Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019

Κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση και την έκαψαν ζωντανήΤόλμησε να καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση και το πλήρωσε με την ίδια της τη ζωή. Η ιστορία της τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο του κόσμου.
Ο λόγος για την Νουσράτ Τζαχάν Ραφί, η οποία κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον διευθυντή του σχολείου της και την περιέλουσαν με κηροζίνη, καίγοντάς την ζωντανή για τιμωρία. 

Το κουράγιο της να μιλήσει για αυτό που βίωσε, ο θάνατός της πέντε ημέρες αφότου της έβαλαν φωτιά και όλα όσα συνέβησαν στο μεσοδιάστημα έχουν συγκονίσει τόσο το Μπαγκλαντές, όσο και την κοινή γνώμη για τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης στην συντηρητική χώρα της Νότιας Ασίας. Η 19χρονη Νουσράτ καταγόταν από την Φένι, μία μικρή πόλη 160 χιλιόμετρα νοτίως της Ντάκα και φοιτούσε σε ένα μαντράσα, είδος ισλαμικού σχολείου. Στις 27 Μαρτίου την κάλεσε ο διευθυντής της στο γραφείο του και επανειλημμένα την άγγιζε με ανάρμοστο τρόπο. Προτού, όμως, η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, κατάφερε να διαφύγει.

Πολλά κορίτσια και νεαρές γυναίκες επιλέγουν να κρατήσουν κρυφές εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης υπό τον φόβο μην στιγματιτούν από την κοινωνία ή τις οικογένειές τους. Όμως, αυτό που έκανε διαφορετική τη Νουσράτ ήταν ότι δεν μίλησε μόνο, αλλά πήγε στην αστυνομία με τη βοήθεια της οικογένειάς της την ημέρα που συνέβη το περιστατικό. 


Απευθύνθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Αντί, όμως, να της προσφερθεί ένα ασφαλές περιβάλλον προκειμένου να διηγηθεί τα όσα βίωσε, ο αστυνομικός την βιντεοσκόπησε με το κινητό του ενώ περιέγραφε το γεγονός. 

Στο βίντεο η Νουσράτ, εμφανώς σοκαρισμένη, προσπαθεί να κρύψει με τα χέρια της το πρόσωπό της. Ο αστυνομικός της λέει να τα βγάλει. Το βίντεο αργότερα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μετά την σύλληψη του διευθυντή, ξεκίνησαν συγκεντρώσεις από δύο άνδρες φοιτητές με την στήριξη των τοπικών πολιτικών. Άρχισαν να κατηγορούν το θύμα, με αποτέλεσμα η οικογένειά της να ανησυχεί για την ασφάλειά της.

Ωστόσο, 11 μέρες μετά την επίθεση, η Νουσράτ επέστρεψε στο σχολείο, μη γνωρίζοντας τι θα επακολουθούσε. 

Ένας συμμαθητής της την ξεγέλασε και την παρέσυρε στην ταράτσα.  Εκεί την περίμεναν περίπου πέντε άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, την περικύκλωσαν και άρχισαν να την πιέζουν να αποσύρει την καταγγελία. Εκείνη αρνήθηκε και τότε την περιέλουσαν με κηροζίνη και της έβαλαν φωτιά.

Τα εγκαύματα κάλυψαν το 80% του σώματός της. Ακόμη και τόσο σοβαρά τραυματισμένη, η 19χρονη κατάφερε να κατονομάσει κάποιους από τους δράστες.

Λίγες ημέρες μετά, όμως, όμως άφησε την τελευταία της πνοή, ξεσηκώνοντας κύμα διαδηλώσεων, ενώ στο Twitter δημιουργήθηκε το hashtag #JusticeForNusrat.


https://www.protothema.gr/world/article/883473/i-tragiki-istoria-tis-nousrat-katiggeile-sexoualiki-parenohlisi-kai-tin-ekapsan-zodani/