Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019

Αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού στον Κάθηκα


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα στην ορεινή κοινότητα του Κάθηκα για να βιώσουν το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού, την αναπαράσταση του θείου δράματος που τηρεί με ευλάβεια η κοινότητα, από το 1965.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής αλλά και κατοίκων της κοινότητας, υποδύοντας τον Ιησού Χριστό και μεταφέροντας το Τίμιο Σταυρό, διένυσε πορεία μήκους μισού χιλιομέτρου από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι την Παναγία Ευαγγελίστρια.
Σε δηλώσεις του ο κ. Τούρβας είπε « πιστοί στα ήθη και τα έθιμα της κοινότητας μας και περισσότερο στις παραδόσεις σήμερα τελούμε την αναπαράσταση της μεταφοράς του Σταυρού από τον Ιησού τον Ναζωραίο προς τον Γολγοθά»
Ο τότε είπε, αείμνηστος ιερέας του Κάθηκα Παπασάββας είχε επισκεφτεί τα Ιεροσόλυμα και είδε την αναπαράσταση και όταν επέστρεψε στον Κάθηκα άρχισε το έθιμο της αναπαράστασης και μετέφερε ο ίδιος τον Σταυρό κάθε χρόνο μέχρι τον θάνατο του.
Μετά ανέλαβε ο εκάστοτε Kοινοτάρχης και μεταφέρει αυτό τον Σταυρό από το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας.

Ο κ. Τούρβας ανέφερε πως πρόκειται για μια παράδοση την οποία η κοινότητα παρέλαβε, την συνεχίζει και θα την παραδώσει στις νεότερες γενιές, σημειώνοντας πως ο κόσμος συμμετέχει σ’ αυτό το έθιμο, το οποίο παρακολουθούν επισκέπτες από τις άλλες πόλεις του τόπου μας, αλλά και από το εξωτερικό.
Ο Διονύσης Καπετζιής κάτοικος Κάθηκα αναφέρθηκε πως το έθιμο φέτος έχει αναβαθμιστεί αφού για την αναπαράσταση του εθίμου αγοράστηκαν στολές από την Λεμεσό.
Ο Νίκος Πενταράς μόνιμος κάτοικος Λευκωσίας με καταγωγή από την Χλώρακα επισκέφτηκε σήμερα το Κάθηκα για να παρακολουθήσει όπως είπε το έθιμο της αναπαράστασης. Κάθε Πάσχα συνέχισε την Μεγάλη Παρασκευή είναι καθιερωμένο να ερχόμαστε το Πάσχα για να παρακολουθήσουμε το έθιμο που έχει τις ρίζες του πολυ βαθιά στο χρόνο.Ο κ. Πενταράς είπε πως τα έθιμα είναι οι ρίζες μας και πρέπει να τηρούνται.
Ο μικρός Γιώργος Γιάγκου σε δηλώσεις του εξέφρασε τον ενθουσιασμό του σημειώνοντας πως κάθε χρόνο συμμετέχει στο έθιμο, ενώ η μικρή Άντρια είπε πως αισθάνεται πολύ περήφανη που ντύθηκε για την αναπαράσταση του εθίμου Μυροφόρα.
Από την πλευρά της η Ξένια Λοιζίδου απόδημος, ανέφερε πως το έθιμο της αναπαράστασης γίνεται στον Κάθηκα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σημειώνοντας ωστόσο πως κάθε χρόνο το έθιμο παρακολουθούν όλο και περισσότερα άτομα.Θέλουμε ανέφερε να συμμετέχουμε στα πάθη του Χριστού και στην άνοιξη που έρχεται και φέρνει την Ανάσταση προσθέτοντας πως αγαπούν το χωριό τους και είναι περήφανοι για τον Κάθηκα.
Σημείωσε τέλος ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των εθίμων γιατί μέσα από τα έθιμα αγαπάμε πιο πολύ την παράδοση μας και τον τόπο μας και δενόμαστε με όλο αυτό το πανέμορφο περιβάλλον μας.


κυπε