Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Όλα όσα ήρθαν στο φως σήμερα σχετικά με το πτώμα της 38χρονης από τις Φιλιππίνες



Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας μετέβη το απόγευμα της Τετάρτης στο σημείο των ερευνών μαζί με τον Υπεύθυνο του ΤΑΕ Λευκωσίας, Νεόφυτο Σιάηλο με σκοπό την αξιολόγηση των μέχρι τώρα δεδομένων.

Καμία εμπλοκή στην υπόθεση ισχυρίζεται ότι έχει ο 33χρονος Ρουμάνος, ο οποίος συνελήφθη χθες, Τρίτη στη Λάρνακα. Ο πρώην συμβίος της 38χρονης Marry Rose Tiburcio στην οποία ανήκει το πτώμα, σύμφωνα με τα πιθανά σενάρια, που εντοπίστηκε στο φρεάτιο του Μιτσερού, έδωσε κάποιους ισχυρισμούς στους ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας, ωστόσο, σήμερα οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας που διέταξε την οκταήμερη προσωποκράτησή του.
Ο 33χρονος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε πού βρισκόταν η 38χρονη και η 6χρονη κόρη της, ενώ πίστευε ότι είχαν φύγει στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση του φόνου εκ προμελέτης. Ο ύποπτος αντιμετωπίζει τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό του και της απαγωγής με σκοπό τον φόνο εκ προμελέτης.
Ο 33χρονος αναφέρεται ότι είχε συχνές προστριβές με την ελλείπουσα, καθώς είχαν χωρίσει, επειδή ο ίδιος είναι αλκοολικός.
Ο μάρτυρας κατηγορίας υπαστυνόμος Ιωάννης Γιωρκάτζης ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου ότι εναντίον του υπόπτου διερευνώνται τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της απαγωγής με σκοπό τον φόνο εκ προμελέτης και της απαγωγή. Σύμφωνα με τη συγκάτοικο της, πριν εξαφανιστεί μετέβη στη Λευκωσία για να συναντηθεί με κάποιον Ορέστη που γνώρισε στο διαδίκτυο. Στο διαμέρισμα του υπόπτου εντοπίστηκε παρόμοιο σχοινί με αυτό που βρέθηκε στο πτώμα.
Η ελλείπουσα τον εγκατέλειψε με την ανήλικη της κόρη πρόσθεσε ο μάρτυρας, ενώ δεν ήθελε να έχει επαφή μαζί του. Αναφορικά με το σχοινί που βρέθηκε, ο ύποπτος δήλωσε ότι το εντόπισε σε οικοδομή και το πήρε, ενώ όπως εξακριβώθηκε είναι μπλε χρώματος.
Σύμφωνα με μαρτυρία, ο ύποπτος, είχε χτυπήσει στο παρελθόν την ελλείπουσα, η οποία όταν εξαφανίστηκε με το παιδί της δεν πήρε μαζί της οποιοδήποτε αντικείμενο. Έγιναν εξετάσεις από την Ιντερπόλ και διαπιστώθηκε ότι η ελλείπουσα δεν ταξίδεψε ποτέ στις Φιλιππίνες. Αναμένονται περαιτέρω εξετάσεις στη σκηνή, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν εξετάσεις και στη σορό.
Σύμφωνα με τον κ. Γιωρκάτζη, το πτώμα της εντοπίστηκε γυμνό, ενώ το διαβατήριο της 6χρονης κόρης της ελλείπουσας εντοπίστηκε στην οικία του συλληφθέντος. Σύμφωνα με τον υπαστυνόμο, ο Ρουμάνος έδωσε τη γραπτή του συγκατάθεση για έρευνα στο σπίτι του, ενώ μέχρι στιγμής είναι συνεργάσιμος με τις Αρχές. Στην οικία του εντοπίστηκαν τρία κινητά τηλέφωνα και τρεις κάρτες κινητής τηλεφωνίας. Έρευνες θα γίνουν για να εντοπιστούν τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα του θύματος, πρόσθεσε ο κ. Γιωρκάτζης.
Ο 33χρονος αναφέρεται ότι είχε συχνές προστριβές με την ελλείπουσα, καθώς είχαν χωρίσει, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ίδιος είναι αλκοολικός. Οι διαφορές τους αφορούσαν τη γονική μέριμνα της ανήλικης κόρης τους.
Η ελλείπουσα, σύμφωνα με την κατάθεση του 33χρονου, τον εγκατέλειψε το 2015 μαζί με το παιδί, το οποίο ο ύποπτος έβλεπε τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις ώρες κάθε φορά. Η ίδια η ελλείπουσα δεν είχε επαφές μαζί του, ενώ κάποια στιγμή το 2016 του απαγόρευσε να βλέπει την κόρη τους, με αποτέλεσμα ο ίδιος να χάσει την επαφή και με την 6χρονη. Η τελευταία φορά που την είδε, είπε, ήταν τον Μάρτιο του 2017, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο η μητέρα του.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο δικαστήριο, ο ύποπτος ισχυρίστηκε ότι το βρήκε σε άγνωστη οικοδομή (οικοδόμος στο επάγγελμα), πριν από τα Χριστούγεννα του 2018 και το πήρε σπίτι του, σε περίπτωση που αυτού του χρησίμευε στην εκτέλεση εργασιών. Παρ' όλ' αυτά, δεν το είχε χρησιμοποιήσει ποτέ, ανέφερε. Επίσης, είπε, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει από πού το πήρε, με την Αστυνομία να εξετάζει και την προέλευσή του.
Για την ίδια υπόθεση, πέρασε από ανάκριση και ένας Ελληνοκύπριος, κάτοικος της κοινότητας του Μιτσερού, ωστόσο δεν έχουν προκύψει, μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε στοιχεία που να τον εμπλέκουν στην υπόθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία δεν θεωρεί δεδομένο το γεγονός ότι το έγκλημα έγινε στο μεταλλείο του Μιτσερού, γι' αυτό, στο πλαίσιο της όλης διερεύνησης, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το κατά πόσο ο φόνος έγινε σε άλλο σημείο, με το πτώμα να μεταφέρεται ακολούθως στο μεταλλείο, όπου ρίχθηκε μέσα στο φρεάτιο.
Επιστροφή στο μεταλλείο σχεδιάζουν οι αρχές, για νέες έρευνες στο φρεάτιο, μήπως και εντός του υπάρχει το πτώμα και του ανήλικου παιδιού της 38χρονης. Τονίζουμε ότι επίσης πρόκειται περί σεναρίου, καθώς μαζί με τη Marry ελλείπουσα είχε δηλωθεί και η κόρη της.
Ένα πολύ προσεγμένο σχέδιο δράσης καλούνται να εκπονήσουν οι αρχές, προκειμένου να προχωρήσουν σε νέες έρευνες στο φρεάτιο του ανελκυστήρα. Το βάθος, που ανέρχεται γύρω στα 130 μέτρα, ο τεράστιος όγκος νερού που υπάρχει σε αυτό, καθώς και διάφορες γαλαρίες που εκτείνονται από διάφορα σημεία του φρεατίου, περιπλέκουν την κατάσταση. Με αυτά ως δεδομένα αυξάνεται και το επίπεδο επικινδυνότητας της νέας αποστολής, ακόμα και αν πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένα άτομα.
Η κάθε κίνηση θα μελετηθεί προσεκτικά και ενδεχομένως να προβούν σε νέες έρευνες.



https://www.kathimerini.com.cy/gr/kypros/mitsero-oi-isxyrismoi-toy-roymanoy-kai-o-deyteros-anakrinomenos