Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Καίγεται η Παναγία των Παρισίων. ΦΩΤΟ


Τρομακτικές διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίωντον καθεδρικό ναό της γαλλικής πρωτεύουσας.
Ηδη, διατάχθηκε έρευνα από την εισαγγελία, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ατύχημα που συνέβη στη διάρκεια εργασιών συντήρησης του ιστορικού ναού.


Μεγάλη Εβδομάδα για τους Καθολικούς και ο ναός - σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας έχει παραδοθεί στις φλόγες. 

Ηδη, οι εκτιμήσεις είναι απαισιόδοξες για το κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί η φωτιά και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να διασωθούν όσα περισσότερα έργα τέχνης μπορούν. 

Μακρόν: «Καίγεται και ένα κομμάτι από μας»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στον τόπο της καταστροφής και ήδη έχει δώσει το στίγμα για το τί σημαίνει για τη Γαλλία η παράδοση της Notre Dame στις φλόγες (αλλά και για τον κόσμο) : «Καίγεται και ένα κομμάτι από μας», είπε.


Για ατύχημα κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις ως προς τα αίτια

Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται από το κτίριο, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Επισήμως δεν έχει δοθεί το αίτιο της μεγάλης πυρκαγιάς, ωστόσο πηγές από τη γαλλική πυροσβεστική υπηρεσία αναφέρθηκε πως κατά πάσα πιθανότητα, η φωτιά ξεκίνησε σε σημείο που διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης.

Όπως φαίνεται από τα βίντεο και τις φωτογραφίες, οι φλόγες έχουν τυλίξει τη σκεπή στο πίσω μέρος του γοτθικού καθεδρικού ναού, στο σημείο, όντως, που διεξάγονταν εραγσίες.

Πάνω  από 400 πυροσβέστες  στη μάχη με τη  φωτιά - Εκκενώθηκε η περιοχή γύρω  από τον  καθεδρικό ναό

Πάνω από 400 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Εκκένωσαν επίσης την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ, που βρισκόταν στο σημείο, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. «Είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ποια ήταν τα αίτια της πυρκαγιάς», πρόσθεσε. Το τηλεοπτικό κανάλι France2 μετέδωσε ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν ως ατύχημα.

«Όλα καταρρέουν», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας ενώ η πυρκαγιά συνέχιζε το καταστροφικό έργο της.

Ο γοτθικός καθεδρικός του 12ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους.

«Υπάρχουν πολλά έργα τέχνης μέσα... Είναι πραγματική τραγωδία» είπε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο σημείο.

Στον καθεδρικό γίνονταν εργασίες συντήρησης, σε ορισμένα τμήματά του υπήρχαν σκαλωσιές ενώ τα ορειχάλκινα αγάλματα είχαν απομακρυνθεί την περασμένη εβδομάδα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε, νωρίτερα, «Δράστε άμεσα».


Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγγέλματος που είχε προγραμματίσει να βγάλει στον λαό της Γαλλίας, για τα μέτρα στο πλαίσιο του διαλόγου που άνοιξε η κυβέρνηση στον απόηχο της κρίσης μετά το κίνημα των κίτρινων γιλέκων.

«Δεν υπάρχουν  θύματα»

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν θύματα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων, ενώ έχει αποκλειστεί περιμετρικά σε μεγάλη ακτίνα η περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό, στο κέντρο του Παρισιού.

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, τα έργα ανακατασκευής του Ναού είχαν κοστολογηθεί με το ποσό των έξι εκατ. ευρώ και είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2018.