίπου. Έχουν παραληφθεί επίσης 202 τεκμήρια, τα οποία έχουν σταλεί για επιστημονικές εξετάσεις.


Η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε χθες στο πτώμα της γυναίκας, που βρέθηκε σε βαλίτσα στη «Κόκκινη Λίμνη» δεν μπόρεσε να ρίξει φως στα αίτια θανάτου και την ταυτότητα του θύματος. Ο λόγος είναι οι αλλοιώσεις που υπέστησαν οι σοροί, από τον χρόνο και από τις συνθήκες που επικρατούσαν στα σημεία που είχαν απορριφθεί από τον 35χρονο ίλαρχο Νίκο Μεταξά. Χθες οι ιατροδικαστές Νικόλας Χαραλάμπους και Σοφοκλής Σοφοκλέους διενήργησαν νεκροτομή στη σορό που βρέθηκε στη βαλίτσα και πήραν δείγματα για εξετάσεις και για τεστ DNA ώστε να διαπιστωθεί η ταυτότητα. Αν ευσταθούν τα όσα έχει ομολογήσει στους ανακριτές ο λεγόμενος «Ορέστης», τότε πρόκειται είτε για την 36χρονη Livia Florentina Bunea από τη Ρουμανία, είτε για την 29χρονη Maricar Valdex Arquiola από τις Φιλιππίνες. Το γεγονός ότι κοντά στην πρώτη βαλίτσα που ανασύρθηκε, εντοπίστηκε ακόμα μία οδηγεί στην εκτίμηση ότι ίσως πρόκειται για την 36χρονη, αφού είχε πεταχτεί το πτώμα της μαζί με αυτό της 8χρονης κόρης της Elena Natalia Bunea. Αυτό ωστόσο θα φανεί μόνο με εξετάσεις DNA και η ταυτοποίηση θα είναι πιο εύκολη αν στη δεύτερη βαλίτσα βρίσκεται η σορός της 8χρονης. Τότε θα γίνει σύγκριση του γενετικού υλικού μεταξύ των δύο σορών. Πάντως σήμερα αναμένεται και νέα νεκροτομή με τη συμμετοχή ανθρωπολόγων.Η σορός στη βαλίτσα ήταν ολόκληρη, χωρίς κατάγματα οστών, ενώ το θύμα φορούσε τα ρούχα του. Οι δύο πρώτες γυναίκες που είχαν εντοπιστεί στο φρεάτιο του Μιτσερού ήταν γυμνές και δεμένες στα άκρα. Ο 35χρονος είχε ισχυριστεί ότι την 28χρονη Arian την είχε σκοτώσει ενώ έκαναν sex και μάλιστα ένιωσε ωραία και για αυτό το επανέλαβε. Tο πτώμα που βρέθηκε στη βαλίτσα, είτε ανήκει στη Livia είτε στη Maricar, καταδεικνύει άλλο τρόπο δράσης και είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί σε σχέση με την ειλικρίνεια των εξηγήσεων του «Ορέστη». Δεν αποκλείεται όμως να άλλαζε τις μεθόδους των δολοφονιών ώστε να αποφύγει την μεταξύ τους σύνδεση, σε περίπτωση που εντοπίζονταν τα πτώματα.Πηγή του αρχηγείου της κυπριακής αστυνομιας σχολιάζοντας τις «αποκαλύψεις» τηλεοπτικού σταθμού, σε σχέση με τους δήθεν λόγους που προέβαλε ο serial killer για τη δολοφονία των δύο παιδιών, ανέφερε ότι πρόκειται για «φαντασιώσεις» καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει εξηγήσεις ο 35χρονος για αυτό το θέμα. Για το θέμα της δολοφονίας των παιδιών θα ανακριθεί στο πλαίσιο της διερεύνησης κάθε μίας δολοφονίας, ώστε να δημιουργηθεί το παζλ της δράσης του.


https://www.protothema.gr/greece/article/886358/serial-killer-stin-kupro-i-scotland-yard-xekleidonei-to-mualo-tou-oresti/