Πιο έντονη είναι η απειλή της ανεργίας για τους ελληνοκύπριους παρά για άλλους εργαζόμενους στο νησί, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου εργασίας.
Η ανοδική τάση που ακολουθεί η ανεργία ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια και η επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης αποδεικνύεται πολύ πιο επιβλαβής για τους ντόπιους παρά για άλλες εθνικότητες.
Με βάση στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού που διενεργεί η στατιστική υπηρεσία, τον Ιούλιο του 2013 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τα 48.001 εκ., των οποίων οι 38.303 είναι ελληνοκύπριοι.
Ο αριθμός των ελληνοκυπρίων εγγεγραμμένων ανέργων είναι αυξημένος κατά 39% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο που ανερχόταν στους 27.508 του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων.
Συνολικά, οι ελληνοκύπριοι αποτελούσαν το 80% των ανέργων τον Ιούλιο του 2013 έναντι 75% τον περσινό Ιούλιο.
Τα νέα δεδομένα στην απασχόληση αναδεικνύουν τη μειονεκτική θέση των ελληνοκυπρίων απέναντι σε ξένο και πολλές φορές φθηνότερο εργατικό δυναμικό.
Η αύξηση είναι μικρότερη ανάμεσα σε ευρωπαίους πολίτες (13%), αλλοδαπούς (19%) και αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες (8%).
Αντίθετα, μείωση σημειώνεται ανάμεσα στους τουρκοκύπριους (-13%) και τα άτομα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας (-74%) που συγκαταλέγονται στους καταλόγους εγγεγραμμένων ανέργων.
Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση ανέργων στους ελληνοκυπρίους σημειώθηκε στη Λεμεσό όπου παρουσιάστηκε αύξηση 44%.
Οι ελληνοκύπριοι άνεργοι στη Λεμεσό ανήλθαν στους 11.304 ή στο 81% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων από 7.862 ή 77% τον περσινό Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου