Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Όλα τα νεότερα σχετικά με τις δολοφονίες του serial killer της Κύπρου



Ο 35χρονος serial killer της Κύπρου, λοχαγός Νίκος Μεταξάς θα οδηγηθεί σήμερα στο δικαστήριο Λευκωσίας για ανανέωση των διαταγμάτων κράτησής του, για όλους τους φόνους που έχει ομολογήσει μέχρι τώρα. 


Στην Κύπρο εφαρμόζονται οι αρχές του αγγλοσαξωνικού δικαίου και σε περιπτώσεις πολλαπλών αδικημάτων ή εγκλημάτων, οι συλληφθέντες, «επανασυλλαμβάνονται» με νέα εντάλματα έστω και αν είναι κρατούμενοι. Τα διατάγματα που εκδίδει το δικαστήριο για σκοπούς ανάκρισης τους έχουν μέγιστη χρονική ισχύ οκτώ ημέρες και ανανεώνονται μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης. Στη συνέχεια απαγγέλλονται κατηγορίες και το δικαστήριο, αναλόγως της περίπτωσης διατάσσει ή όχι την κράτηση τους μέχρι την διεξαγωγή της δίκης. 



Ο Νίκος Μεταξάς θα ανακριθεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς οι ανακριτές πιστεύουν ότι κρύβει ακόμα μυστικά τα οποία έχει αποφασίσει να αποκαλύπτει λίγα - λίγα. 

Το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στο πώς και για ποιο λόγο αποφάσισε να δολοφονήσει τις γυναίκες και τα δύο παιδιά.


livia
H 36χρονη Livia Florentina Bunea, η 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea
maricar__1_
H 29χρονη Maricar Valtez Arquiola




Χθες, από νωρίς το πρωί συνεργείο της Κυπριακής Πυροσβεστικής μετέβη στην «Κόκκινη Λίμνη» για να μελετήσει το σχέδιο που θα ακολουθήσει ώστε να γίνει η έρευνα για εντοπισμό των σορών της 29χρονης Maricar Valdez Arquiola, της 36χρονης Livia Florentina Bunea και της 8χρονης κόρης της Elena Natalia Bunea. 

Ο λοχαγός Νίκος Μεταξάς μεταφέρθηκε στον χώρο και υπέδειξε το σημείο όπου πέταξε τα πτώματα των δύο γυναικών και του παιδιού, έχοντας ομολογήσει τη δολοφονία τους, που έγινε το 2016 και το 2018. 



Το νερό της λίμνης είναι ιδιαιτέρως τοξικό και για αυτόν τον λόγο λήφθηκε δείγμα για να αναλυθεί και να διαπιστωθεί αν μπορούν να επιχειρήσουν δύτες με ασφάλεια. 

Ερωτήματα υπήρχαν και για το αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ρομποτική κάμερα καθώς η τοξικότητα του νερού αλλά και τα χημικά στοιχεία που περιέχονται σε αυτό, ενδεχομένως να την επηρέαζαν ή και να την κατέστρεφαν. Η κατασκευάστρια εταιρεία άναψε το πράσινο φως και η έρευνα ίσως ξεκινήσει και σήμερα με την κάμερα.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και, όπως είπε ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Μάρκος Τράγκολας, η λίμνη είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο θα ερευνηθεί.

Χθες χρησιμοποιήθηκε και drone για να καταγράψει από ψηλά τα χαρακτηριστικά της λίμνης, ώστε να βοηθηθεί ο σχεδιασμός της επιχείρησης και να εντοπιστούν τα κρίσιμα σημεία.

limni-kokkini-epa
Η Κόκκινη Λίμνη, όπου ο Νίκος Μεταξάς υποστηρίζει ότι πέταξε τα πτώματα τριών θυμάτων του





Χθες συνεχίστηκε για ακόμη μία ημέρα και η έρευνα στο φράγμα Ξυλιάτου για εντοπισμό της σορού της 6χρονης Sierra, κόρης της 38χρονης Marry Rose, το πτώμα της οποίας είχε εντοπιστεί στις 14 Απριλίου στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού. 

Χθες δύτες με σκάφανδρα, οι οποίοι εναλλάσσονταν, άρχισαν να ερευνούν συγκεκριμένα σημεία του πυθμένα της λίμνης, στα οποία δεν είχε μπορέσει να προσεγγίσει η ρομποτική κάμερα. 

Οι δύτες, με κάμερες που έφεραν στο σκάφανδρο, έστελναν εικόνα κατευθείαν στην επιφάνεια ώστε να καταγραφεί και σε βίντεο η προσπάθεια, για να γίνει πιο αναλυτική μελέτη. 

Και οι χθεσινές προσπάθειες ήταν άκαρπες και θα συνεχιστούν και σήμερα και για όσο χρόνο απαιτηθεί, ώστε να βρεθεί η σορός ή να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να βρίσκεται στο φράγμα.

thymata_mana_kori
H 38χρονη Marry Rose Tiburcio, η 6χρονη κόρη της Sierra Graze Seucalliuc
livia
H 36χρονη Livia Florentina Bunea, η 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea
maricar__1_
H 29χρονη Maricar Valtez Arquiola
PALANAS-LOZANO-DEYTERO-PTOMA
H 28χρονη Arian Palanas Lozano






Έρευνες έγιναν χθες και στο πεδίο βολής «Κόκκινου Κάμπου» στην Ορούντα, στο σημείο όπου είχε βρεθεί το πτώμα άγνωστης γυναίκας, από το Νεπάλ ή την Ινδία, την οποία ομολόγησε ότι σκότωσε πέρυσι το καλοκαίρι ο Νίκος Μεταξάς. 

Μέλη της Πυροσβεστικής κατέβηκαν στο πηγάδι όπου βρέθηκε το πτώμα και ερεύνησαν τον χώρο για εντοπισμό τεκμηρίων που θα βοηθήσουν την ταυτοποίηση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ταυτοποίηση της σορού αφού δεν είναι γνωστή ούτε η ηλικία ούτε η εθνικότητα, και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει ένδειξη για το ποια θα μπορούσε να είναι.




Στοιχεία που συνδέουν τον λεγόμενο Κύπριο λοχαγό κατά συρροή δολοφόνο με έγκλημα που διαπράχθηκε στα κατεχόμενα, φαίνεται πως έχουν στην κατοχή τους και οι “αρχές” του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με τον Alpha Κύπρου, γίνεται αναφορά για την εξαφάνιση μίας 40χρονης από το Βιετνάμ, τον Οκτώβριο του 2017, το πτώμα της οποίας εντοπίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε περιοχή κοντά στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. 

Μάλιστα, ο 35χρονος λοχαγός φέρεται να πέρασε με το αυτοκίνητό του στα κατεχόμενα τον Μάιο του 2018. 

Οι κατοχικές “αρχές” μετέφεραν τις πληροφορίες στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής για το Έγκλημα.




Χθες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό στη Λευκωσία με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίοι ζητούσαν την ανάληψη ευθυνών για τις γυναίκες που εξαφανίσθηκαν και δολοφονήθηκαν από τον 35χρονο λοχαγό.

Κύριο σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Παραιτήσεις τώρα» και «Πού είναι;»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε λίστα με τα ονόματα των επτά θυμάτων αλλά και των 32 άλλων γυναικών οι οποίες αγνοούνται, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δολοφονημένων γυναικών.





Απάντηση στις επικρίσεις κατά της Κυπριακής Αστυνομίας έδωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου Αστυνόμος Β’, Αντρέας Αγγελίδης. Η αστυνομία βρίσκεται κάτω από έντονη κριτική για επίδειξη ολιγωρίας και πλημμελή έρευνα, στη διερεύνηση των εξαφανίσεων των γυναικών και των παιδιών, που δολοφονήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, από τον λοχαγό Ν. Μεταξά.

Ο κ. Αγγελίδης επανέλαβε ότι ο αρχηγός Ζαχαρίας Χρυσοστόμου διόρισε ερευνητική επιτροπή, η οποία μέσω διοικητικής έρευνας θα αποδώσει τις ευθύνες αν υπάρχουν.

Επανέλαβε δε ότι όσον αφορά τις εξαφανίσεις προσώπων δεν επιτρέπεται από τον νόμο, και για αυτό δεν ζητήθηκε διάταγμα άρσης απορρήτου τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Επεσήμανε ότι από το 2007 η Αστυνομία ζήτησε να συμπεριληφθούν απαγωγές και εξαφανίσεις στον νόμο για την άρση απορρήτου, όμως δεν εισακούστηκε.

«Αν η Αστυνομία είχε στα χέρια της τα νομικά εργαλεία, το έργο της θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό», τόνισε.

Σε σχέση με τους φόνους, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως η ανακριτική ομάδα εργάζεται άοκνα και μεθοδικά, και τα αποτελέσματα δείχνουν πως οδεύουμε προς διαλεύκανση των υποθέσεων.

Εξήγησε ότι η ανακριτική ομάδα μελετά το ανακριτικό υλικό, ώστε να παρουσιαστεί σήμερα ο 35χρονος εκ νέου ενώπιον δικαστηρίου, σημειώνοντας και τη μεθοδικότητα των ανακριτών. Επανέλαβε ότι η ανακριτική ομάδα θα ενισχυθεί σύντομα με εμπειρογνώμονες από τη Βρετανία.




Από την Κίνα, όπου βρίσκεται, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβη σε δήλωση εκφράζοντας συγκλονισμό για τις αποκαλύψεις ενώ ταυτόχρονα προαναγγέλλει απόδοση «τυχόν ευθυνών», αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δήλωσή του ανέφερε πως είναι συγκλονισμένος από την αποκάλυψη τόσων στυγερών δολοφονιών εις βάρος αθώων αλλοδαπών γυναικών και μικρών παιδιών, και εξέφρασε βαθύτατη θλίψη και έντονη ανησυχία.

Σημείωσε πως έδωσε από την πρώτη στιγμή οδηγίες, ούτως ώστε οι διωκτικές αρχές να πράξουν το παν για την πλήρη εξιχνίαση των εγκλημάτων και, παρά το ότι βρίσκεται αυτές τις μέρες στο εξωτερικό, ο ίδιος ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία των ερευνών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως συμμερίζεται πλήρως τα αισθήματα της κοινής γνώμης και τον αποτροπιασμό απέναντι στα ειδεχθή αυτά εγκλήματα, όπως και την πηγαία αγανάκτηση της κυπριακής κοινωνίας για δολοφονίες που φαίνεται να είχαν επιλεκτικά στόχο αλλοδαπές που βρίσκονται στη χώρα μας για να εργασθούν, αφού τέτοια ένστικτα είναι αντίθετα με την παράδοση και τις αξίες του πολιτισμού μας. Τέλος ο Πρόεδρος της Κύπρου σημειώνει πως με ψυχραιμία θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες και θα αποδοθούν.


https://www.protothema.gr/greece/article/885854/o-serial-killer-tis-kuprou-skorpise-ta-ptomata-ton-thumaton-tou-vasanistirio-i-anazitisi-tous/